$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - cd. wymiany amorow tyl kombi mk3
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
cd. wymiany amorow tyl kombi mk3
Autor Wiadomość
rysiek1
[Usunięty]

Wysłany: |27 Lip 2007|, 2007 08:35   cd. wymiany amorow tyl kombi mk3

sugerujac sie podpowiedziami forumowiczow przeprowadzilem wczoraj wymiane nivomatow w moim oczatym,operacja okazala sie dosc prosta choc wymaga skorzystania z kanalu,zalaczam krotki opis:nalezy odkrecic poloske od strony mechanizmu roznicowego,sciagaczem do sprezyn scisnac maksymalnie sprezyne(dobry jest sciagacz z krotkimi srubami),odkrecic mocowania amortyzatora w bagazniku jak i wahaczu,podniesc tyl auta do gory tak aby kolo po wymienianej stronie wisialo w powietrzu,zdjac odboj(jest on wcisniety na wystajacy z tylnej podluznicy bolec) ,odciagnac poloske do tylu i w dol,po podniesieniu tylu amor opadnie a sprezyna jest dosc luzna aby ja przechylic do tylu,wyjac amor ze srodka sprezyny(dolne mocowanie amora trzeba lekko przecisnac przez otwor w wahaczu),montaz to odwrotnosc demontazu wiec tylko dodam ze trzeba zwrocic uwage na to aby amor jak i sprezyna weszly na swoje miejsca,zajelo mi to jak na pierwszy raz 1.5 godziny na strone,sprawdzilem tez ceny takiej operacji w warsztacie,rozbieznosc jest dosc spora bo od 50 zl. do 150 zl.,chcialbym przy okazji podziekowac wszystkim tym ktorzy udzielajac mi rad naprowadzili mnie na sposob wymiany mam teraz pare groszy na krzynke piwa w pogodny weekend nad jaziorem pozdrowienia

Odpowiedz do tematu