|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
scorpio 2,4 automat po rozgrzaniu brak biegów do przodu |
| Autor |
Wiadomość |
chriss [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 00:38 scorpio 2,4 automat po rozgrzaniu brak biegów do przodu
|
|
|
Witam
posiadam scorpio 90r 2,4 lpg+blos, automat i dopadła go następująca przypadłość a mianowicie: jak jest zimny ( np po nocy ) i zaraz po odpaleniu ruszam do przodu np. z d to wszystko jest ok skrzynia zmienia biegi jak należy itp , ale po rozgrzaniu silnika i skrzyni czyli po jakiś 5 minutach wszelkie próby ruszenia do przodu kończą się niepowodzeniem , natomiast do tyłu jedzie bez problemu , do przodu zachowuje się tak jakby wogóle nie zapinała biegu . Wcześniej przed tą awarią miałem kilkukrotnie taką sytuację że jechałem ( rozgrzany silnik itp , i wszystko było ok) do momentu jak np się zatrzymałem i ruszyłem lewarek z d na np n i po ponownym zapięciu d czy jakiegokolwiek biegu do przodu auto nie jechało i dopiero wkręcenie go na wyższe obroty ok. 3000 następowało zapięcie biegu ze sporym kopem w dyfer . Aktualnie sytuacja wygląda tak : jak go odpalę i włączę d na zimnym i nie będę ruszał lewarka zmiany biegów to mogę jechać i 500km non stop i wszystko będzie ok , ale jak tylko zmienię bieg na inny to już lipa mogę sobie ewentualnie pojeżdzić do tyłu albo poczekać aż auto całkowicie ostygnie. Olej w skrzyni jest w normie po rozgrzaniu i przewajchowaniu lewarkiem jest jakieś 20% przed maksimum , olej jest czysty , nie śmierdzi spalenizną , sprawdzałem wężyk biegnący od skrzyni do kolektora ssącego - przy kolektorze nie jest zaolejony , natomiast w miejscu łączenia się z metalową rurką biegnącą do skrzyni jest olej .Olej w skrzyni był ponoć zmieniany przez poprzedniego właściciela czyli jakieś 4000km wstecz tylko nie wiem czy czasami nie nalał tego syfu z orlenu i czy zmieniał filtr co raczej jest mało prawdopodobne . proszę o jakąś radę ewentualnie od czego zacząć sprawdzać bo z mechaniki i elektryki trochę pojęcia mam ale z automatem mam do czynienia pierwszy raz
pozdrawiam
chriss |
| Ostatnio zmieniony przez chriss |10 Paź 2007|, 2007 00:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 01:04
|
|
|
| Pada, a raczej padło sprzęgło do jazdy w przód ( forward) najprawdopodobniej. przy cenach skrzyń używanych to remont, moim zdaniem nie opłacalny. Myślę że wymiana na sprawną używkę będzie najtańszym rozwiązaniem. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 01:54
|
|
|
Witam! Tak jak pisal kolega prawdopodobnie koniec skrzyni.Jako ostatnia czynnosc sprawdzil bym stan tlokow.Filtr gdy jest zapchany powoduje najpierw klopoty ze wstecznym. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 13:28
|
|
|
| chriss napisał/a: | | jak go odpalę i włączę d na zimnym i nie będę ruszał lewarka zmiany biegów to mogę jechać i 500km non stop i wszystko będzie ok , ale jak tylko zmienię bieg na inny to już lipa mogę sobie ewentualnie pojeżdzić do tyłu albo poczekać aż auto całkowicie ostygnie. | | 1Bodzio napisał/a: | | Pada, a raczej padło sprzęgło do jazdy w przód | gdyby padło to sprzęgło to by nie pojechał.
| chriss napisał/a: | | sprawdzałem wężyk biegnący od skrzyni do kolektora ssącego - przy kolektorze nie jest zaolejony , natomiast w miejscu łączenia się z metalową rurką biegnącą do skrzyni jest olej | czyli nieszczelność na membramie modulatora, w tym przypadku mamy jeszcze zależność od temperatury, czyli rozpoczął bym poszukiwania od wymiany modulatora i koniecznie zaworka przeciążeniowego, który jest za modulatorem.
co prawda specem nie jestem i to tylko takie rozmyślania na logikę.
potencjalny scenariusz: jak zimny zapina kolega D i jeździ. jak rozgrzeje się układ przycina się zaworek przeciążeniowy i po wyjęciu z D i ponownym zapieciu, modulator nie jest w stanie przekazać ciśnienia oleju, bo ciśnienie ucieka zaworkiem przeciążeniowym, który z jakiegoś powodu (rozszrzlność cieplna jakiegoś zmęczonego elementu tego zaworka ? ) jak jest gorący to nie trzyma ciśnienia.
potwierdzeniem tego by była wstępna faza jaka się trafiała koledze: | chriss napisał/a: | | po ponownym zapięciu d czy jakiegokolwiek biegu do przodu auto nie jechało i dopiero wkręcenie go na wyższe obroty ok. 3000 następowało zapięcie biegu ze sporym kopem w dyfer | przy wyższych obrotach zacinający się zaworek jeszcze ruszał i zamykał co powodowało kopa w dyfer i co z czasem pomogło w uszkodzeniu modulatora (olej w przewodzie pomiędzy kolektorem a modulatorem przy skrzyni).
jeżeli wysunąłem herezję - poprawcie mnie koledzy.
[ Dodano: 2007-10-10, 13:35 ]
nasunęła mi się jeszcze jedna hipoteza:
skrzynia wyeksploatowana ma już takie luzy, że jak zimny i gęsty olej to jeszcze zapina, a jak gorący i przez to rzadszy olej, to już nie daje rady. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
chriss [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 21:55
|
|
|
Witam
dziękuję za zainteresowanie tematem , ale jedno mnie nurtuje : czy jeżeli padnie modulator , to auto nie będzie jechać tylko do przodu , czy po prostu wogóle nie będzie jechać ? bo jeżeli modulator jest wykorzystywany zarówno podczas jazdy w przód jak i w tył to wtedy nie tylko on może być uszkodzony , jak mogę zlokalizować zaworek przeciążeniowy - jest on umieszczony za modulatorem w głąb skrzyni czy po prostu za nim na obudowie skrzyni ? Jutro zabrałbym się za sprawdzanie modulatora i przy okazji sprawdziłbym ten zaworek , a i jak się dobrać do sprzęgła jednokierunkowego forward? Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz- wiadomo że elementy skrzyni odpowiedzialne za jazdę w przód są zawsze bardziej zużyte a auto nie jedzie do przodu po rozgrzaniu więc czy czasami nie jest winny lipny olej ? na zimnym nie jest zbyt gęsty , a po rozgrzaniu to prawie jak woda ( no może trochę przesadziłem ) , skrzynia nie jest pierwszej młodości więc swoje przepuszcza i może przez to po rozgrzaniu jest za niskie ciśnienie? Jestem w trakcie załatwiania scorpio 2,9 z automatem na części , czy skrzynia bedzie pasować bez większych modyfikacji ? |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 22:03
|
|
|
- modulator nie bierze znaczącego udziału przy wstecznym;
- zaworka ci nie zlokalizuje (poza oględną informacją, że jest za modulatorem) bo nigdy sam tego nie rozbierałem, a wiem o nim, od mojego speca od asb.
- hipoteza z gęstym zimnym i rzadkim gorącym olejem przy znacznym stopniu wyeksploatowania skrzyni jest niestety tez prawdopodobna.
