|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Specyficzne zachwoanie przednich kół |
| Autor |
Wiadomość |
luk44 [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 21:42 Specyficzne zachwoanie przednich kół
|
|
|
Witam Załogę.
Mam pytanie dotyczące układu kierowniczego mojego forda.
Tak jak w opisie mam Scorpio Kombi 2.0 DOHC (typ silnika N9D) z roku 1993.
Cała akcja miała miejsce na parkingu, gdzie mój brat manewrował moim autem. Jadąc bardzo wolno do przodu skręcał i zawracał autem i nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie zachowanie przednich kół jakie zobaczyłem, stojąc obok samochodu.
Otóż wykonał on pełen obrót kierownica (do oporu) w lewo i przy skręceniu przenie koła nie szły po łuku (promieniu) zakrętu tylko zawężały go przeskakując tak jak by do środka. Sytuacja podobna miała miejsce również gdy auto przemieszczało sie do tyłu, tylko z tą różnicą, ze koła przednie nie wpadały do wewnątrz łuku, lecz uciekał - tak jak by skokami - na zewnątrz zakrętu.
I w tym miejscu moje pytanie: Czy jest to normalne zachowanie układu kierowniczego, które występuję również w Waszych autach?
Jest mi ciężko wytłumaczyć -na forum -słowami to zachowanie przedniego zawieszenia i układu kierowniczego.
Mniej więcej wyglądało to tak jak byśmy miel uszkodzone łożyska w przednim zawieszeniu i chcieli płynnie pokonać - jadąc wolno- zakręt, czy to w lewa ,czy w prawą stronę (a ono naskakiwało na promień zakrętu, a nie przemieszczało sie płynnie po nim).
Dodam, ze auto w normalnym użytkowaniu nie ma problemu z układem kierowniczym, tj. nie występują opory przy skręcaniu/manewrowaniu, ani tez sam układ nie pracuje skokami .
Bardzo was proszę o pomoc, gdyż nie mogę zlokalizować sam tej przypadłości, a jak by nie patrzeć jest to układ kierowniczy, który wpływa na nasze bezpieczeństwo.
Nie wiem czy to nie są uszkodzone zwrotnice, stabilizator, łożyska, czy też może jakaś inna część układu jezdnego?
Może ktoś z Was spotkał sie z podobnym zachowaniem?
Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam forumowiczów.
LUK |
|
|
|
 |
kJoFoL [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 22:09
|
|
|
u mnie było tak samo, zresztą chyba we wszystkich MK1/2 tak jest.
Z tego co pamiętam to poprostu mają za duży maksymalny skręt kół przednich i auto potrafi ześlizgiwać się na oponach. |
|
|
|
 |
Adam73
603-820-181

Auto: Mk2 1992 2.0 DOHC,manual,Ghia lift. + LPG
Pomógł: 15 razy Wiek: 53 Dołączył: 23 Kwi 2006 Skąd: Zgierz EZG
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 22:15
|
|
|
| kJoFoL napisał/a: | | Z tego co pamiętam to poprostu mają za duży maksymalny skręt kół przednich i auto potrafi ześlizgiwać się na oponach. | Coś jak w Żuku ?? |
_________________ Było:
Tarpan 237 -79r.
Dacia1310-86r.
Opel Kadett 1.6D- 89r.
Vw transp.T2 -80r.
Scorpio Mk1 -91r./2.0 DOHC |
|
|
|
 |
Bauer1000 [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Lis 2007|, 2007 22:23
|
|
|
| Kolega KorczAndSehr tez tak ma w swoim mk1 Z tym ze nie wiem jak do przodu bo tego nie obadalismy ale przy jezdzie w tyl to wystepuje |
|
|
|
 |
olo [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 08:19
|
|
|
| tez tak mialem i szukalem przyczyny , nie znalazlem i dalem sobie spokoj. |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 09:00
|
|
|
| Mk3 ma to samo |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 09:28
|
|
|
| Cytat: | | A na 17-stkach jest to 1000x bardziej denerwujace. |
Święte słowa prawie że skacze. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 09:37
|
|
|
| luk44 napisał/a: | | Czy jest to normalne zachowanie układu kierowniczego, które występuję również w Waszych autach? | norma, rozwiązanie nei skręcaj kół na max. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
| Ostatnio zmieniony przez Struna |13 Lis 2007|, 2007 09:37, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
łukasz194 [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 16:38
|
|
|
u mie wystepuje coś podobnego a juz myslałem że coś niedobrego ze skorupkom się dzieje |
|
|
|
 |
Słoniu
Zwany Pawłem

Auto: Mondeo '96 2,0 zetec ghia kombi
|
Wysłany: |13 Lis 2007|, 2007 22:10
|
|
|
| taaa mi też skorupka podskakuje jak głupia..... |
| Ostatnio zmieniony przez Słoniu |13 Lis 2007|, 2007 22:11, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
luk44 [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Lis 2007|, 2007 20:13
|
|
|
No to mnie pocieszyliście, gdy zapoznałem sie z powyższymi uwagami .
A już myślałem, ze czekają mnie poważne inwestycje.
Ale myśl jest przednia: nie będę skręcać do oporu, a już na pewno tego nie zrobi mój brat! .
Dzięki za informacje - pozdrawiam. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lis 2007|, 2007 14:48
|
|
|
| wlasnie caly urok polega na tym ze mozna sobie skrecic mocniej niz w RWD. |
|
|
|
 |
KorczAndSehr [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lis 2007|, 2007 00:14
|
|
|
| To teraz ja dopowiem, mialem ta sytuacje faktycznie, dziwnie jak sie manerowruje w np. centrum handlowym, ale ostatnio zmienilem na zimowki ktore mialem juz na felgach o jeden rozmiar mniejsze i to zniknelo, daje na maksa i moze czasem cos tam lekko zaszumi ale jeszcze tego samego dnia zdziwilem sie ze problem zniknal. Teraz mam bodajze 14 a wczesniej ten problem byl na 15. |
|
|
|
 |
Kulawyns [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lis 2007|, 2007 09:21
|
|
|
| U mnie to samo ja myślę że to wina wahaczy a dokładnie tych gum co tak często padają czyli tulei wahaczy stabilizatora! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |