|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Uderzenie w dyfer na wstecznym. |
| Autor |
Wiadomość |
sunofyamaica [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 15:42 Uderzenie w dyfer na wstecznym.
|
|
|
| Witam.Mam chyba problem tylko nie wiem czy lezy on po stronie skrzyni czy dyfra a mianowicie:Jak wrzucam wsteczny to czuć takie uderzenie jakby w dyfer natomias jak wrzucę obojętnie co do przodu to cisza i autko rusza normalnie.Co sprawdzić i jak? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 15:44
|
|
|
| z dużym prawdopodobieństwem jest to luz w dyfrze, ewentualnie krzyżaki wału. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
sunofyamaica [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 16:36
|
|
|
| I działo by się tak tylko na wstecznym?Jak to sprawdzić? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 16:40
|
|
|
rozpędź auto powiedzmy do jakichś 60 - 80 km/g na trzecim biegu i jadąc taką prędkością odejmij na moment gazu ( aż poczujesz że sinik hamuje ) i wtedy na chwilę dodaj gazu ( dość mocno ale żeby KD się nie włączył ) (generalnie tak jakbyś chciał kangurka zrobić przy ruszaniu z tym, że to robisz podczas jazdy - takie szarpanie ) jeżeli wtedy będziesz słyszał stuki w okolicach dyfra to masz odpowiedź |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 17:12
|
|
|
Albo masz tak jak ja - czyli luzy o trochu wszędzie ,(dyfer,wał, przeguby) na każdym po trochu - i mi też uderza jak wsteczny wbijam.
A test co pisze STRUNA u mnie wychodzi śpiewająco.. tzn stuk(wersja dla zomo) lub ### (pierwsza "j" )dla reszty, że aż (nie)miło
Wymiana dyfra (na taki z niewyczuwalnymi raczej luzami) i przegubów na jednej ośce, poprawila sprawe może o 30%.
Jak ci to bardzo przeszkadza - to musiałbyś chyba szytkie luzy polikiwidować - od skrzyni po półosie. |
|
|
|
 |
adwes [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Cze 2007|, 2007 22:05
|
|
|
| a jak tak sie dzieje , ale sporadycznie ( tylko wsteczny ) , a w sytuacji opisanej przez Strune , jest cisza , to sa dopiero poczatki luzu , czy calkiem inna przyczyna ? |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Cze 2007|, 2007 11:03
|
|
|
| adwes napisał/a: | | to sa dopiero poczatki luzu | w rzeczy samej. generalnei najczęściej jest to odczuwalne jak gdzieś nawracamy na trzy razy czyli najpierw przód, potem na R i tu mamy lekkie lub mocne "stuk" z okolic dyfra. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |29 Cze 2007|, 2007 14:25
|
|
|
| Struna napisał/a: | | rozpędź auto powiedzmy do jakichś 60 - 80 km/g na trzecim biegu i jadąc taką prędkością odejmij na moment gazu ( aż poczujesz że sinik hamuje ) i wtedy na chwilę dodaj gazu ( dość mocno ale żeby KD się nie włączył ) (generalnie tak jakbyś chciał kangurka zrobić przy ruszaniu z tym, że to robisz podczas jazdy - takie szarpanie ) jeżeli wtedy będziesz słyszał stuki w okolicach dyfra to masz odpowiedź | tak. należało by tylko dodać, że w przypadku kolegi sunofyamaica, czyli w '96 2.9 12V ASB trzebaby to zrobić nie w położeniu wybieraka na D, tylko w położeniu 3; a w innych przypadkach na wyłączonym OD czyli na świecącej się kontrocle OD/OFF. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |29 Cze 2007|, 2007 15:32
|
|
|
fiebik, a tak, racja, dzięki za uzupełnienie.
W sumie pisałem że na trzecim biegu ale mogło to być nie do końca dobrze zinterpretowane. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |