$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Krzywe Tylne koła rozchodzą sie co robić ??
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Krzywe Tylne koła rozchodzą sie co robić ??
Autor Wiadomość
KaZet 

Auto: od IX2010 już bez 1995, 2,5 td, kombi, CMax
Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 20:35   

problem w tym, że opona na całej powierzchni jednakowo starta a nie na krawędziach. Chyba, że helmut zniszczył oponę i wstawił jakąś tego samego typu inną zużytą?

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 20:45   

Najprawdopodobniej. Ciezko zeby jedna opona byla bardziej zuzyta od drugiej, tym bardziej jak piszesz w prawidlowy sposob.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2005|, 2005 21:26   

to moze nie helmuty ale raczej turki co tam sa od samochodowych spraw.
pozdrawiam
maciek

kamax
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 12:59   

Problem z negatywem tylnego zawieszenia mozna wyeliminować. Pojawia się on przy zuzytych sprężynach, lub przy sprężynach obniżających samochód. Wynika z kostrukcji zawieszenia. Prawidłowe kąty są zachowane dla oryginalnych i sprawnych spręzyn. Brak mozliwości regulacji. Niektórzy próbują regulowac poprzez podkładki na śrubach mocowania piasty koła, ale moim zdaniem, to raczej takie ... eee ... niezbyt bezpieczne.
Dla osób, które mają zmienione spręzyny na obniżające polecam kontakt ze Boomblem z naszego forum:
http://www.wetcentrum.pl/sierra/forum/index.php
Robi on to poprzez przeróbke mocowania belki i wahaczy. Rozwiązanie jest u Was takie samo jak w sierrach, więc pewnie i ze scorpio da sobie radę.
A dla osób z oryginalnymi spręzynami - zmęczonymi - niestety - tylko wymiana sprężyn.
Acha ... problem niechcianego negatywu może się też pojawić przy zmianie ET felg, np: zmiana z oryginalnych felg z ET 38 na felgi z ET równym 17 - powoduje to zwiekszenie rozstawu kół na osi, a tym samym wydłużenie dźwigni, której składowymi jest odległość punktu mocowania wahacza do nadwozia, punkty podparcia ( miejsce spręzyny ) i punky przyłożenia siły ( mniej więcęj środek felgi ). W tym wypadku tez może pomóc interwencja Boombla poprzez przeróbkę mocowania zawieszenia tylnego.
Ostatnim elementem, którego nie mozna pominąć, to stan techniczny tulei gumowych na belce zawieszenia tylnego. Jest to element zużywający się, kłopotliwy w wymianie, ale czasem wystarczy po prostu wymienić te wszystkie tuleje, aby uzyskac prawidłowe pochylenie kół.

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2005|, 2005 13:04   

... i wszytko jasne

Radekfs
[Usunięty]

Wysłany: |21 Kwi 2005|, 2005 15:33   

nie wkładał nik jakich podładek z tego co wiem to mozna dotoczyć o wiele taniej to wychodzi tylko trzeba znać rozmar wysokości 2,3 5 cm.....

Radekfs
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 23:20   

rozwiązałem problem , wymieniłem wszystkie tuleje na wachaczach koszt nie dóży ok 15 zł za tuleje do tego podłozyłem własnoręcznie dotoczone podkładki koła sie wyprostowały tylko dupa troche pieje wiec wymiana samych tulej naprawde pomogła zajeło mi to ok 2-óch dni nieby nie dózo ale wyjecie dyfra wydechu całej belki zacisków itd... troche mi zajeło pozdrawiam myśle że to wszystko zrąbało sie od alusów mam 15'' ale to bardzo możliwe pozdrawiam

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |16 Lip 2005|, 2005 23:34   

od alusow 15?? nie czaje bazy.. ktos moze mnie oswiecic co maja alusy 15 do stanu tulei w zawieszeniu?? przeceiz 15 to faryczne kolka...

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |20 Lip 2005|, 2005 17:12   

jak Ci pupa poszla w gore to zagladaj co jakis czas na polosie- u mnie tak dupsko wywalilo do gory (sprezyny W123) ze porwalo zewnetrzne gumowe oslony przegubow !! rozwiazanie jednego porblemu moze stworzyc kolejny, i tak wlasnie sie stalo ...
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |20 Lip 2005|, 2005 19:11   

jak napisał kamax, niwelowanie negatywu = nowe sprezyny i nowe tuleje, ale i tak fabrycznie jest minimalny negatyw,
wszelkie podkladki, tuleje pod sprezyny , albo co gorsza przesuwanie mocowania wahacza to rozwiazania pana zdzisia z szopy, i bał bym sie takich.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

ETER
[Usunięty]

Wysłany: |25 Lip 2005|, 2005 00:23   

Witam wszystkich
Wielorybem pływam 5 z kawałkiem roku
Po pierwszym sezonie stwierdziłem że moje tylne oponki ulegają szybkiej dosłownie destrukcji - dokładnie po sezonie (jakieś 25000 km) ich krawędzie te wewnętrzne ulegają dosłownie scięciu do samego zbrojenia .
Odwiedziłem serwis forda sprawdziłem zbeżność ( przód nie wymagał regulacji - ale stwierdzono że tył ma +5 od pasażera i +2 od kierowcy - a powinno być -1 z obu stron .
Dodatkowo się dowiedziałem że Firma nie przewidziała regulacji zbieżności z tyłu.
Dodatkowo stwierdzono że wszystkie tuleje zawieszenia są jak nowe i nie trzeba wymieniać. Wymieniłem amorki - sprężyn nie musiałem bo są wzmacniane i są lepsze od nowych zwykłych. Oczywiście nic nie dało.
W aucie jak stwierdzono w czasie jazdy tył jedzie o jakieś 1/3 opony przekosem na zewnątrz jezdni .
Fakt że trochę licznik już nazbierał tych cyferek bo jakieś 340 tyś i jest trochę do zrobienia ale jakoś trudno mi się z nim rozstać. Pozatym uczulony na temat często obserwuję jak wygląda to w autach jeżdzących po drogach - jest to problem tak powszechny że kolejny raz dochodzę do wniosku że lepiej problem pożądnie rozwiązać w posiadanym egzemplażu niż kupić inny bo jest wielce prawdopodobne że w nim to samo mnie będzie nękało.
Mechanikiem nie jestem ale analizując konstrukcję doszedłem do wniosku że najłatwiejszą i bezpieczniejszą matodą będzie zastosowanie wyżej wspomnianych podkładek. Jak widzę nie pierwszy wpadłem na ten pomysł.
Ciekaw jestem - może ktoś to trenował praktycznie i chciałby się podzielić wynikami
a może są jakieś pewne i bezpieczne inne sposoby - poza gumką OCZYWIŚCIE :wink:

POZDRAWIAM

ADAMO
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 21:46   

może poprostu ktoś ze znawców napisze ile cm mają nie zurzyte sprężyny znalazłem niedaleko taki warsztacik gdzie naciągają za 2 szt 40 zł może warto :twisted:

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 22:10   

mi sie od sprezyn podoba link dobrego zioma od sportowych i jak bym wymienial to tam bym szukal a czy warto wyjdzie w praniu
pozdrawiam
maciek

ADAMO
[Usunięty]

Wysłany: |2 Lis 2005|, 2005 22:13   

zobacze odebrałem dzisiaj moje naciągane i ponoć utwardzone problem miałem z wysokoścą gdzieś ni migneło że ma być 35cm czy to prawda

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |3 Lis 2005|, 2005 11:49   

jak przegniesz z wysokością to zainwestujesz w nowe przeguby ;)

Odpowiedz do tematu