$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - bendiks???
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bendiks???
Autor Wiadomość
Marcin R
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 13:32   bendiks???

Od pewnego czasu mam problemy z odpalaniem.Przekrece kluczyk i cisza!Odczekam chilke(na wylaczonym zaplonie0i odpala oki.koles mi powiedzial ze to moze siadac bendkis.czy to prawda?I jaki moze byc tego koszt?

IBOL
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 15:11   

Ale kontrolki od zaplonu normalnie sie swieca? Czy towarzyszy temu jakis dzwiek (np swiszczenie, lekki gwizd itp), czy tez zupelna cisza? Czy jak juz zaczyna krecic to robi to dynamicznie czy tez zaczyna powoli ale w koncu uruchamia?

Wydaje mi sie, ze bendiks moze nie odbijac ale odpowiedz jak mozesz na pytania wyzej.

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 15:15   

jak cisza to nie bendiks
Kontrolki sie pala, nie pala wogole, pala normalnie, przygasaja mocno?
Zwykle powodem absolutnej ciszy jest problem ze spadkiem napiecia na drodze akumulator - stacyjka - automat rozrusznika.

Jak stary masz akumulator?
Wykonaj powyzsze dziłanie. Koło akumulatora, powinien isc dosc gruby (ok 4mm srednicy) przewod czarny z czerwonym paskiem, idzie gdzies z kabiny, poprzez przegrode do wiazki idacej w kierunku rozrusznika. Odnajdz go, toprzewod sterujacy bendiksem. Nacinajac jego izolacje nozem tak by ostrze doszlo do przewodu pod izolacja, dotknij nastepnie tym ostrzem noza do + na akumulatorze. Jak rozrusznik ruszy to jestes w domu. Inna sparawa to sprawdz samo podlaczenie tego przewodu przy rozruszniku, lubui sie tam przetrzec kabel albo urwac oczko. Mowie o tym cienszym z kabli podlaczony do rozrusznika.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Marcin R
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 15:16   

Jest zupelna cisza!!!Nic sie nie dzieje kontrolki swieca normalnie.Stalo mi sie to dopiero 2 razy ale jezeli sie zaczyna to oby nie rozsypal sioe calkiem.Przy przekreceniu kluczyka jest tylko takie"pyk"i to wszystko.A pozniej odpala jakby nigdy nic-normalnie

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 19:18   

ale pyak przy rozruszniku? bo jak tak to automat bendiksa zapiekł sie, i rozrusznik do do regeneracji i wymiany automatu..
http://tinyurl.com/qhaqjsk

Przemko
[Usunięty]

Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 09:15   

W moim zatrzymał się rozrusznik z powodu zużytych szczotek, właściwie ich braku palił normalnie aż do pewnego momentu i nagle koniec zero reakcji na prąd z aku. Jak go rozebrałem to przeżyłem mały szok zero szczotek tylko kabelki pozostały (autko miałem wtedy 2 tygodnie od przyprowadzenia z Niemiec i nie zaglądałem do rozrusznika) na szczęście miałem jeszcze rozrusznik od starego 2.9 i dało się to zrobić bez zakupów.
Proponuję zajrzeć do rozrusznika, bo może też kończą Ci się szczotki.
Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu