$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - No i bach
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
No i bach
Autor Wiadomość
Julek 
510 571 845

Auto: '91 2,9 LSD,
Wysłany: |5 Wrz 2007|, 2007 20:22   No i bach

Dzis.
Leje deszcz.
Mama dzwoni, zeby podjechac po nia do sklepu.
Jade, w jedna strone 2 km, w druga 1 km 997 metrow.
3 metry przed moim domem waska drozka na jeden samochod.
Sasiadka jak zwykle parkuje po srodku.
Podjezdzam, ja sie zatrzymuje, widze jak ona wsiada do auta.
Zapalaja sie jej wsteczne swiatla.
Wieloryb na sprzegle na jedynce, zanim wrzucilem wsteczny
- BACH:( zdazylem tylko zatrabic.
Smutne oczy wielorybie, smutniejsze jeszcze moje... policja (bo pozniej bedzie ze to ja w nia wjechalem...) mandacik dla pani sasiadki.
Pierwsze ogledziny- prawie nic...
Drugie - polamany zderzak (z zewnatrz troche, w srodku masakra)
- walnieta porysowana maska
- polamane plastiki z przodu, urwana klamka od otwierania maski
- polamany grill, srebrna atrapka przekrzywiona - wystaje z lewej
- prawa przednia lampa lekko cofnieta i "wlozona" mocniej w blotnik.
- belka na przodzie a raczej jej rant lekko wygiety i zarysowany (bedzie rdzewiec...)
- porysowana ramka FST :sad:

Ogolnie auto do jazdy, ale zle mi bo taki ladny byl i rowniutko poskladany, zdjec nie robie bo mi smutno.

Pytanie tylko takie - jutro jade do PZU - co robic bo nigdy nie zglaszalem szkody. Zalezy mi nie tyle na przycinaniu kasy jakiejkolwiek - tylko na tym by auto wygladalo jak przed pukiem. Ma byc identyczne. Moze jakies rady co robic, zeby wszystko zrobione bylo na oryginalach, z lakierem dobieranym pod realny kolor auta uwzgledniajacy 15 lat eksploatacji.
I co zrobic zeby takie pierdoly jak np pocieta uszczelka od lampy, albo to ze reflektor jest lekko, ale jest cofniety w blotnik byly uwzglednione przy ocenie rzeczoznawcy. Jak to w ogole wyglada- ja jutro zglaszam szkode, opisuje ja, a oni dopiero wyznacza mi spotkanko z tzw. rzeczoznawca, tak? Czy takie pierdolki beda uwzgledniane przy ogledzinach ? Jesli nie to co robic. Bo dla PZU to pewnie ryski w starym aucie, a ja bym wolal zeby mi morde obili, zamiast wielorybowi.

W sumie post bardziej zeby sie wyzalic, ale z wszelkie rady bede wdzieczny. Pozdrowienia dla Ujka - ja chociaz wiem kto mi urzadzil tak skorupke;/ chociaz i tak mnie to nie pociesza. Zaczela sie jesien....

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |5 Wrz 2007|, 2007 20:34   

Pokazuj każdy szczegół rzeczoznawcy, dobrze by było jeśli byś miał świeże fotki auta sprzed kilku dni, niech Ci pokarze co napisał w swoim raporcie, a jak będziesz zgłaszał szkodę babce w Pzu to powiedz ze do wymiany są dwa reflektory, ja powiedziałem ze będą innym kolorem świecić to policzyli mi dwa do wymiany.

Szkoda auta, to juz drugie dziś BUM w FST

Julek 
510 571 845

Wysłany: |5 Wrz 2007|, 2007 21:43   

Tylko powiedz mi rzeczoznawca jest od razu, czy dopiero po zgloszeniu szkody i opisaniu jej osobiscie wyznacza mi jakis termin na spotkanie z nim?

maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 00:00   

zależy jak trafisz. mnie kiedyś jeszcze przyjmowali opis szkody a rzeczoznawca już sobie w międzyczasie zdjęcia cykał

Stefen
[Usunięty]

Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 06:02   

Przeważnie rzeczoznawca(tak było u mnie) umówił sie ze mną i nawet przyjechał do mnie do pracy.

Julek 
510 571 845

Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 11:29   

Wie ktoś, gdzie można w internecie sprawdzić ceny oryginalnych, nowych części blacharskich jak maska, albo grill czy lampy przednie?

Szukalem troche, ale sa tylko uzywki. A moze w microcacie ktos moglby mi to sprawdzic? Bede wdzieczny

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 11:32   

w mikrokacie są stare ceny więc się nei nadają. dzwoń do ASO i pytaj.

Julek 
510 571 845

Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 11:36   

Chyba nie bedzie innego wyjscia, dzieki

Julek 
510 571 845

Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 21:04   

aaaaj, przykladowo: maska 1269zl, atrapa prozd 1477, kierunki przod 234 szt, zderzak przedni 1595, lampa przednia 1578 sztuka
Ostatnio zmieniony przez Julek |6 Wrz 2007|, 2007 21:05, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |6 Wrz 2007|, 2007 21:40   

nie znajdziesz bo do oczatych nikt raczej nie handluje nowkami poza serwisem a podrobek nie robia
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Julek 
510 571 845

Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 08:56   

Rafał A.(antek), czego nie znajde? znalazlem wlasnie w autonobiles, no ale to ASO;]

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 10:55   

Ja tylko dodam, ze nie naprawisz tego na oryginalnych czesciach, beda kazali robic na zamiennikach(chyba ze takich nie ma). Na oryginalach tylko robi sie kilkuletnie auta...
W kazdym razie i tak dostaniesz ze 4-5 tysiecy, kupisz wiec wszystko co ci trzeba z uzywek, zreszta za 5 tysiecy to calego wieloryba mozesz miec. ;)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 11:07   

Julek napisał/a:
przykladowo: maska 1269zl, atrapa prozd 1477, kierunki przod 234 szt, zderzak przedni 1595, lampa przednia 1578 sztuka
noooo :) to niech Ci teraz zrobią wycenę szkód po takich cenach i za to sobie kupisz kolejnego wieloryba :)

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 11:19   

Albo policzą szkode całkowitą, czyli cena rynkowa(np. 6tys), minus wartość wraku(sorry Julek), tak czy siak starczy na remont...Ale preważnie nie jest żle, mam znajomego który nie żałuje swojgo auta jak ktoś wymusza pierszeństwo, i na tym wychodzi ;)

Julek 
510 571 845

Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 11:20   

Najlepsze, ze to gole czesci, bez montazu i malowania. No, ale nie licze ze PZU zrobi mi wycene po cenach z ASO bez mrugniecia okiem.

O 14:30 mam spotkanie z rzeczoznawca, zobaczymy co mi powie, obawiam sie ze bedzie mocna walka bo auto na pierwszy rzut oka wyglada na nieruszone. Wydaje mi sie ze tego typu przypadki sa najgorsze- bo ja widze krzywego grilla, przesunieta maske i przesuniete uszczelki obu reflektorow, ktore teraz zaparowaly mi w srodku, a juz policja mi mowila ze to "zdrapka". Nic nie poradze ze jestem pedantem, bede sie odwolywal do skutku, az auto bedzie poskladane tak jak wczesniej- z rownymi szczelinami i w lakierze dobranym pod rzeczywisty kolor.

Odpowiedz do tematu