zaczął bym od wymiany modulatora i tego zaworka ( to jeszcze nie aż taki majątek) i jak to nie pomoże, to ssory trzeba szukać skrzyni na podmianę, bo dalsze naprawianie reczej okaże się niopłacalne. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
| Ostatnio zmieniony przez fiebik |10 Paź 2007|, 2007 22:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
1Bodzio

|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 22:27
|
|
|
| fiebik napisał/a: | nasunęła mi się jeszcze jedna hipoteza:
skrzynia wyeksploatowana ma już takie luzy, że jak zimny i gęsty olej to jeszcze zapina, a jak gorący i przez to rzadszy olej, to już nie daje rady. |
Hipoteza moim zdaniem w całości słuszna. | chriss napisał/a: | | czy jeżeli padnie modulator , to auto nie będzie jechać tylko do przodu , czy po prostu wogóle nie będzie jechać ? |
Auto bedzie jechać i do przodu i do tyłu, ale będą szarpnięcia podczas zmiany biegów i biegi mogą być załączane zbyt wcześnie (późno) | chriss napisał/a: | | a i jak się dobrać do sprzęgła jednokierunkowego forward? |
Nie jest to sprzęgło jednokierunkowe , lecz mówiąc inaczej sprzęgło tarczkowe do jazdy w przód, które pracuje na wszystkich biegach, oprócz biegu wstecznego. Nieszczelny lub zużyty tłok tego sprzęgła daje dokładnie takie efekty jak u Ciebie. A że skrzynia jest mechanizmem wcale nie prostym, to i przy zbyt niskim ciśnieniu oleju, także coś takiego może wystąpić. Żeby dobrać się do tego sprzęgła to niestety trzeba skrzynkę rozebrać. Tak że mój pierwszy post w tym temacie będzie chyba najbardziej strawny dla portfela. |
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 22:30
|
|
|
Witam! | 1Bodzio napisał/a: | | Nieszczelny lub zużyty tłok tego sprzęgła daje dokładnie takie efekty jak u Ciebie. | -to trzeba cala skrzynie rozbierac zeby to sprawdzic? Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
1Bodzio

|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 22:30
|
|
|
| chriss napisał/a: | | Jestem w trakcie załatwiania scorpio 2,9 z automatem na części , czy skrzynia bedzie pasować bez większych modyfikacji ? |
Sądzę że powinna pasować.
[ Dodano: 2007-10-10, 22:34 ]
| Stefan napisał/a: | | to trzeba cala skrzynie rozbierac zeby to sprawdzic? |
Nie koniecznie. Zeby sprawdzić to wystarczy zdjąć płytę sterowania i podać sprężone powietrze do kanału tego sprzęgła. Jak będzie słychać syczenie powietrza, i nie będzie odgłosu zadziałania tłoka, to wszystko będzie jasne. Natomiast żeby naprawić, to niestety trzeba rozbierać. |
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
chriss [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Paź 2007|, 2007 23:38
|
|
|
| dzięki za info , jutro zabieram się za modulator , jeszcze żebym wiedział jak zlokalizować ten zawór przeciążeniowy to byłoby juz wszystko ok. bo takie proste operacje moge przeprowadzić na kanale po zdjęciu miski , natomiast ściągnięcie płyty sterowania na kanale to nie jest już chyba taka prosta sprawa , lepiej jest to robić po wyciągnięciu skrzyni , zresztą tak tylko mi się wydaje mogę się mylić bo nigdy nie rozbierałem automata i boje się że powyskakują mi jakieś małe ustrojstwa do kanału i pózniej będę miał zagwozdkę gdzie to wszystko było , chyba że ktoś z forumowiczów robił to na kanale i nie jest to takie trudne jak mi się to wydaje , wtedy prosiłbym o info jak to najlepiej zrobić. |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 09:49
|
|
|
z racji faktu ze i ja ze skrzynia niedawno sie bawilem (probowalem ozywic) radze Ci poszukac skrzynki uzywanej i zakladac do siebie, a ta jak wyciagniesz to sobie bedziesz mogl rozbierac do woli
apmietaj ze samo sciagniecie miski to juz nowy olej, uszczelka i filtr a to juz bedzie min 1/3 ceny uzywki |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 16:43
|
|
|
| Kevin Xy napisał/a: | | ze samo sciagniecie miski to juz nowy olej |
niekoniecznie, jeżeli jest się pewnym oleju (np świeżo po wym.) można go próbować zebrać (odpowiednio duża kuweta ) i po odstaniu i ewentualnym filtrowaniu dla pewności, użyć ponownie. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 16:47
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | | można go próbować zebrać (odpowiednio duża kuweta ) | odessać przez bagnet można lwią część. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 18:33
|
|
|
| o ile ma sie wysysarke lub duza kuwete, oczywiscie |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina

|
Wysłany: |11 Paź 2007|, 2007 18:49
|
|
|
| Kevin Xy napisał/a: | | o ile ma sie wysysarke | duża strzykawa, wężyk i jedziesz |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |