$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Szpera
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Szpera
Autor Wiadomość
Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 11:49   

Ok. No to ponieważ mamy inny styl, samochodziki i drogi, to akurat większość co dla ciebie wadą, jest dla mnie zaletą ;) generalnie dla mnie kolejność "fajności" idzie zwykły<szpera<4x4, nie powiesz mi że 200KM RWD jest bardziej cywilizowane i lepiej się prowadzi od RDW+szpera czy od 4x4, ciekawe czemu WRC czy poważne wozy sportowe są 4x4 a czyste RWD to najwyżej zabawki do driftu :D

Co do jednego się zgodzę, stary LSD tarczowy jak w Scorpio na pewno nie ma parametrów nówki, jak był nowy to te 25% miał, po latach to mam pewnie połowę tego...

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 11:52   

Boni napisał/a:
ciekawe czemu WRC czy poważne wozy sportowe są 4x4 a czyste RWD to najwyżej zabawki do driftu :D
ale zobacz sam co napisałeś, WRC, drifft - czy do tego używasz swoje auto ?

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 12:53   

Struna napisał/a:
Po pierwsze auto inaczej wchodzi w zakręt, często ma większą tendencję do wylatywania przodem z łuku ( to chyba oczywiste i nie trzeba tłumaczyć dlaczego - szpera ) co za tym idzie cierpią dodatkowo przednie opony i zawieszenie a najbardziej gumy wahacz-stabilizator , sworzeń wahacza i tulejka wahacza, dodatkowo szperą co prawda nieco ciężej zerwać przyczepność na suchej twardej nawierzchni ale jak już poleci to leeeci i leeeci ( czasem to jest pożądane ale do cywilnej jazdy jakoś nie bardzo ) Szpera ogólnie ma jaki taki sens w automacie gdzie sobie nie rozbujasz auta jak w manualu i to czasem, podkreślam z całą stanowczością czasem pomaga się wydostać z zaspy czy jakiegoś bagna ( mi akurat szpera + automat skutecznie utopiły auto po dame wahacze tylne.
Kolejna sprawa to sama mechaniczna strona szpery, są tam tarczki, mają one xx lat co jak wiadomo żadnej części nie służy, stan takiej szpery może być różny a zużyte tarczki zasyfiają olej i dyfer szybciej może się zużyć.
Struna, jesteś wielki. ja w obydwóch cossich nie mam szpery i po ostatniej zimie intensywnie myślałem o podmiance dyfrów na wersję, ze szperą. jednak jakże proste, oczywiste i niestety słuszne twoje podsumownie - daje do myślenia. teraz jeszcze bardziej jestem w szoku - wymieniać dyfer czy nie wymieniać.
yyy... tak na marginesie - ktoś wie ile może boleć nowy most ze szperą?

Boni 

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 13:17   

Struna napisał/a:
Boni napisał/a:
ciekawe czemu WRC czy poważne wozy sportowe są 4x4 a czyste RWD to najwyżej zabawki do driftu :D
ale zobacz sam co napisałeś, WRC, drifft - czy do tego używasz swoje auto ?

Ale to nieporozumienie - to tobie szpera przeszkadza w jeździe, bo przód ucieka, bo coś się zużywa, bo leci i leci, bo coś tam coś tam, więc się zdziwiłem, bo z tego co wiem jednak LEPIEJ jeżdżące samochody robi się na blokadach i na 4x4, a zwykłe RWD powszechnie uważa się za GORSZE tj, mniej cywilizowane i trudniejsze do opanowania.

Mi szpera nie przeszkadza w normalnej szosowej jeździe, a trochę pomaga po błotach i śniegu, więc jakoś wad nie widzę.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 13:32   

cuz wypowiem sie w kwestii szpery. Przede wszystkim wykopiesz sie z zaspy lepiej niz zwyklym, pod warunkiem ze masz sporo miejsca na boki bo dupencja bedzie tanczyc.
w moich regionach same gorki - zapomnij ze ruszysz na sliskim tyłem pod góre. Ruszysz owszem w bok. Na ciasnych zlodowaciałych podjazdach przypadkiem sie nie zatrzymuj - ruszenie to koszmar. Nie zuzyjesz opon do konca. W moich sa mimo ze maja ponad 4mm to mam wyrwy w kostkach. niestety zuzycie jak pisze Struna objawia sie w postaci luzu i wycia. mimo ze przebieg za duzy nie jest.
Wogole na manualu to on taki nerwus ja to lubie ale nie wszystkim to moze odpowiadac. Jak juz wejdzie w uslizg to wlasciwie mozna tak prawie bez konca.

Struna 

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 13:54   

Boni napisał/a:
to tobie szpera przeszkadza w jeździe, bo przód ucieka, bo coś się zużywa, bo leci i leci, bo coś tam coś tam,
przeszkadza nie przeszkadza, poprostu opisałem to co może być wadą, największa wg mnie wada to właśnie uciekanie przodu ( co nawet w zwykłym dyfrze daje się zaobserwować z racji na ogromną skrętność kół przednich, a już przy szperze to czasem bywa niefajnie ) , reszta to takie poprostu argumenty, które mogą ale nie muszą przeszkadzać.
fiebik napisał/a:
po ostatniej zimie intensywnie myślałem o podmiance dyfrów na wersję, ze szperą.
hmmm, ale po co szpera jak masz TCS ? ;)

Boni 

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 14:06   

Struna napisał/a:
fiebik napisał/a:
po ostatniej zimie intensywnie myślałem o podmiance dyfrów na wersję, ze szperą.
hmmm, ale po co szpera jak masz TCS ? ;)

Rzeczywiście... dobre pytanie ;)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 14:24   

a roznica w predkosci max nie bedzie w zyciu 30km/h przeciez mialem most od 2.9 w 2.0 i jakos to jezdzilo a wlasciwy most lezal i lezy do dzis bo jakos mi szkoda bylo dac 150 zl za przekladke bo duzej roznicy w jezdzie uwazam,ze by nie bylo.

Oli
[Usunięty]

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 14:33   

mmmk napisał/a:
a roznica w predkosci max nie bedzie w zyciu 30km/h przeciez mialem most od 2.9 w 2.0 i jakos to jezdzilo a wlasciwy most lezal i lezy do dzis bo jakos mi szkoda bylo dac 150 zl za przekladke

:-d :P :rofl:

fiebik 

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 20:57   

Struna napisał/a:
hmmm, ale po co szpera jak masz TCS ?
TCS to nie wszystko niestety w wielu sytuacjach okazuje sie zupełnie nieprzydatny.

Boni 

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 22:34   

A tak w zasadzie, to jak działa scorupowy TCS, bo jestem zielony w temacie jak młody szczpiorek? Tylko przyhamowuje ślizgające się koło czy jakoś inaczej?

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 22:37   

Hamuje i dławi silnik.

Boni 

Wysłany: |8 Sie 2007|, 2007 23:18   

A to w takim razie rzeczywiście, TCS=/=szpera.

Struna 

Wysłany: |9 Sie 2007|, 2007 00:03   

fiebik napisał/a:
TCS to nie wszystko niestety w wielu sytuacjach okazuje sie zupełnie nieprzydatny.
bo on jest wogóle nie przydatny :) jakby człowiek czucia w nodze nie miał :)

DAREK_BIALY
[Usunięty]

Wysłany: |20 Sie 2007|, 2007 11:45   

witam podepne sie do tematu.mam małe pytanko czy most napędowy z 2.9 podejdzie do 2.0 OHC i jak poznać że akurat ma szpere.pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu