$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Reanimacja amorków pneumatycznych
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Reanimacja amorków pneumatycznych
Autor Wiadomość
buku 
Pedro

Auto: '97 2.3 ASB GHIA
Wysłany: |27 Paź 2007|, 2007 20:24   Reanimacja amorków pneumatycznych

Jako że mnie dopadło więc zadaje pytanie. Czy ktoś ma doświadczenie i/lub wiedzę jak zreanimować przeponę powietrzna w amorkach. Amorki dobre (praca) natomiast po ostatnim wyjeździe poszły przepony gumowe(dziurki) Czekam na jakieś rady.
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Jest: Opel Tigra Sport Coupe ASB

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |27 Paź 2007|, 2007 23:50   

buku napisał/a:
Czekam na jakieś rady.
nie mam dla ciebie dobrej rady, ale łączę się w bólu. sam kupiłem na allegro nówki (białe kruki) dzieki czujności kolegi mmmk, za co jestem mu niezmiernie wdzięczny. mamy też hipotezy żeby monrołki na siłę dopasować, jest jeden model ich amorka z takimi samymi parametrami jak te nasze, jednak jedno z zamocowań jest tam inne i trza by rzeźbę robić.

[ Dodano: 2007-10-27, 23:54 ]
http://www.monroe.com/pro...etail=Max%20Air

buku 
Pedro

Wysłany: |28 Paź 2007|, 2007 07:11   

Chodzi mi o to czy ktos może zna parametry tej gumowej "rury" albo czy ją można gdzies kupić? Oryginał lub jakiś zamiennik? Ewentualnie czy to można jakimś sposobem zwulkanizować?
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Paź 2007|, 2007 08:30   

buku, rozebrałes nivomat ? czy chodzi i te pompowane sprężarką ?

buku 
Pedro

Wysłany: |28 Paź 2007|, 2007 08:39   

Chodzi o te pompowane sprężarką w moim autku.Tak jak pisałem po wakacjach zrobiły się dziurki w tej gumowej przeponie.Kleiłem to .Ale klejenie puszcza po pewnym czasie.Doraźnie na zjazd z wakacji dałem łatkę Bo jechałem mocno obciązony i kufer na odbojach siedział ale niestety łatki puściły w połowie drogi.Więc zastanawiam się czy jest dostępna taka guma oryginał lub jakiś zamiennik albo może ktoś zna sposób lub specyfik zeby to zakleić.
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 12:35   

up

buku 
Pedro

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 12:47   

Poniewaz na serio mam zamiar reanimować amorki/a raczej same węże gumowe. Więc moje pytanie .Czy ktoś już wcześniej ściagał te rure gumową?Zaczynam szukać zamiennika tej rury .Poszukiwania zacząłem tutaj. http://www.fagumit.com.pl...do_pary_wod.htm ale mam zamiar zagłębić się w temat.pomogłoby mi dużo jeślibym wiedział grubośc ścianki /śr wew./Ciśnienie pracy/max ciśnienie. Chociaż nie sądzę zeby ciśnienia były powyżej 2 bar.I teraz jeszcze jedna kwestia , żeby wyjąć amorek muszę mieć jakiś na zamianę .Jeśli ktoś dysponuje odpadem nadającym się do chwilowego zamontowania to chętnie przyjmę .Nie chciałym zbytnio inwestować dopuki nie okaże się to niezbędne.
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 12:53   

Witam! Cisnienie jak juz wczesniej bylo pisane (jesli mnie pamiec nie myli) to do 150 Psi. :one: Pozdrawiam.Stefan.

buku 
Pedro

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 13:00   

Chodziło mi o ciśnienie w wężu/rurze a to co podałeś to jest max ciśnienie ze sprężarki o ile mnie pamięć nie myli.W ęzu który zalinkowałem max ciśnienie =4 MPa a to jest ponad 580 psi więc sporo powyżej .raczej bardziej niż ciśnieniem martwiłbym się w tym przypadku zbyt grubą ścianką co zmniejsza elastyczność.
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 13:07   

Witam!Producent podaje maksymalnie 150 Psi.Tyle jest w przewodzie doprowadzajacym i w amortyzatorze.Sprawdz jak przeliczyles jednostki. :one: Pozdrawiam.Stefan.

