|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak zmienić pierwszą na drugą generację w aucie z gaźnikiem? |
| Autor |
Wiadomość |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 19:18
|
|
|
Witam! | Kuzyn napisał/a: | | Wpychałem sznurek w cylinder ale zaworki i tak wpadają, mimo tego że tłok blokuje się na górze. | -a sprezone powietrze nie jest lepsze? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 20:10
|
|
|
| Cytat: | | -a sprezone powietrze nie jest lepsze? Pozdrawiam.Stefan. |
Jest. Ale nie mam jak nadmuchać |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 10:58
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | Jest. Ale nie mam jak nadmuchać | rozwalasz starą świecę zapłonową i masz już pasujący gwint w głowicę, na to montujesz węża z opaską i walisz powietrze z kompresora. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 12:58
|
|
|
Nie mam kompresora.
Jak ściągnąłem młoteczki to były w nich wgłębienia od trzonka zaworu. Takie dość mocne, skutecznie utrudniające ocenę luzu zaworowego. Czy to można potraktować z pilnika?
Właśnie dzwoniłem do mechanika ............300zł za wymianę uszczlniaczy.... hahaha. Mam to w nosie, niech se żere olej. Za 300 to już silnik da się kupić. Ten i tak nie jest już chyba pierwszej świeżości. Wczorj jak był kompletnie zimny i go odpaliłem ze ściągniętą pokrywą zaworów to dymiło się z klawiatury i to dość mocno. Po kilkudziesięciu sekundach przeszło. Nie wiem czy to normalne i czy auto na zalanym dzień wcześniej motodoktorze powinno puszczać jakikolwiek dymek spod pokrywy zaworów. Jak jest ciepły to dymu nie puszcza ale dmucha trochę z wlewu oleju. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 13:01
|
|
|
Witam! | Kuzyn napisał/a: | | Jak jest ciepły to dymu nie puszcza ale dmucha trochę z wlewu oleju. | -puszcza na tulejach cylindrow.Daruj sobie dalsze "remonta" i lepiej tak jak piszesz poszukaj drugiego(w lepszym stanie) silnika.Moze to byc(pewnie jest) przyczyna wiekszego spalania gazu. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 13:48
|
|
|
| Kuzyn napisał/a: | | 300zł za wymianę uszczlniaczy.... | jakiś barbarzyńca, toż to więcej jak 70 zeta nei kosztuje. |
|
|
|
 |
Kuzyn [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 13:57
|
|
|
| A co sądzisz o podpiłowaniu młoteczków żeby łatwiej dało się ustawić luz na zaworkach? Nie będzie to zbyt duża rzeźnia? Zawory i tak muszę ustawić a listwa z młoteczkami to tylko 4 śruby. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 13:59
|
|
|
| nigdy tak nie robilem więc nie chę zamętu wprowadzać opinią, może VIK albo Fructon by pomogli. |
|
|
|
 |
mariusz_technik [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 14:34
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | to chyba nie jest do konca gaznik przynajmniej moj kolega ma wtrysk jednopunktowy w courierze z 1992 roku |
Gaznik czy wtrysk jednopunktowy, czy nawet wielopunktowy starszej generacji(gdzie wtryskiwacze działają parami), to wszystko nie nadaje się do wtrysku gazu sekwencyjnego, gdzie każdy wtryskiwacz jest sterowany oddzielnie. Co najwyżej wtrysk ciągły gazu, to jest taka instalacja z jakby pająkiem(rozdzielaczem) gazu, ale to też nie stosuje się do gażników. Gażnikowcy są niejako zmuszeni do mieszalnika, gdzie gaz jest podciśnieniowo wysysany, zresztą na podobnej zasadzie gaznik działa
[ Dodano: 2007-11-13, 14:35 ]
| Struna napisał/a: | | sekwencja do gaźnika ? ??? |
|
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 14:36
|
|
|
Witam! | Kuzyn napisał/a: | | A co sądzisz o podpiłowaniu młoteczków żeby łatwiej dało się ustawić luz na zaworkach? | -spokojnie mozesz to zrobic.Pamietaj jednak ze sa(powinny byc) utwardzane powierzchniowo. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 14:39
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | Gaznik czy wtrysk jednopunktowy, czy nawet wielopunktowy starszej generacji(gdzie wtryskiwacze działają parami), to wszystko nie nadaje się do wtrysku gazu sekwencyjnego, gdzie każdy wtryskiwacz jest sterowany oddzielnie. | oj panie mariusz, ależ brednie pan piszesz, otóż nadaje się stary wtrysk do sekwenci i to bez problemu, ot choćby kosi BOA to nie SEFI a nadal full-group więc jak to możliwe, że tyle ludzi ma tam sekwencje i to działa, mało tego nawet dobrze działa |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 14:59
|
|
|
A powiedz mi, skąd każdy wtryskiwacz bierze informacje kiedy ma się otworzyć? Z komputera samochodu? A może sekwencyjny wtrysk gazy przestaje byc sekwencyjny, jeśli jest sterowany parami... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 15:14
|
|
|
mariusz_technik, widziałeś kiedyś na oczy sekwencję ? a soft do niej też ? - z tego co piszesz wnioskuję niemal ze 100% pewnością, że nie, to co filozujesz jak nie wiesz ? jest sobie opcja w sofcie gdzie mówisz instalce jakiego typu jest wtrysk w aucie ( ba, mało tego nawet sobie centralka sama to umie wykryć ) i na podstawie tegoż ustawienia dobiera algorytm sterowania wtryskami, dla SEFI to 1 : 1 a dla full-gorup to jakiś emulowany, i w czym problem ? działa dobrze |
|
|
|
 |
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 15:21
|
|
|
Dobra, to masz wtedy sekwencyjny wtrysk gazu, który nie działa sekwencyjnie, też tak można, na zasadzie że kupujesz sportowy wóz, żeby nim jeżdzić po wiosce...
Masz rację, nie jestem miłośnikiem gazu, i staram się trzymać od tego z daleka, ale cos niecoś o zasadzie działania instalacji wiem |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 18:03
|
|
|
| mariusz_technik napisał/a: | | masz wtedy sekwencyjny wtrysk gazu, który nie działa sekwencyjnie, też tak można | tutaj to nie mam 100% pewności ale zdaje się komp gazowy przelicza czasy full-group na sekwencję i działa poniekąd sekwencyjnie ( ale jak mówię, nie mam 1005 pewności, tak słyszałem. ) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |