|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Sprzęgło do 2,9 12V |
| Autor |
Wiadomość |
Fokasa [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 19:16 Sprzęgło do 2,9 12V
|
|
|
Witam
Mam małą prośbę i pytanie czy ktoś z Was może mi powiedzieć albo chociaż uprawdopodobnić , czy sprzęgło kompletne od 2,9 12V 4x4 ze skrzynią MT75, podejdzie do 2,9 12V z tą sama skrzynią.
Wiem że temat wielokrotnie wałkowany ale przeszukałem ze 100 postów na ten i zbliżone tematy i nie bardzo znalazłem tam jednoznaczną odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.
Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc w tym temacie, może ktoś z Was mógłby mi podać numery katalogowe części, trochę mi to ułatwiło życie bo na razie mam nieruchomość zamiast auta .
Mam dość szczegółowe zdjęcia przedmiotowego sprzęgła więc gdyby to pomogło to mogę podesłać mailem dla ułatwienia.
Z góry dzięki za wszelką pomoc.
pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 21:24
|
|
|
| pasuje. Sprzęgło mam nawet całe funkiel nowe Sachs-a ale kolega Vaux wstepnie rezerwował, jak on odpadnie to moge sprzedać - cena w porównaniu ze sklepową z deka promocyjna. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Fokasa [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 21:33
|
|
|
A dzięki za ofertę, być może skorzystam, oczywiście jeśli Kolega Vaux odpadnie, na razie jednak spróbuję nabyć drogą kupna kompletne nowe sprzęgło Motorcrafta za 300 pln, ale jeśli to sie nie uda wrócimy do tematu.
Dzięki za info
Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 21:38
|
|
|
| Fokasa napisał/a: | | kompletne nowe sprzęgło Motorcrafta za 300 pln, | za tyle to chyba do DOHC a nie do V6 |
|
|
|
 |
Fokasa [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 21:42
|
|
|
Dlatego napisalem że być może wrócimy do tematu
pozdr.
M. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 21:46
|
|
|
być może masz jakieś tajne dojścia do części |
|
|
|
 |
Vaux
FSTMember073

Auto: Disco Polo 2002 1.2 12V
Pomógł: 12 razy Wiek: 50 Dołączył: 17 Mar 2005 Skąd: Puławy
|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 21:47
|
|
|
Ja na razie nie odpadam - czekam na wpływy na konto co by ocenić sytuację finansową i dam Ci znać wujku Struna |
_________________ V6 Team
Jest: 12V3 i 12V6
Był: Sedan Ghia 2.9 12V6 '93 ASB BLOS
Był: Ghia 2.9 12V6 '90 MSB & Lift 2.0 DOHC '91 |
|
|
|
 |
Fokasa [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 22:06
|
|
|
Tajne nie tajne, po prostu dalszy znajomy przywiózł sobie Scorupkę i jako bonus dostał w bagażniku kompletne sprzęgło i właśnie próbujemy dobic targu , zobaczymy co z tego wyjdzie i czy części będą pasowały bo mimo że wymiary sie zgadzają to na pudełkach są jakieś numery które nie do końca pokrywają sie z XXXXXXX, ale kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi za tą cenę najwyżej komus dalej przehandluje jak nie będzie pasowało.
pozdr.
M. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Wrz 2007|, 2007 22:13
|
|
|
jak zwalisz skrzynkę to się wszystko okaże numery czasem bywają dziwaczne. Sprzęgło pasuje też od transita 2.5 D więc numer może jest od transita a jakiś kumaty gośc kupił bo tańsze i dobre. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |4 Wrz 2007|, 2007 11:18
|
|
|
jesli tarcza ma 24 zeby i 242 mm srednicy to musi pasować. temu nawet z transita podejdzie |
|
|
|
 |
Fokasa [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 08:28
|
|
|
No więc niejako kończąc temat mojego sprzęgła, to od 4x4 pasuje bez żadnych wątpliwości do zwykłego 2.9, oczywiście wszystko docisk, łożysko i tarcza (tu było trochę wątpliwości, ale raczej w kwesti innego tłumienia w poprzedniej tarczy -Sachsa, po jednej stronie był jeszcze; to chyba dodatkowy tłumik drgań - taki dodatkowy kwadrat z blachy z 4 mniejszymi niż te główne, sprężynami po jednej stronie tarczy, a nowa tarcza - Motorcrafta, nie miała takiego ustrojstwa, za to sprężyny jakby bardziej masywne i dodatkowo wewnątrz każdej z nich wstawione jeszcze, takie o mniejszej średnicy czyli w sumie 8 , na razie przejechałem tylko kawałek ale pierwsze wrażenie - znacznie lepiej się rusza i dużo delikatniej pedał chodzi, zobaczymy co będzie dalej.
Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za podpowiedzi, dzięki Wam mam nowe sprzęgło Motorcrafta za 300 pln-ów
Marcin |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 08:53
|
|
|
| Fokasa napisał/a: | | to chyba dodatkowy tłumik drgań - taki dodatkowy kwadrat z blachy z 4 mniejszymi niż te główne, sprężynami po jednej stronie tarczy, a nowa tarcza - Motorcrafta, nie miała takiego ustrojstwa, za to sprężyny jakby bardziej masywne |
i ten patent z wieksza iloscia duzych sprezyn sie sprawdza lepiej. to co piszesz mi sie w 2-3 letniej tarczy rozpadło i ta male sprezynki "wyprostowa:y" sie miedzy dociskiem a tarcza. A cena za twojego motorcrafta super |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |7 Wrz 2007|, 2007 09:30
|
|
|
| marcys napisał/a: | | i ten patent z wieksza iloscia duzych sprezyn sie sprawdza lepiej. | u mnie nie bardzo, taka tarcza mi się rozsypała w miesiąc niecały za to ta z dodatkowym tłumikiem służyła długie lata w ciężkich warunkach. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |