|
amorki: gazowe czy olejowe? |
| Autor |
Wiadomość |
pio [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 16:14 amorki: gazowe czy olejowe?
|
|
|
witam
jak w temacie jakie lepsze? oczywiscie mniej wiecej w tych samych granicach cenowych
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 16:15
|
|
|
| gazowo-olejowe |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 16:23
|
|
|
zdecydowanie gazowe i jak cos to szukaj na stronie:
http://www.bronowski.pl/katalog.php
tylko wlasnie nie dziala ale cenowo potrafia zaszokowac jak maja dopisek promocja. sachsy potrafia miec tansze niz na allegro np NK. a pozatym do mk1 niby sa tylko olejowe ale skoro mk1 i mk2 maja takie same amorki to w druga strone napewno tez musza pasowac
[ Dodano: 2007-08-16, 16:24 ]
chociaz cos na tej stronie niby dziala a pozatym sa mili przez tel |
|
|
|
 |
pio [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 16:28
|
|
|
gazowo-olejowe?? pierwszo slysze ze takie cos jest
zywotnosc gazowych jest lepsza czy chodzi o ich wlasciwosci zachowania sie na drodze? |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 16:31
|
|
|
| wlasciwosci a pozatym w gazowych tez jest olej stad ta nazwa a gaz jest po to zeby olej sie nie pienil tak jak w zwyklych olejowych |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 16:55
|
|
|
| pio napisał/a: | gazowo-olejowe?? pierwszo slysze ze takie cos jest |
| mmmk napisał/a: | | w gazowych tez jest olej stad ta nazwa a gaz jest po to zeby olej sie nie pienil tak jak w zwyklych olejowych | dokładnie. |
|
|
|
 |
pio [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 17:48
|
|
|
| aha a tak w ogole to na czym polega zuzycie amorkow? rozumie ze jest olej w 'cylindrze' niejaki tloczek z otworami pewno przez ktore przeciska sie olej ale co? one (otwory,kanaly) powiekszaja sie z czasem czy olej jakis rzadszy sie staje? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |16 Sie 2007|, 2007 17:50
|
|
|
| tłoczysko w amorze ma uszczelnienia i one padają, zaczyna wyciekać olej no i amor przestaje dobrze pracować. |
|
|
|
 |
pio [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 10:29
|
|
|
witam
wydaje mi sie w takim razie ze ten gaz bardzo szybko zegna sie z amortyzatorem skoro te uszczelnienia siadaja. wiadomo ze dzieje sie to stopniowo ale mysle ze po krotkim czasie w amortyzatorze gazowym gazu brak. pewnie dobrej jakosci amor dluzej go przytrzyma na swoim miejscu ale co do tych tanszych to raczej chwyt marketingowy aby zaciekawic klienta napewno fajnym rozwiazaniem a z portfela ubywa zaledwie 40-100 zl wiecej. dzis bedac w sklepie motoryzacyjnym zauwazylem amory firmy KYB (kayba czy jakos tak) daja na nie 2 lata gwarancji bez wzgledu na ilosc przejechanych kilometrow. watpie ze wytrzymaja wiecej niz 100tys ale na 60 spokoj z jednym- tak mysle
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 10:32
|
|
|
| pio napisał/a: | | wydaje mi sie w takim razie ze ten gaz bardzo szybko zegna sie z amortyzatorem skoro te uszczelnienia siadaja. wiadomo ze dzieje sie to stopniowo ale mysle ze po krotkim czasie w amortyzatorze gazowym gazu brak. | nie wiem czym sa powodowane Twoje dziwne wywody i przemyślenia, fabrycznie do mk2 były wstawiane olejowo-gazowe i do dziś można jeszcze spotkać przejściówkę na oryginalnych amorach - to kilkanaście lat trwałości to mało ? |
|
|
|
 |
pio [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 11:31
|
|
|
chcialbym kilkanascie lat jezdzic na tych samych amorkach a moje myslenie wynika z tego ze np rok po wymianie jedziemy na przeglad i mamy powiedzmy 70 % to te29% gdzies ucieklo z tego co wynika z poprzednich postow to uszczelnienia troche siadly co by wskazywalo na to ze gazu nie ma jesli sa nieszczelnosci- moze nie takie ze olej zmyka ale gaz.. jak jest inaczej to ok ale na logike to tak jakos mi wychodzi
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 11:34
|
|
|
| pio napisał/a: | | a moje myslenie wynika z tego ze np rok po wymianie jedziemy na przeglad i mamy powiedzmy 70 % |
pio, a weź zaraz po wymianie pojedź i sprawdź sprawność nowych amorków.Zobaczysz jaka będzie sprawność w % |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 11:38
|
|
|
| pio napisał/a: | | moje myslenie wynika z tego ze np rok po wymianie jedziemy na przeglad i mamy powiedzmy 70 % | nówki mają jakieś 79% sprawności. |
|
|
|
 |
Oli [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 11:43
|
|
|
| Struna napisał/a: | | pio napisał/a: | | moje myslenie wynika z tego ze np rok po wymianie jedziemy na przeglad i mamy powiedzmy 70 % | nówki mają jakieś 79% sprawności. |
No i Jurek się wygadał - dokładnie mają 75-79% sprawności w zależności od marki.
Tak więc 70% jest jak najbardziej OK |
|
|
|
 |
pio [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Sie 2007|, 2007 11:50
|
|
|
ooops nie wiedzialem. ale nawet te 9% nieszczelnosci mogloby sprawic ze gaz sie 'ulotni' czy nie?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|