$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wibracje przy zmianie biegu w asb
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wibracje przy zmianie biegu w asb
Autor Wiadomość
Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |9 Sty 2007|, 2007 09:43   

1Bodzio napisał/a:
A możesz zdradzić jak Ty to robisz, to hamowanie biegami?
np wajha na niższy bieg i hamuje :)

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |4 Sie 2007|, 2007 01:01   

Odświeżam stary temat, bo mam też problem z wibracjami przy zmianie biegu. Mam też nową hipotezę na temat przyczyny tych wibracji.

Od początku: jakiś czas temu pojawiły się krótkotrwałe wibracje, ale tylko przy zmianie na czwarty bieg. Nasilenie bardzo różne, zależne od obrotów, prędkości, chociaż zauważyłem, że najsilniejsze są przy dość dużej prędkości ale przy zmianie na niezbyt dużych obrotach - w okolicach 3000. Wibracja pojawia się od razu po zmianie biegów i najczęściej jest "podwójna" tzn. dwie fale mocnych wibracji przez jakąś sekundę każda. Ustają po odpuszczeniu gazu.

No cóż... znalazłem mechanika od automatów, przejechał się i stwierdził tak:
- najprawdopodobniej kończy się sprzęgło hyrokinetyczne - w momencie zasprzęglania robi się mimośród i stąd jest wibracja,
- drugą przyczyną może być wyrobiona podpora wału, ale to raczej minimalna szansa - może być owszem wyrobione i przez to bardziej czuć wibracje.

Podporę wału sprawdzę sobie dokładnie za kilka dni bo już się umówiłem na wymianę drążków kierowniczych to przy okazji można obejrzeć cały napęd od dołu.
Natomiast właśnie ciekawi mnie wasza opinia na temat sprzęgła. Ja się niewiele znam, więc dla mnie każde wyjaśnienie mechanika jest równie prawdopodobne. O tym konkretnym człowieku słyszałem dobre opinie ale jak wiadomo z tym różnie bywa ;)

I od razu GDYBY winne było jednak sprzęgło, to co sugerujecie zrobić, bo są 4 opcje:
- nie przejmować się i jeździć póki można,
- zmienić na nowe (chyba masakryczny koszt),
- zmienić na regenerowane (tu problem ze znalezieniem kogoś kto się podejmie regeneracji),
- zmienić na używane (tu wiadomo, jaki problem - że za chwilę będzie to samo ;)) .

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |4 Sie 2007|, 2007 20:20   

Witam.
1. Nie sądzę że te drgania powoduje konwerter. Gdyby to była sprawka konwertera to drgania te pojawiałyby się przy każdej zmianie biegu, a nie tylko przy zmianie 3-4. To co sugeruje mechanik od automatów ( mimośród), jest prawie nie możliwe, gdyż w takim przypadku panewka kowertora powinna być w stanie śmiertelnym, a to już powodowałoby solidny wyciek oleju na łączeniu skrzyni i silnika.
2. Wyrobiona podpora wału dawałaby drgania dłuższe, w pewnym przedziale prędkości obrotowej wału, a nie krótkotrwałe.
Sądzę że powodem tych drgań, oprócz efektu catle opisywanego wcześniej, może być lużna lub już spalona tasma hamulcowa OD, ewentualnie nieszczelny tłok zapinający tą tasmę. Zwłaszcza ze drgania te pojawiają się tylko podczas zmiany 3-4.
Co do dalszej jazdy to nie wiem co Ci doradzić. Sam sobie nie poradzisz. Mechanicy i tak Cie skroją, bez względu na to co jest uszkodzone. Sądzę więc że o ile te objawy nie są specjalnie dokuczliwe to chyba trzeba koniecznie wyregulować tasmę hamulcową i ewentualnie sprawdzić tłok tej taśmy. Jesli to nie pomoże to jeździć w trybie 3 biegowym ( ze świecącą cały czas kontrolką OD/OFF) i obserwować czy te drgania znów sie nie pojawią.
A na samym początku dokladnie posprawdzaj czy powodem tych drgań nie jest aby silnik, lub jego osprzet( TPS, MAF, EBJ). W 2.3 niewłasciwe działanie tych czujników i samego silnika ma bardzo duży wpływ na pracę skrzyni, gdyż sterowanie skrzynią realizuje komp silnika.
Ostatnio zmieniony przez 1Bodzio |4 Sie 2007|, 2007 20:54, w całości zmieniany 3 razy  

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |4 Sie 2007|, 2007 21:41   

Magnus, Bodzio bardzo dobrze gada, ale jedna uwaga - najpierw dokładnie sprawdź podporę i łącznik wału, bo to najprostsze, najtańsze i najłatwiejsze, potem dokładnie pracę silnika, pełna diagnostyka. Nie jest to najprawdopodobniejsze w twoim przypadku, ale może to jakiś wredny rezonans, i jak masz szczęście w nieszczęściu, to wcale nie trzeba będzie w skrzyni grzebać.

