|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Zatarty kompresor klimy |
| Autor |
Wiadomość |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Wrz 2007|, 2007 20:46 Zatarty kompresor klimy
|
|
|
Witam
Wydaje mi sie, ze przyczyna swirujacych ostatnio obrotow auta, przelaczaniem sie w kolko z lpg na benzyne itd. byl zacierajacy sie kompresor klimatyzacji. W momencie "przylapywania" widocznie plynal jakis wiekszy prad, czy cos, a spadek napiecia powodowal przelaczanie sie na benzyne.
W kazdym badz razie 1h temu podczas jazdy, na szczescie juz ok 100m od domu poczulem dziwny zapach. Dojechalem pod dom, otworzylem maske i buchnely kleby dymu. Pierwsza rzecz - odlaczenie akku. Po tej operacji mimo wydobywajacego sie wciaz dymu zobaczylem jeszcze czerwone kolo pasowe sprezarki klimatyzacji i wytopiona gume spod srub kola pasowego. Skojarzylem wiec, ze zatarla sie klima. Dzialala ona do polowy sierpnia ok. Po tym czasie nagle, z dnia na dzien przestala dzialac. Mialem na dniach sie za nia wziac. Teraz mam unieruchomione autko i moje pytanie brzmi: czy moge kupic inny pasek, krotszy i zalozyc go na pozostale kola pasowe? Od jakiego modelu ma on byc i jakiej byc dlugosci? Moze ktos z Was ma kompresor w rozsadnej cenie do 2.0 DOHC, 16V, 95r?
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |5 Wrz 2007|, 2007 23:17
|
|
|
| wyjmij sprzeglo z kolka i jezdzij na pasku tym co masz, albo pasek dla bezklimowca |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 08:03
|
|
|
Obawiam sie, ze z tego mojego kompresora juz nic nie bedzie i jedynym rozwiazaniem na teraz, by jezdzic jest zalozenie krotszego paska. W sprawie sprezarki wyslalem juz kilkanascie maili do ludzi z Allegro i wciaz szukam. Mysle, ze dzis uda mi sie kupic pasek, choc w Zgorzelcu wszystko do Skorupy jest w sklepach motoryzacyjnych na zamowienie:(
Zastanawia mnie tez co bylo przyczyna zatarcia sie kompresora. Wszystko zapewne wyjdzie po jego odkreceniu, ale ten dym wczoraj mocno mnie przerazil. Dobrze, ze auto sie nie zapalilo!.
Latwo sie kompresor demontuje? Wiem, ze jest przykrecony na 4 srubach +2srubki od wezy. Nalezy spodziewac sie niespodzianek?:)
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 11:02
|
|
|
| gobo007 napisał/a: | | Latwo sie kompresor demontuje? | jak śruby idą to spoko, najgorzej chyba z tymi od węży jest. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
WeGeR [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 14:44
|
|
|
| gobo007 napisał/a: | | Latwo sie kompresor demontuje? |
Luzik, jak ja sobie dałem radę, z demontażem i montażem nowego, to każdy musi dać |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 15:03
|
|
|
| WeGeR napisał/a: | jak ja sobie dałem radę, z demontażem i montażem nowego, to każdy musi dać | jak mmmk by to zrobił to wtedy każdy zrobi |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 17:38
|
|
|
|
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 20:56
|
|
|
Spoko:)
Kompresor wymontowany. Kupilem pasek o oznaczeniu 6PK1755 i super pasuje i wszystko dziala. Demontaz mozliwy byl bez kanalu, jedynie lekko podnioslem auto. Najgorzej bylo z ta sruba na klucz 10 - ta od wezy. Jest tam slaby dostep, a sruba jest dluga i odpadaja lapki:)
Teraz bede staral sie dowiedziec ktory kompresor mam, bo z zoltej naklejki nic nie zostalo.
Co nalezy zmierzyc? Jakie byly kompresory i czym sie roznily? Tylko srednica kola zamachowego?
Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za Wasze rady. Na serio bardzo mi pomogly.
Piotrek |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 21:28
|
|
|
scorpio po 95 mialo te same kompresory rozniace sie jedynie kołem pasowym dla 2.9, 2,9 24V i rzędówek, tak wiec kazdy do rzedowki bedzie pasował.
Wg mnie u ciebie zatarł si enie kompresor a sprzegło sie spaliło, bo tak to bys wylaczyl kompresor i nic by sie nie grzalo tarło, jak by sprzeglo odpuscilo
A kompresorki ma napewno ZZtop albo Aneta, ost u mniejeszcze jakis sie wala kompletny i 2 bez sprzegla jak twoje sprzeglo jest ok to po taniosci oddam tamten. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 01:55
|
|
|
| Rafał A.(antek) napisał/a: | Wg mnie u ciebie zatarł si enie kompresor a sprzegło sie spaliło, bo tak to bys wylaczyl kompresor i nic by sie nie grzalo tarło, jak by sprzeglo odpuscilo
| eee cos ne bardzo, przeciez koło pasowe sprężarki kręci się cały czas czy sprzęgło zapięte czy nie więc musi być ono łożyskowane, jak padło to łożysko to efekt zapewne taki jak w opisie kolegi a sprzęgło może być OK.
| gobo007 napisał/a: | | Teraz bede staral sie dowiedziec ktory kompresor mam | zrób fotkę, w Scorpio były tylko dwa typy sprężarek więc raczej trudno nie będzie. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 14:13
|
|
|
no jak padło łozysko kola pasowego to tak, ale to dalej jest zatarte łozysko a nie sprezarka wiec dalej chetnie ja wezme |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
gobo007 [Usunięty]
|
Wysłany: |12 Wrz 2007|, 2007 21:52
|
|
|
Witam
Tak wiec oto fotki kompresora:
http://www.fotosik.pl/sho...f50880a7da9535f
http://www.fotosik.pl/sho...15a9f1bcff16236
http://www.fotosik.pl/sho...45929a52ccd1319
Jak widac na zdjeciu numer dwa gumki amortyzujace zniknely - zweglily sie:(
O ile kolo pasowe da sie obracac luzno, tak obrocenie caloscia kompresora jest niemozliwe. Zastanawiam sie jak to sie moglo zatrzec - wyglada na to, ze sprzeglo nie odlaczylo kompresora, ten sie zatarl, a pasek caly czas "polerowal" kolo - stad nagrzanie do czerwonosci i wytopienie sie gumowych elementow.
Odnosnie kompresora - jaki to model? Mam nadzieje,ze typowy?:)
Pozdrawiam
Piotr |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |13 Wrz 2007|, 2007 16:09
|
|
|
| gobo007 napisał/a: | | Odnosnie kompresora - jaki to model? Mam nadzieje,ze typowy?:) | no typowy dla wielorybów. |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Wrz 2007|, 2007 13:15
|
|
|
| a czy cewka elektromagnesu sprzęgła jest wymienna i gdzie siedzi... w kole? |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |14 Wrz 2007|, 2007 21:27
|
|
|
| cewka wymienna siedzi w kole, jak bys mi wyslal ten kompresor to moze bym mial taki dla ciebie sprawny |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |