$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wysokie spalanie, dławienie na starcie, strzały w dolot, muł
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysokie spalanie, dławienie na starcie, strzały w dolot, muł
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 11:07   

Echh - no a skorpionik Ci śmigał bez zarzutów.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:13   

hehe, tu bym polemizowal :P
Tyle ze tam nie narzekalem, tylko sie kladlem pod spod i robilem, tam przynajmniej jak sie dzialalo, to wiedzielm co i dlaczego nie dziala.
A tu jestem ciemny. :(
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Struna 

Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:25   

Kurcze - stary - przeciez silnik to silnik - zasada jest bardzo podobna - tak samo musi nim moduł sterować na podstawie odczytów z czujników itp.

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 17:30   

no tak, ale tam wiedzialem gdzie sa jakie czujniki i od czego itp, a tu dupcia blada. POzatym do h nedzy naprawde juz nie wiem co temu silnikowi dolega. Teraz zaczoł gubic zapłon, i na wolnyc pracuje jak by na 3 garach. Wyglada jak by ktorys cylinder dostawal wode, albo jak by swieca padla, przewod... na wyskokich joks daje rade. eh. Jeszcze ta zima, ze nie majak pogrzebac :(

kuba 

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Wysłany: |18 Mar 2005|, 2005 08:58   

Weź ty porąb tego paścia. Trza było sobie kupić OHC za 3 tauzeny i bys isę przebujał, a nie wynalazek łykać.

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 02:34   

Witam i jak udalo sie? Jesli nie to proponuje sprawdzic jeszcz czujnik polozenia walu (1.4 16V ma chyba elektroniczny rozdzielacz), a jak nie to ustawienia rozrzadu, 1-2 zabki moga dawac takie objawy, wiecej to by klekotal albo walil zaworami w tloki bo ten silnik jest kolizyjny. No i jeszcze ewentualnie cewka (badz cewki, bo nie pamietam jak on tam ma) ale raczej to czujnik.
Pozdrawiam i powodzenia :)

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 14:16   

no wlasnie, jes d o sprawdzenie jeszcze czujnik wału, połozenie paska (chyba dosc malo prawdopodobne) i czujnik temp silnika. Na gazie po wstepnej regulacji pali 14,5l /100km co dalej jest za duzo. Pozatym gasnie na wolnych (za mocno skrecony gaz)

Ale pojawila sie nowosc - zaczelu wypadac zapłony i to intensywnie, na benzybue słabiej, na gazie b mocno - macie jakies pomysły? moze to ta cholerna cewka!

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:55   

Skoro pogorszylo sie z zaplonem to pasek raczej odpada (chyba ze sie poluzowal) raczej to wina elektroniki. Czujnik temp. odgrywa rolę tylko dla benzyny, wiec odpada skoro masz problemy rowniez na gazie. Gaz jest bardziej czuly na zaplon niz benzyna wiec albo czujnik walu(bledne wskazania a wlasciwie ich zaniki) lub przebicie na cewce. Sprawdz dokladnie wskazania czujnika i przewod od czujnika p. walu (i jego zlaczki - najlepiej pusc rownolegle na krotko dodatkowy przewod) jak bedzie wszystko ok to jeszcze cewka (ale jej tak latwo nie sprawdzisz-no chyba ze masz czym) :? .
Zmieniles przewody i swiece :?: na benzynie to prawde mowiac nie ma az takiego znaczenia (chyba ze sa w oplakanym stanie) ale dla gazu jest ogromne :!: Ja u siebie w scierce mialem stare przewody (nie bylo widac golym okiem przebicia-tzn w nocy nie swiecil i nie bylo slychac uciekajacej iskry) ale strzelal jak cholera musialem min. 2tys obr i na polsprzegle ruszac. Zmienilem przewody i od 20 tys km nie strzelil ani razu (odpukac)
Pozdrawiam i powodzenia w walce, bo widze ze juz dlugo sie z nim meczysz.
:!: jak gaz za bardzo skrecisz to bedzie duzo palil :!:

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 02:58   

swiece, przewody i filtr nowy, to bylo najlatwiej zreszta strzelal na gazie. Z zapłonem sie pogorszylo, ale mial robiona uszczelke pod głowica i zawor wylotowy, zaczynam sie zastanawiac czy nie przedmuchal gdzies tej uszczelki i lapie lewe powietrze z cylindra obok albo lapie wode moze, tyle ze za malo wody z nika w stosunku do wielkosci wypadania zapłonu. Do ciekawostek nalezy dolaczyc ze zapalil sie wrescie check engine, aczkolwiek na miekko bo po zgaszeniu zaplonu resetuje sie - musze odczytac kody błedów, moze bedzie jakis trop. Meczy mnie wrecz tragiczna mułowatośc na benzynie!! normalnie nie da sie przyspieszyc! na benzynie chodzi tak, jak chodzil jak mu raz odpiołem sonde lambda! ( sonda juz tez nowa...) na gazie jest zdecydowanie lepiej acz obecnie pogorszylo sie i stracil przyspiesznenie (nic dziwnego jak gubi zapłony) nie wiem j akk sprawdzic czujnik wału? jakie on daje sygnały? no i ostatnie co to ta cholerna cewka wysokiego napiecia, nie mam raczej jak jej sprawdzic, a jest to element padajacy w tych autach, szczegolnie ze auto ma troche przejechane. No i to spalanie, jak by nie bylo po miescie wychodzi 14 litrow, jak skrece mocno gaz na reduktorze to schodzi do 12,5 ale gasnie przy wyrzucaniu na l uz i strasznie szarpie na wolnych obrotach , plus maxymalnie wypadaja wtedy zapłony. W trasie pali ok 10, tez sporo.

