$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z odpaleniem auta i mocą.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odpaleniem auta i mocą.
Autor Wiadomość
ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 19:10   Problem z odpaleniem auta i mocą.

Napisze tutaj, bo tak mi poradzili w ShoutBoxie. Skopiuję to stamtąd, bo jestem leniwy. Prosze pomóżcie. [Dzisiaj 18:33] ardan22: Hejka. Kto mi może pomóc, bo mechanik rozłożył ręce.
[Dzisiaj 18:34] ardan22: Chodzi o Scorpio 2,3 , które przestało nagle palić.
[Dzisiaj 18:35] ardan22: Wcześniej miało pewne odchyły od normy i czasem traciło moc.
[Dzisiaj 18:37] ardan22: Zawiozłem je do mechanika, podłączył pod komputer i wykrył, że jest padnięty czujnik wału korbowego.
[Dzisiaj 18:38] ardan22: Kupił nowy, oryginalny, wkręcił i nadal zero. Czy komputer może pokazywac inną usterkę niż akurat jest?
[Dzisiaj 18:41] ardan22: Mechanik stwierdził, że nie ma oprogramowania do 2,3, a posiada program do 2,0 i 2,9. Że niby mało spotykana pojemność. Mnie to nie przekonuje. Co mogę zrobić dalej, a na razie chcę uniknąć ASO, bo tam za głupi test wołają 300zł.
Ostatnio zmieniony przez ardan22 |10 Paź 2007|, 2007 19:48, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 22:37   

daj wiecej danych rok silnik skrzynia i objawy co sie dokladnie dzieje co jest a czego nie ma
http://tinyurl.com/qhaqjsk

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 23:09   

To ten najstarszy z trzech, ktore mam w podpisie, czyli rocznik 96 2,3 ASB. Objawy były takie, ze został przywieziony na lawecie jako niesprawny, bo Niemiec nie mógł go odpalic. Chlopaki od lawety odbierali go z Serwisu Boscha i tam Boschowcy odpalili na chwile auto od jakiegos zasilacza. Po przywózce do Zielonej nie moglem juz znowu odpalic, nawet z dodatkowym acu. Przyjechal mechanik i od swojego Acu, po podłaczeniu pojedynczych kabli tez nie ruszylo, ale po dolozeniu jeszcze jednej pary zaskoczyl. To byla ewidentnie wina akumulatora. Jezdzilem tym autem i jakos to szlo, choc czasem gdy stanalem np. na swiatlach lubil sobie prychnac, a gdy ruszalem to moglem gaz do dechy wdusic, a on sobie 10km/h jechal. W koncu po 100m. zaskoczyl i jezdzil dalej normalnie, do tego stopna, ze wybralem sie nim do Glogowa i bylo bez zarzutu. Tam tez jezdzilem i w koncu po ktoryms zaparkowaniu juz nie dal sie uruchomic. Jeszcze w Zielonej wstawilem nowiutki oryginalny akumulator. Teraz jest zajechany od prob uruchomienia auta. Wymienilem miasta swiadomie, bo w Głogowie nie ma mechanika, ktory sie podejmie naprawy. Niemiec mowił, ze ktos w Boschu postawil diagnoze, ze komputer jest do wymiany. Tu mowią, ze komp jest OK. Wymiana czujnika wału korbowego nic nie dala. Mam mozliwosc kombinowania przekladek czesci z dwoch pozostałych aut, bo są przeciez identyczne, nawet kolorem, ale nikt sie nie chcial podjac takich prob. Zabralbym go do Zielonej do ASO, ale to ostatecznosc. Troche sie zagrzalem. Tak to wyglada. Dzieki

[ Dodano: 2007-10-10, 23:13 ]
Pytanie brzmialo: czego nie ma? Nie ma na pewno iskry, to mowil mechanik. Nie moglem byc osobiscie przy naprawie, ale wiem to z przekazu. A co jest? Jest wszystko normalnie, zaplon wlaczony, rozrusznik obraca, wszystko OK, tylko nie odpala.hcialem zrobic probe zamiany kompa, ale z nim trzeba cos jeszcze zamienic - kluczyk itp??????

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 23:16   

To, że diagnoskop wykazał usterkę CPS wcale nie znaczy, że ten czujnik jest uszkodzony.
Trzeba pamiętać, że są jeszcze kable łączące to wszystko w jeden system, a jak wyglądają wiązki silnika w 16V po 10 latach to już chyba wszyscy wiemy.

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 23:20   

Czyli obowiazkowo sprawdze kazdy cm. kabla, przynajmniej te co widac, bo czujnik jest podobno sprawny. Co jeszcze można zrobić?

[ Dodano: 2007-10-10, 23:27 ]
W awatarze ten, któremu się odechciało jeździć.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 23:28   

Witam!
ardan22 napisał/a:
Co jeszcze można zrobić?
-sprawdz cala wiazke silnika. :one: Pozdrawiam.Stefan.

