|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
ASB problem |
| Autor |
Wiadomość |
kermitbull [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 09:37 ASB problem
|
|
|
witam. wiem że dużo jest tego typu pytań na forum , ale prosił bym o szczegóły.
wczoraj wyczułem zapach spalonego oleju ( gdzieś kapie na tłumik). Rano zajrzałem prowizorycznie pod auto jest mała plama ,a wyciek jakby z uszczelki misy ASB.
moje pyatnai są następujące:
- czy wymieniając olej może coś się stać ze skrzynią( dużo tematów na forum że po wymianie oleju np szarkie , zginęła 4 itd - moja chodzi ładnie )
- jaki kupić olej bo oznaczenia dextron V nie widziałem tu w żadnym sklepie
- czy olej można sprawdzać po przejechaniu ok 10 km czy skrzynia musi swoje odstać na P ( na ciepłym nie może przekraczać max , ja jak ma wygłądać na zimnym poziom)
- oraz dokładnie jaki model skrzyni ja mam w swoim aucie (może gdzie to sprawdzić)
- oraz sklep internetowy gdzie kupię uszczelkę i filtr
- i najważniejsze czy sam bez kanału dam radę go zmienić (boję sie tu mechaników) ,czy jest Wielkie ryzyko że coś spier....e?
DZięki za pomoc!! |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 09:51
|
|
|
| kermitbull napisał/a: | | - czy wymieniając olej może coś się stać ze skrzynią( dużo tematów na forum że po wymianie oleju np szarkie , zginęła 4 itd - moja chodzi ładnie ) |
Jeśli nie ma i nie było problemów ze skrzynią i ojej był systematycznie wymieniany to nic sie nie stanie.
| kermitbull napisał/a: | | - jaki kupić olej bo oznaczenia dextron V nie widziałem tu w żadnym sklepie |
klasa Dextron III lub w Twoim przypadku nawet Dextron II bedzie dobry.
| kermitbull napisał/a: | | - czy olej można sprawdzać po przejechaniu ok 10 km czy skrzynia musi swoje odstać na P ( na ciepłym nie może przekraczać max , ja jak ma wygłądać na zimnym poziom) |
Podczas sprawdzania oleju, skrzynia musi byc nagrzana, 10-20 km, oraz silnik wlączony. Ustawiamy lewarek w kolejnych polozeniach 2 razy, nastepnie na P i nie gasząc silnika sprawdzamy olej.
| kermitbull napisał/a: | | - oraz dokładnie jaki model skrzyni ja mam w swoim aucie (może gdzie to sprawdzić) |
A4LDe (małe "e" na końcu - jest to bardzo istotne)
| kermitbull napisał/a: | | - i najważniejsze czy sam bez kanału dam radę go zmienić (boję sie tu mechaników) ,czy jest Wielkie ryzyko że coś spier....e? |
Na forum jest opis wymiany, jak bedziesz postepował według niego to dasz rade. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 09:52
|
|
|
| kermitbull napisał/a: | | wyczułem zapach spalonego oleju ( gdzieś kapie na tłumik) |
Sprawdz jeszcze uszczelki pokryw zaworów, często tam cieknie w tych silnikach. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:13
|
|
|
| bigdaaddy napisał/a: | | często tam cieknie w tych silnikach. | w zasadzie w każdym cieknie prędzej czy później, uszczelki są tanie a wymiana banalna. Ale jeśli by to były dekle to by nie było plamy pod autem. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:15
|
|
|
| Struna napisał/a: | | Ale jeśli by to były dekle to by nie było plamy pod autem |
Pewnie jest to i to |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:15
|
|
|
| bigdaaddy napisał/a: | Pewnie jest to i to | z pewnością |
|
|
|
 |
kermitbull [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:37
|
|
|
| uszczelki pod pokrywami zaworów zmieniłem. Byłem teraz w sklepie jest Dextron III - nic więcej na nim nie piszę(żadnej innej specyfikacji ) to taki jest dobry( nie będzie problemów po wymianie? stan oleju jest MAX może minimalnie ponad (jak żona dobrze sprawdził-baba) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:39
|
|
|
| kermitbull napisał/a: | | Byłem teraz w sklepie jest Dextron III - nic więcej na nim nie piszę | a jakiej firmy to olej ? od razu Ci moge odradzić oleje ORLEN, tego za nic nei lej do skrzyni, może być ELF, Mobil1, Midland, Valvoline no i Ford oczywiście |
|
|
|
 |
kermitbull [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:45
|
|
|
| carecar - właśnie nie wiem czy to nie jakieś angielskie zlewki, poszukam na mieście jakiś firmowych |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:46
|
|
|
aaa bo ty na wyspach |
|
|
|
 |
kermitbull [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:46
|
|
|
| a co z tym stanem MAX lub minimalnie ponad (ściągać ?, albo sam sparawdzę jak żona wróci) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 10:56
|
|
|
| kermitbull napisał/a: | | a co z tym stanem MAX lub minimalnie ponad | jest OK. |
|
|
|
 |
kermitbull [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 17:55
|
|
|
| stan jest na gorącej skrzyni MAX, mam jeszcze jedno pytanie w niedzielę jadę w trasę i muszę wziąść olej na dolewkę w razie czego(Detrox III?) , czy te oleje są mieszalne , bo nie wiem jaki mam w skrzyni. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |24 Sie 2007|, 2007 19:53
|
|
|
Na ogół są mieszalne, ale nikt ci gwarancji nie da Na wyspach może poszukaj oleju Comma, firma dość dobra, nawet tu był dość tani, a u mnie już drugi rok lata. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
kermitbull [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Sie 2007|, 2007 09:48
|
|
|
czy ta czynność nie rozwali skrzyni , bo pisze że jest ryzykowne .. "- ustawiamy dźwignię na „P” i uruchamiamy silnik na max. 15-20 sek. Nie dłużej, bo można zatrzeć pompę, która po chwili będzie chodziła bez oleju !!! Ta operacja jest trochę ryzykowna, ale chodzi o to, aby maksymalna ilość oleju wyszła z konwertera, w którym siedzi go ok. 3.5l. "
prosił bym o adres sklepu internetowego gdzie kupię uszczelkę i filt motorcraftu i może dobry olej, bo muszę wymieniać olej sam ,żaden mechanik w mieście tego nie robi. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |