|
KATALIZATOR A SONDY LAMBDA |
| Autor |
Wiadomość |
koniol [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 17:31 KATALIZATOR A SONDY LAMBDA
|
|
|
MAM PYTANKO
prawdopodobnie sypnął mi się katalizator w moim scorpio 2.0 16v
czy mozna go zastąpić czymś innym???
autko ma instalacje lpg sekwencja i to prawdopodobnie jest przyczyna zniszczenia katalizatora
najchetniej to bym go wywalił tylko co z sondami lambda??
ewentualnie czy można go czymś zastąpić??
katalizator jest zaraz przy kolektorze przy jeżdzie na lpg spaliny maja zbyt wysoką temperature i to jest przyczyna awarii katalizatora po prostu sie topi |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 17:35
|
|
|
| możesz wspawać rurę i będzie ok. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
koniol [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 17:47
|
|
|
chętnie wspawał bym rure tylko ze jedną sonde mam w katalizatorze a drugą za.
Nie wiem czy komputer nie zwariuje??
gdzie jest taki warsztat na śląsku który to już robił ???
może ktoś już miał ten problem
help |
| Ostatnio zmieniony przez koniol |28 Sie 2007|, 2007 17:59, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 17:59
|
|
|
| nie zwariuje, ważna dla silnika jest ta pierwsza sonda, druga to zbytek łaski. |
|
|
|
 |
koniol [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 18:08
|
|
|
gdzie jest taki warsztat na śląsku który to już robił ???
może ktoś już miał ten problem
help
Bo jak na razie to byłem w trzech warsztatach które zajmuja sie tłumikami i walą takimi astronomicznymi kwotami ze szok i wszyscy twierdzą ze katalizator musi być bo cos tam cos tam. A ja jak mam wywalic kupe kasy za katalizator ,który po roku padnie to chyba coś nie tak!!!! |
|
|
|
 |
Kevin Xy
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Pomógł: 39 razy Wiek: 49 Dołączył: 17 Sie 2004 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 19:28
|
|
|
byle jaki tlumikarz Ci tego nie zrobi ?? nie wierze
oni sie tej drugiej sondy boja i tyle, przy okazji czyszczac Ci portfel |
_________________ Kevin Xy
535 015 788
'88 2.0 OHC GL
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |28 Sie 2007|, 2007 20:06
|
|
|
| koniol napisał/a: | | katalizator jest zaraz przy kolektorze przy jeżdzie na lpg spaliny maja zbyt wysoką temperature i to jest przyczyna awarii katalizatora po prostu sie topi |
O. To coś nowego. Sądzę jednak, że wyciągasz niewłaściwe wnioski. Gaz jest czystym paliwem, więc katalizatorowi napewno nie szkodzi. Temperatura spalania gazu jest co prawda wyższa, niż benzyny, ale nie jest to różnica duża.
Co do kata. Wyjąć, rozpruć bok, wywalić wkład, wstawić w środek rurę, a wolne miejsce wypełnić tłumikową wełną mineralną , zaspawać ładnie bok, zamontować do auta, nie przejmować się tym że druga sonda spowoduje zapisanie się błędu w kompie. Ten błąd nie wpływa na pracę silnika. Informuje tylko diagnostę o tym że kat już do wymiany. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
AdrianB [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Sie 2007|, 2007 13:41
|
|
|
Mi kiedys w innym autku tlumiakarz wstawil w miejsce katalizatora tzw. strumienice. Pozniej tylko na przegladzie przekroczone normy emisji CO i HC wychodzily, ale ogolnie bylo ok |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Sie 2007|, 2007 13:56
|
|
|
| AdrianB napisał/a: | | Mi kiedys w innym autku tlumiakarz wstawil w miejsce katalizatora tzw. strumienice. | totalny bezsens a wręcz potencjalne proszenie się o uszkodzenie silnika. |
|
|
|
 |
AdrianB [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Sie 2007|, 2007 22:17
|
|
|
| Struna napisał/a: | | totalny bezsens a wręcz potencjalne proszenie się o uszkodzenie silnika. |
moglby kolega opisac szczegolowiej jakie to zagrozenie? Jezdze juz tak dosc dlugo. Co mi grozi? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Sie 2007|, 2007 22:30
|
|
|
| przypalenie i wydmuchanie uszczelki pod głowicą, napdalenie zaworów i ich gniazd, wystarczy poczytać nieco teorii o strumienicy ( oczywiścnie nie na allegro gdzie każdy twardo chce wcisnąć strumienice zamiast kata ) ale taka sensowne teoria. Z pewnością wtedy dowiesz się, że montaż strumienicy ( jeśli już ) to w okolicach końca wydechu ( w Scorpio to wypada nieco przed ostatnim tłumikiem ) a nie tak blisko silnika jak w miejscu katalizatora. |
|
|
|
 |
AdrianB [Usunięty]
|
Wysłany: |29 Sie 2007|, 2007 22:58
|
|
|
| Struna napisał/a: | | przypalenie i wydmuchanie uszczelki pod głowicą, napdalenie zaworów i ich gniazd... |
w moim przypadku akurat dotyczy to mondka, ale to rzeczywiscie brzmi nie ciekawie Zapytalem Pana Googla i pokazal mi wiele ciekawych artykulow. Wynika z nich dokladnie to co napsales. Wynika z nich jednak tez to czym sie teraz pocieszam - to co mi zalozyli to z pewnoscia nie jest "prawdziwa" strumienica, tylko jakas marna podroba, bardziej przypominajaca zwykla rure wspawana w katalizator. Z opisow wynika, ze oryginalne, a ca za tym idzie skuteczne strumienice sa dosc drogie (a ja dalem jakies grosze). W sumie nigdy nie zainteresowalem sie tematem, a okazuje sie, ze to calkiem obszerne zagadnienie. Dzieki za naprowadzenie |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |30 Sie 2007|, 2007 11:01
|
|
|
| no te strumienice tanie to sa niby te łuskowe, to w zadadzie rura z przetłoczeniami tworzącymi nieco spiralny kształt i tym samym niby powodujące zawirowanie w strudze spalin, strumienica jako taka to system zwężek itd mająca na celu przyśpieszyć strugę oraz powodować zacieranie efektu pamięci strugi, ma to jakiś sens w silnikach a raczej pojazdach wyczynowych, w cywilnych i nawet w GT to zbytek łaski i raczej działa na psychikę posiadacza niż na osiągi, no i wydźwięk wydechu oczywiście zmienia, co niektórym się podoba. |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |30 Sie 2007|, 2007 12:23
|
|
|
tiaa... w poprzednim DOHC dałem sobie toto wspawać
fakt, że dźwięk się zmienił (zaczęło cykać)
fakt, że efekt był...
...było co opowiadać przy sprzedaży |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
wzmaku [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Wrz 2007|, 2007 10:21
|
|
|
Ja mam w sierce 2.0 OHC na gaźniku to tylko jest o czym opowiadać i nic więcej |
|
|
|
 |
|
|