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 23:32   

Stefan napisał/a:
sprawdz cala wiazke silnika
Witam. Jestem trochę laikiem, wiem, jak powinny wyglądać sprawne i zaizolowane przewody, ale jak duza jest ta wiązka? Czy to wszystkie przewody, ktore widac w komorze silnika, czy musze zaglądać głębiej i gdzie?

[ Dodano: 2007-10-10, 23:54 ]
http://www.auto.de/p22351220?quelle=auvito To troche nie w temacie, ale zobaczcie - jak to rozumiec??? Trzyletnie Scorpio?

[ Dodano: 2007-10-11, 00:24 ]
Juz doszedłem. Jakis gamoń wystawił Fiata Scudo o takim oznaczeniu i nazwał go Ford Scorpio. Jak On mogł Forda Scorpio pomylić z takim...czymś. Dobranoc.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 01:22   

Witam! Wiazka silnika zaczyna sie od zlacza w okolicy kolektora ssacego.Zewnetrznie moze wygladac dobrze a w srodku czesto jest dramat(skruszala izolacja przewodow).Zeby miec pewnosc trzeba niestety wszystko rozizolowac. :one: Pozdrawiam.Stefan.

grzechu913 

Auto: Audi a4b9
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 08:05   

tak jak pisze Adam2000 sprawdz dokladnie wiazke,ta na silniku i co idzie do kompa,bo wystrczy ze gdzies bedzie izolacja w rozsypce,zacznie zwierac sie np ten od czujki polozenia walu i efekty takie jak masz ,a raczej to bedzie powodem,przynajmniej tak bylo u mnie,podejzewalem nawet modul zaplonowy,ale wolalem poswiecic wtedy 8godz i zrobic nowe wiazki,i akurat trafilem :one: a mozna powiedziec ze byly w oplakanym stanie

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 08:12   

sprawdzic wiązke i moduł zapłonowy EDIS to na poczatek
http://tinyurl.com/qhaqjsk

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 09:46   

Rafał A.(antek) napisał/a:
i moduł zapłonowy EDIS
Witam w nowym dniu. Rozumiem, co to wiązka i sprawdze niewątpliwie, ale ten moduł nawet nie wiem, gdzie jest i jak wygląda. Czy można go na próbe podmienić z innego, identycznego auta, czy jest przypisany do tego, w którym jest? Pytałem też, czy zmieniając na próbę komputer, trzeba zmienić coś jeszcze? Wymyśliłem, że można zamienić komputer, dorobić goły kluczyk do padniętego auta, włożyć go do stacyjki, zbliżyć do niego kluczyk kompatybilny z kompem i po przekręceniu powinno wszystko działać. Pytanie tylko jak działa immobilizer, czy na zasadzie zbliżenia do stacyjki, czy na zasadzie jakichś prądów w kluczyku? Kompy mam oba luźne, wiec z wymianą nie ma problemu. Oczywiście zacznę od tej wiązki i modułu, ale może w dalszym toku bedzie trzeba zrobić zabieg z kompem. DOrobienie klucza 30zł., więc można się fatygnąć. Wiązke będę mógł sprawdzić dopiero w weekend, bo auto jest w innym mieście. Pozdrawiam.

grzechu913 

Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 09:53   

immo ma na stacyjce taki pierscien i to on odczytuje z kluczyka modul edis 4 jest na prawym blotniku kolo reflektora ,pomiedzy plynem chlodzenia a spryskiwaczami,(zbiorniki)takie male prostokatne czarne z wtyczka ;) wiec mozesz smialo podmieniac jak masz mozliowosc z drugiego auta
Ostatnio zmieniony przez grzechu913 |11 Paź 2007|, 2007 09:54, w całości zmieniany 1 raz  

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 10:02   

Czyli włożony kluczyk BEZ IMMO, przyłożony w pobliże pierścienia lub nawet sklejony taśmą kluczyk do kluczyka pasujący do kompa i powinno zadziałać, tak? To najprostsze wyjście, żeby obalić lub potwierdzić opinie fachowców z Boscha o padniętym kompie. Czy coś jeszcze muszę wiedzieć, czy jak tak zrobię, to będzie dobrze?

[ Dodano: 2007-10-11, 10:03 ]
Jaka maksymalnie może być odległość immobilizera od pierścienia?

grzechu913 

Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 10:07   

kiedys sie z tym bawilem u mnie, to nie powiem bo juz nie pamietam,ale przylozylem obok i chyba tez zadzialalo musialbym sprawdzic bo mam jeen kuluczyk be immo ale z tego co wiem jest jeszcze centralka pomiedzy kompem a czytnikiem wiec nie wiem czy nie bedzies musial jej wymienic,ale niech sie wypowiedza ci co kiedys mieli z tym problemy,ja najwyzej mooge ci sprawdzci czy jak jest obok kluczyk to innym sie zapali

ardan22
[Usunięty]

Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 10:17   

Bardzo proszę, sprawdź w takim razie. Gdyby ktoś pisał o tej centralce i gdyby trzeba ją wymienić to proszę od razu napisać, gdzie mam jej szukac, bo nie wiem.Dzieki i spadam do pracy.

Odpowiedz do tematu