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |4 Sie 2007|, 2007 23:41   

W sumie taśmy hamulcowe to mi przyszły jako pierwsze na myśl, bo już przy kupnie auta miałem powiedziane, że przydałoby się podregulować ;) Rok temu :)
Ale nie było wibracji - tylko czasem minimalnie przeciągał biegi.

No ale faktycznie zacznę od najprostszych rzeczy. Wał sprawdzę sobie we wtorek - akurat mam bardzo dobry zakład od podwozi - myślę, że podporę wału czy łącznik też wymienią.
Potem regulacja taśm i wymiana oleju w skrzyni.
Jak nie pomoże to przyjrzymy się silnikowi - w sumie nie wykazuje żadnych niepokojących objawów, ale tak jak mówicie - może któryś czujnik zdechł. Może tylko wtyczka. Co prawda minimalnie go trzęsie na wolnych :)

No i jeszcze mi się przypomniało - może to jest przyczyna: na wiosnę ze dwa razy udało mi się ugrzęznąć w błocie i próbowałem wyjechać metodą R-hamulec-D-hamulec ;)

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |5 Sie 2007|, 2007 00:19   

Jak skrzynia jest wporzo, to wytrzymuje bez szwanku nawet R-D-R-D... bez żadnego hamulca ;) Zobacz wał, ja potem bym chociaż kody z EEC zczytał, (bo twój EEC wie o skrzyni sporo i sporo ma do niej, nie to co w porządnym mk1 :D ) a dopiero potem dotykał się skrzyni, ale jak wolisz.

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |5 Sie 2007|, 2007 18:23   

Magnus Nox napisał/a:
akurat mam bardzo dobry zakład od podwozi - myślę, że podporę wału czy łącznik też wymienią.

Proste jak konstrukcja cepa. A wał sprawdzisz sam wchodząc do kanału i patrząc co się z nim dzieje jak ktoś u góry daje R-D-R-D z hamulcem.

pomdro
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2007|, 2007 21:02   

teraz juz mogę powiedziec miałem "cattle-grid effect" drgania jakby przejezdzac po tarce które ustępowały po zdjeciu nogi z gazu ewentualnie po mocniejszym wcisnieciu i w bardzo prosty sposób sie go pozbyłem, poprostu wymieniłem olej, filtr w ASB i po sprawie jak ręką odjął, można powiedziec że u mnie drgania nie były jeszcze aż tak silne tzn wystepowały w pewnych okolicznosciach ale były i huż nie ma , warto zatem sróbowac, do skrzyni wlałem olej specyfikacji dekstron III firmy Texaco za bardzo rozsadna cene

Magnus Nox
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2007|, 2007 21:17   

pomdro napisał/a:
teraz juz mogę powiedziec miałem "cattle-grid effect" drgania jakby przejezdzac po tarce które ustępowały po zdjeciu nogi z gazu ewentualnie po mocniejszym wcisnieciu

OK, ale te drgania były przelotne, czy drżało dopóki nie zdjąłeś nogi z gazu?
Mógłbyś też podać pełną nazwę tego oleju, to może przed wyjazdem jeszcze dałbym radę zmienić - a nuż pomoże ;)

pomdro
[Usunięty]

Wysłany: |6 Sie 2007|, 2007 21:27   

co do drgan to były raczej przelotne a co do oleju poprostu Texaco dekstron III, no i mysle ze pomoze bo tam chodzi o uszczelnienie z przodu skrzyni a nowy olej to olej o lepszej lepkosci którego uszczelnienie nie tak łatwo przepusci

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Sie 2007|, 2007 12:04   

łącznik wału w pierwszej kolejności do sprawdzenia ( choć dostęp do niego pokopany bo go mata atermiczna zasłania )

pomdro
[Usunięty]

Wysłany: |7 Sie 2007|, 2007 18:42   

ta pierwsza kolejnosc to sprawdzałem kilka razy, i przynajmniej w moim przypadku to nie był ów łącznik tylko typowy "Catle -gred efekt" który zniknął jak powyżej

Odpowiedz do tematu