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 19:30   

Rafał A.(antek) napisał/a:
Do ciekawostek nalezy dolaczyc ze zapalil sie wrescie check engine, aczkolwiek na miekko bo po zgaszeniu zaplonu resetuje sie - musze odczytac kody błedów, moze bedzie jakis trop. Meczy mnie wrecz tragiczna mułowatośc na benzynie!! normalnie nie da sie przyspieszyc! na benzynie chodzi tak, jak chodzil jak mu raz odpiołem sonde lambda! ( sonda juz tez nowa...).

jak ci sie zapala i gasnie to moze jakis czujnik nie laczyc. Masz dobra mase na sondzie lambda (daj mu dodatkowy przewod masowy) :?: Sprawdz polaczenie od sondy, przewod i zlaczki. Sprawdziles juz polaczenie od czujnika walu :?: Na ogol na czujniku pojawia sie napiecie w pewnym momencie, podepnij woltomierz (tylko musi byc bardzo szybki) i pokrec walem (w pewnym momencie powinno pojawic sie napiecie)
jesli chodzi o cewke to jak nie masz jak jej sprawdzic to tylko zmiana na druga, ale zanim kupisz nowa posprawdzaj polaczenia :!: , bo mozesz tylko niepotrzebnie wydac kase.
Rafał A.(antek) napisał/a:
jak skrece mocno gaz na reduktorze to schodzi do 12,5 ale gasnie przy wyrzucaniu na l uz i strasznie szarpie na wolnych obrotach , plus maxymalnie wypadaja wtedy zapłony. W trasie pali ok 10, tez sporo.

masz instalke z kompem, czy zwykla z sruba? Skrecanie na reduktorze praktycznie nic nie daje (to jest tylko regulacja skladu na wolnych obrotach - dlatego jak za bardzo skrecisz to ci wolne obroty gina) skrecaj go na srubie na przewodzie do miksera, jak masz z kompem to jest juz problem (mozna go tylko skrecic komputerowo) :(

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |10 Kwi 2005|, 2005 03:37   

instalka teoretycznie z kompem, ale komp bedini i niebardzo sie kto che do jej regulacji zabrać. Owszem wiem ze wolne skrecam na reduktorze, al obecny moj reduktor rowniez ma regulacje wstepna ilosci gazu (ma 2 sruby regulacyjne)
Sprawdze czujnik wału jeszcze, sonda p racuje ok wiec mysle zenie ma to znaczenia.

Martwi mnie gigantyczna mułowatosci silnika na benzynie, praktycznie do 3500 obr nie jedzie, powyzej jest oki. Takie efekty mialem jak padł TPS w skorpiaku i komp nie dostawal informacji o połozeuiu rzepustnicy i nie sterowal zaplonem

Struna 

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 13:16   

spal to gówno

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 13:18   

uroczyscie na zlocie :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 22:32   

Wrrr wcielo posta:///
Witam
U siebie przez caly ubiegly rok meczylem sie z bardzo podobnymi objawami niecheci silnika do pracy... dusil sie chodzil jak 3 cylindrowiec gasl dlawil sie ruszac trzeba bylo z 3000 i na wolnych zdychal... na gazie generalnie o niebo lepiej, ale spalanie na bynie xxx a na gazie bylo 16-17 w 2.0... dalem auto do konkretnego jak sie okazalo mechaniora:) niby mialem walniety wtryskiwacz.. no wymienil (poza tym wiele innych czesci wymienilem:/) i nic dalej gowno:( no to zostalo u niego auto na dzien caly i znalazl.. okazalo sie ze mialem gdzies nieszczelny dolot.. czyli najglupsza rzecz na swiecie i przez to cale te przygody.. no i lubial jeszcze sobie niezle strzelic kiedys az maska sie otworzyla... strach w oczach! No ale teraz jest cacy.. jezdzi pieknie pali 12 i jestem zadowolony, wydaje mi sie ze jak za duzo powietrza idzie niekontrolowanego do garow to pozniej lambda to czuje w spalinach i do kompa a ten glupi daje wiecej byny pozniej zalewa i rozne inne historie sie dzieja:( sprawdz szczelnosc calego dolotu i uszczelek przy kolektorach.. moze jak Ci silnik rozbierali to cos spaprali uszczelka rozerwana czy cos ("aatam bedzie chodzil"), albo strzal cos wydmuchal.. kup jakiegos autostarta i popsikaj tym wszedzie gdyby wszedl gdzies na obroty to znaczy ze ma przedmuchy, albo tak cos sam lekko rozszczelnij i jak nic sie nie zmieni to moze byc to..cos znajdziesz w koncu... zycze powodzenia
pozdrawiam

Rafał A.(antek) 

Wysłany: |12 Kwi 2005|, 2005 01:27   

Zrobilem sobie autodiagnoze migajaca kontorlką.
Teraz pytanie za 100 punktow, czemu na tescie diagnostycznym , takim komputerem podpinanym w serwisie nic nie wyszlo, al mnie wyszlo?

A wiec tak, kom zgłosił sprzeciw wobec:
- czujnika połozenia wału korbowego (steruje zapłonem)
- czujnika temp cieczy chłodzącej (zbyt niskie napiecie) - co to moze znaczyc za duza czy za mala temperatura?
- czujnika podcisnienia w kolektorze dolotowym (dokłądnie: Nieprawidłowy sygnał z czujnika ciśnienia MAP)
- wtryskiwacz
- Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza - usterka pojawia się okresowo(kuzwa nie mam przepływomierza!! )

I teraz co jest uszkodzaniem a co złym wskazaniem (np czy czujnik cieczy moze sygnalizuje ze auto sie przegrzewa?)

ehh no to zaczynamy szukanie. Martwi mnie ten wtryskiwacz :(

Odpowiedz do tematu