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 13:08   

Stefan napisał/a:
Cisnienie jak juz wczesniej bylo pisane (jesli mnie pamiec nie myli) to do 150 Psi.
tak kiedys już analizowalismy ten temat i wychodzi, że te amorki pracuja w zakresie od 20 do 150 psi gdzie nalezy pamietać, że 1 psi = 0,068947 bar :one:
buku napisał/a:
Poszukiwania zacząłem tutaj. http://www.fagumit.com.pl...do_pary_wod.htm ale mam zamiar zagłębić się w temat
obawiam sie, żeta gumaz linku nie zda egzaminu. guma z amorka cieżko i intensywnie pracuje nie tylko z powodu ciągłych zmian cisnienia, ale przedewszystkim pracuje na zginanie - dosłownie jest wywijana do wewnątrz.
nie znam grubości i średnicy wewnetrznej tej gumy, ale musi ona byc dość precyzyjnie dopasowana bo w nią wchodzi ten dolny (walcowego kształtu) metalowy element amorka. obawiam sie tez, że ta guma jest zaprasowana w ten sposób, że po demontażu jej bedzie problem spowrotem ją szczelnie i solidnie zamontować.
osobiscie próbował bym dobrać gumę z amorków uzywanych na od jakiegoś pontiaka, czy nawet może od starej omegi.
swoją drogą sam też intensywnie poszukuje tych pompowanych amorków na zapas, bo zdaję sobie sprawę, że jak coś mi strzeli, to problem jest niemały.

buku 
Pedro

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 13:19   

Stefan napisał/a:
Sprawdz jak przeliczyles jednostki.

Ano tak: http://www.cyfronet.pl/rowery/ciskal.html czyli tu jest spory zapas.
fiebik napisał/a:
obawiam sie, żeta gumaz linku nie zda egzaminu. guma z amorka cieżko i intensywnie pracuje nie tylko z powodu ciągłych zmian cisnienia, ale przedewszystkim pracuje na zginanie - dosłownie jest wywijana do wewnątrz.

Skoro zwykła łatka rowerowa wytrzymała prawie 500 km i odkleiła się w wyniku sparciałego podłoża to warto z węzem zryzykować.Tak sądzę.Nie upieram się zreszta przy tej rurze pisałem jedynie że szukam jakiegoś wyjścia z sytuacji innego niz wydatek 2000 pln za nowe. :-D
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 13:27   

Witam! Kalkulator w linku dziala prawidlowo.Poprzednio jednak kolega(sadze ze "na piechote") zle przeliczyl. :one: Pozdrawiam.Stefan.

buku 
Pedro

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 14:50   

Stefan napisał/a:
Witam! Kalkulator w linku dziala prawidlowo.Poprzednio jednak kolega(sadze ze "na piechote") zle przeliczyl. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Cytat:
W ęzu który zalinkowałem max ciśnienie =4 MPa a to jest ponad 580 psi

Może poprzednio kolega zle przeczytał :)
Ford Fiesta 1.3 Enduro
Ford Scorpio 2.0 OHC ASB
Ostatnio zmieniony przez buku |1 Lis 2007|, 2007 14:51, w całości zmieniany 1 raz  

bigdaaddy
[Usunięty]

Wysłany: |1 Lis 2007|, 2007 14:54   

Weze z tego linka sie nie przydadza. Oryginalna guma ma ok 2mm grubosci, 50 mm srednicy i jest zbrojona w taki sposob, ze ma wieksza sprezystosc poprzeczna niz podluzna. te weze ktore podales przy srednicy 50 mm ma grubosc scianki 6mm. Szczerze watpie aby dalo sie taki waz wywinac na lewa strone. Co wiecej wnetrze tego weza jest bardzo gladkie aby byla mozliwosc przesuwania sie czesci zewnetrznej i wewnetrznej po sobie.

Odpowiedz do tematu