|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Rzezba Bingo m? |
| Autor |
Wiadomość |
Waldek_M [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2007|, 2007 21:05 Rzezba Bingo m?
|
|
|
Witam wszystkichposiadaczy Fordow, mam scorpio od okolo pol roku i sporo problemow z gazem, gdybym wiedzial co to znaczy gaz w samochodzie to prawdopodobnie nigdy bym nie kupil nigdy wczesniej na gazie nie jezdzilem i myslalem "mi sie to nie moze zdarzyc"
Krotki opis instalacji:
parownilk tomasetto at07 100hp,
sterownik Bingo M,
emulator Autronic ae304,
register + attuator sonceboz,
Najwiekszy problem to astronomiczne spalanie, miasto okolo 20/100, trasa 13-15. wszystko bez szalenstw, klimatyzacji itp.
Ten rodzaj instalacji teoretycznie reguluje dawke gazu za pomoca sondy lambda, jednak ta na gazie jakos ne chce dzialac, stale napiecie ok. 0.2V, na benzynie pracuje w zakresach 0.2 do 0.6. Oprocz regulacji za pomoca attuatora (ktory i tak jest otwarty na maksa ale sprawny) jest jeszcze klasyczna sruba. Wszelkie regulacje w roznych warsztatach nie przynosza efektu, badz praktycznie niezauwazalny. Co z tym zrobic? I druga sprawa, system Bingo M jest do monowtrysku, ktory tu nie wystepuje, mimo ze wtryskiwacze pracuja na raz wszystkie (prawie jak mono tylko podzielony na 4). No to po co do tego emulator wtryskow??
Tlumik troche "pierdzi", na gazie nie przerywa, ciagnie rowno, nie dlawi. Gazem nie smierdzi, macie jakies pomysly?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Lip 2007|, 2007 22:09
|
|
|
Witam! Masz zle mieszalniki(miksery) i konczaca zywot sonde.Najtaniej wyjdzie przerobic troche dolot i zalozyc BLOS-a. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |9 Lip 2007|, 2007 22:14
|
|
|
| dokladnie wymienic miksery elektronike odpiac aby ten autuator nie zaklucal ustawic na srube (register) i ewentualnie zalozyc wiekszy reduktor bo ten jest za slaby bo tylko 100KM a dobry by byl 100kW i powinno zejsc spalanie po tym wszystkim do 14-15 |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2007|, 2007 11:12
|
|
|
zrobic porzadnie instalacje i juz! jak sie ma pascia pod maska to sie musi tak dziac. Potem ludzie zyskuja awersje do LPG.
Mi jakos 2,9 pali mniej niz to. |
|
|
|
 |
Waldek_M [Usunięty]
|
Wysłany: |10 Lip 2007|, 2007 19:10
|
|
|
Ok, sonda moze byc uszkodzona ale mechanicy stawiaja raczej na TPS. Tylko jaki to ma wplyw na prace na gazie skoro dawki nie reguluje attuator tylko sruba?
Druga rzecz to miksery, albo ich brak mam tylko jeden umieszczony przed przepustnica, w dolocie podstawka pod EBJ, bez wiercenia dziur w przepustnicy itp. kombinacji. Na co go wymienic? Czy nieszczelny wydech wplywa na spalanie LPG, oraz jak sie ma do tego dolot powietrza do filtra powietrza?
Czy ktos z Was ma moze u siebie Bingo M w 2.0 DOHC? Jesli tak, to czy tez ma emulator, poniewaz dla mnie jego istnienie w tym ukladzie jest dziwne (KME, producent Bingo podaje ze wystarczy sam sterownik bez dodatkowej emulacji wtryskow) |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Lip 2007|, 2007 01:18
|
|
|
Witam! | Waldek_M napisał/a: | | mechanicy stawiaja raczej na TPS. | -daj "kluczmenom" odpoczac.Zrob zdjecia tej rzezby i cos pomyslimy. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Waldek_M [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lip 2007|, 2007 11:17
|
|
|
Witam,
z tymi fotkami to raczej bedzie problem, mam czasowy dostep do sieci i akurat nie dysponuje cyfrowka ale postaram sie co nieco opisac.
Po kolei:
-standardowy, fabryczny kompletny dolot
-wlot do filtra
-filtr
-tlumik drgan powietrza
-EBJ z "podstawka"
-"podstawka" ma dwa otwory dopasowane do EBJ i przewod powietrzny do kolektora dolotowego
-gumowe kolanko
-mikser zamontowany na kolnierzu przepustnicy, wewnetrzna srednica ok. 45 mm, w miejscu najwiekszego przewezenia otwory doprowadzajace gaz.
Parownik wyglada tak jak parowniki zwykly wygladac ma dwa punkty regulacji, napiecie membrany oraz obejscie dla wolnych obrotow, na przewodzie doprowadzajacym gaz do silnika attuator ze sruba regulacyjna z w/w powodow. Reduktor umieszczony przy prawej kolumnie zawieszenia, membranami rownolegle do kierunku jazdy.
I to na tyle, jezeli nic Wam sie nie uda wymyslic to sie nie lamcie i tak teraz zaczynam sie zastanawiac nad powrotem do korzeni czyli zdemontowaniem gazu bo nie przynosi spodziewanych oszczednosci. Jedyna jego zaleta to awaryjne zrodlo zasilania w razie problemow na beni
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lip 2007|, 2007 16:55
|
|
|
Witam!Bez zdjec niestety nic nie poradze.Tak jak napisal to jeden z kolegow nie masz problemu z gazem tylko z ludzmi ktorzy skopali robote. | Waldek_M napisał/a: | | teraz zaczynam sie zastanawiac nad powrotem do korzeni czyli zdemontowaniem gazu bo nie przynosi spodziewanych oszczednosci. Jedyna jego zaleta to awaryjne zrodlo zasilania w razie problemow na beni | -moim zdaniem taniej by bylo do fotografa pojechac zeby te zdjecia zrobic.O tym ze sa klubowi koledzy w poblizu do ktorych moglbys sie o pomoc zwrocic nie wspomne. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |22 Lip 2007|, 2007 12:23
|
|
|
| grzechu913 napisał/a: | | a dobry by byl 100kW | za mało, musi być co najmniej 120kW |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
do cent [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2007|, 2007 12:26
|
|
|
| Stefan napisał/a: | O tym ze sa klubowi koledzy w poblizu do ktorych moglbys sie o pomoc zwrocic nie wspomne. Pozdrawiam.Stefan. |
no wlasnie wpadaj moze cos sie uda zrobic, sam przerabialem swoja instalke bo mialem tak jak ty(objawy) mniej wiecej moze nie jest profesjonalnie ale napewno dokladniej niz mi odwalili w warsztacie, w razie czego jest jeden majster niedaleko mnie ktory naprawde sie zna na lpg chociaz nie ma czasu ale podpowie co i gdzie poprawic |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |