|
Problemy z regulacją O.M.V.L R90/E - Wrocław |
| Autor |
Wiadomość |
js [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 09:51 Problemy z regulacją O.M.V.L R90/E - Wrocław
|
|
|
Witam Wszystkich
Mam problem z regulacją instalacji LPG II generacji w silniku 2.9 12v6 - zmieniłem reduktor z Lovato - chyba umarł śmiercią naturalną - silnik gasł przy skrętach w lewo i przy hamowaniu (membrana) - nie dało się jeździć. Na forum wyczytałem że w Scorpio sprawdza się reduktor O.M.V.L R90/E więc takowy zakupiłem, niestety magicy od gazu nie są w stanie go wyregulować. Na wolnych obrotach wszystko jest OK, na wysokich też, ale jak sie dodaje gazy to między 1600-2000 jest "dziura" silnik się dławi, a przy silniejszym dodaniu gazu poprostu gaśnie. Na trasie nie ma problemu jak już się ruszy to jedzie bez problemów (ostatnio 500 km na A4 - spalanie 13/100km) ale jazda po mieście to porażka - ruszanie ze świateł wolniej od "maluchów" operując delikatnie gazem żeby przejść dziurę w obrotach! Dodam że próbowałem go regulować w dwóch różnych warsztatach i w obu wynik był taki sam, a w trzecim jak zobaczyli reduktor to w ogóle nie chcieli się podjąć regulacji. Mam więc prośbę do użytkowników z Wrocławia którzy są posiadaczami w/w reduktora - gdzie mogę go wyregulować? może jest jakiś warsztat który się zna na tym reduktorze?
Z góry THX za info.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 10:01
|
|
|
| Kolego, tam sa dwie śrubki z czego jednej nie tykasz a druga działa jak w każdym reduktorze więc nie wiem jaki jest problem z regulacją. Co do dziury to raczej regulacji wymagają nastawy attuatora niż reduktor. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Cygan [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 11:50
|
|
|
| Zajrzyj może do Jakarta na Długą/jeśli tam nie byłeś/ a co do tej dziury- jak filtr gazu? |
|
|
|
 |
sierars1 [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 14:43
|
|
|
| A byłeś na Krzemienieckiej za przejazdem kolejowym w prawo tam montują BRC i OMVLa. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

Auto: a8 w12 6,0 2x bob mondeo 2,5
Pomógł: 48 razy Wiek: 50 Dołączył: 28 Sty 2007 Skąd: Krzczonów
|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 21:04
|
|
|
parownik omvl jest raczej ok mam go w cosim fakt ze z blosem a blosik utrzymuje wolne obroty -montowalem kumplowi w zwyklym 2900 4x4 i tam chodzi idealnie albo jest jakas mala chwilowa niesprawnosc instalacji np zawor od gazu lub p[rzy parowniku z zaworem cos nie tak bo naprawde parownik ma jedna srube od regulacji mieszanki na wolnych obrotach jak masz II generacje czyli silnik krokowy wiec proponuje zalozyc srube do regulacji gazu i wtedy powino a raczej musi byc ok , i pytanie jak auto zachowuje sie na paliwie - bo parownik omvl jest bardzo prosty w regulacji naprawde ustawiamy wolne obroty i tyle i powino byc ok |
_________________ v8 4.2 agis p13
nie bądź łosiem kup Fał Osiem |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 22:01
|
|
|
| pepicosi, nie wiem skąd takie dziwne info bierzesz na temat parownika OMVL ale od razu Ci powiem, że jesteś w wielkim błędzie. |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |20 Wrz 2007|, 2007 22:05
|
|
|
Potwierdzam, omvl+blos sprawdza się wyśmienicie
Ps. Pepicosi skąd jesteś w tym lubelskim? |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 07:52
|
|
|
a dlaczego w bledzie zakladalem tego ze 5 sztuk i jest ok jest to chyba najlatwiej regulowalny parownik z jakim sie spotkalem na zimnym nie ma klopotu z obrotami i wydajnosc ma wielka mam w swoim cosim do 400km i przewodem normalnym zasilonym 6 mm i wyrabia a nie jak u kupla brc 8 mm bylo , jestem z KRZCZONOWA niedaleko lublina jak by co a scorup troszke juz mialem w swoim zyciu nie twierdze ze nie moge sie mylic -wiadomo cosi dajmy nato to jest fajne auto ale niekiedy z swoimi manierami wiem walczylem ze swoim mialem sekwecjie nowa na ktorej nie jezdzil OMVL NIESTETY BYLA a na blosiku jest ok tylko spalanie jakies wysokie ale w granicach normalnosci |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 10:41
|
|
|
| pepicosi, reduktor OMVL ma dwie śruby regulacyjne, jedna to dodatkowy bypas do jałowych ( w zasadzie nie należy jej używać, no ewentualnie w skrajnych przypadkach gdy już się nie da inaczej ) i druga, główna śruba ze sprężynką do regulacji dawki i tą właśnie się w zasadzie wszystko ustawia. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 11:26
|
|
|
wiem ze ta z sprazynka sie kreci - to co to jest trudna regulacja ustawic wolne i tyle i powino byc ok nieprawdasz ??????? a na rynku i tak nie ma lepszych parownikow no moze lowato ujdzie tylko troszke malo wydajne sa i drogie jesli juz wydajne a omvl do 400 km 265 zl -to tanio a o brc nie wypowiadam sie bo mialem z jednym doczynienia i byly same klopoty a moze tylko taki trafilem nawet omvl moze byc jakis nie za ok wadliwe sie mogo znalezc pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 11:27
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | | to co to jest trudna regulacja ustawic wolne i tyle i powino byc ok | lakoniczne z deka podejście, przecież tam dajesz dawkę w całym zakresie wiec jak tylko wolne ustawisz to raczej nie będzie OK. | pepicosi napisał/a: | | a na rynku i tak nie ma lepszych parownikow | a tu akurat zdania sa podzielone, gazownicy średnio lubią OMVL-e, ja akurat nie mam zastrzeżeń, no może poza jedną rzeczą - brak w nim śruby do spuszczania mazutu.
[ Dodano: 2007-09-21, 11:29 ]
| pepicosi napisał/a: | | omvl do 400 km 265 zl | a skąd masz taki niby do 400km ? ktoś Ci jakieś bajki naopowiadał, OMVL R90 - bo o takim mowa jest do aut o pojemności do 5000 ccm a mocy do około 350 KM , ale to już akurat takie pewne nie jest. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 14:57
|
|
|
sa 2 typy jeden do 250 drugi do 350-400 http://aukcja.interia.pl/...?item=245529381 ja u tego pana kupuje fakt zastanawialem czy mnie nie zrobili bo mialem ten do 250 w rekach i 400 sa takie same podobnie jak lovato i lovato super tez na wyglod to samo a srubka od regulacji fakt mozna wolne ustawic na wkreconej to bedzie ubga mieszanka mniej pali albo na bogatej wykrecona bardziej, powiem tak jak ustawi sie obroty obojetnie na ubogiej i bogatej auto powino jechac podobnie bez jakich kolwiek zaklucen jesli damy srube do regulacji gazu bo przy v6 silniku mamy 2 sondy lambda wiec krokowy jest z jednej czyli ustawia mieszanke dla 3 cylindrow a nie dla 6 cylindrow, wiec sruba i musi byc ok a jak nie to jakas niesprawnosc instalacji lpg lub silnika jakbym mial auto to pewnie cos dalo sie wiecej ustalic a tak to tylko teoretycznie tylko mozemy a omvl ja tez nie lubie ale tylko sekwecji -walilem tysiaka w to i auto jak nie jezdzilo na sekwecji to niejezdzilo i to smiganie na paliwie zanim auto sie nagrzeje cosi pali wtedy jak smok !!a parowniki sa ok
[ Dodano: 2007-09-21, 15:06 ]
/ brak w nim śruby do spuszczania mazutu/mozna wylac mazut jest zalepka od wyjscia gazu sciogamy i wylewamy jedna wada to to ze jakos tak pomysleli ze kolanko wodne jest zablisko wyjscia gazu i jest troszke ciasno ale da sie jakos wcisnoc opaske a tak po zatym to ok niewiem jak z trwaloscia bedzie ale zobaczymy
[ Dodano: 2007-09-21, 15:11 ]
a tak naprawde do v krokowy po co to wtedy 2 krokowe ale to juz naprawde niepotrzebne sruba i tyle !!!wykrecamy 3 obroty i tyle albo najlepiej blosik i wtedy caly klopot z glowy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 15:31
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | | sa 2 typy jeden do 250 drugi do 350-400 | hahahaahh gratuluję złapania się na wielki kit reklamowy pozdrawiam
[ Dodano: 2007-09-21, 15:33 ]
| pepicosi napisał/a: | a tak naprawde do v krokowy po co to wtedy 2 krokowe ale to juz naprawde niepotrzebne sruba i tyle !!!wykrecamy 3 obroty i tyle albo najlepiej blosik i wtedy caly klopot z glowy | mnie akurat o gazowanie V6 w scorpio nie musisz nic wspominać bo robiłem przy tym bardzo dużo razy. |
|
|
|
 |
pepi
pepi

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 18:04
|
|
|
ma oczywiscie ine numery nabite na parowniku sprawdzalem ,brat w swoim ma ten do 250km a ja do 400 niby albo moze cos tam pewnie jest zmienione na przykladzie lovato wiem co bo kiedys tez bylem niedowiarkiem i rozebralem super i porownalem z zwyklym i potem ze zwyklego robilismy super jedno dziurke tylko rozwiercic i jest super a tu pewnie cos podobnego moze oby a zreszta jak dziala mi w cosim zawaliscie to ok a zamienialem na ten parownik ten 250 sprawdzic ile mi spali na tych samych ustawieniach blosa niby bylo ok tylko przy gwaltownym dodaniu gazu byla dziura to znaczy ze pewnie cos tam jest - ale spalil podobnie niestety ech zeby kiedys spalil 12-14 ale bylo by fajnie |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |21 Wrz 2007|, 2007 18:06
|
|
|
| pepicosi napisał/a: | ech zeby kiedys spalil 12-14 ale bylo by fajnie | kup sobie 2.0 dohc to tak będzie palić |
|
|
|
 |
|
|