$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Jaki olej do asb?
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki olej do asb?
Autor Wiadomość
grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 09:27   Jaki olej do asb?

WItam, mam problem-chcę w końcu zmienić olej w asb ('94 2.0 DOHC) tylko na jaki (specyfikacja)? Patrzyłem po postach i jedni piszą, że ma być zgodny z DEXTRON II inni że DEXTRON III, jeszcze inni MOBIL SHC. Czy ktoś wie jaką specyfikację oleju zaleca FORD do tego rocznika?

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 11:36   

a w instrukcji obsługi nie jest napisane przypadkiem? patrzałeś tam?
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 11:38   

taki sam jak idzie do wspomy ATF coś tam - jak o wspomie poszukasz to znajdziesz dokładny model.

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 19:30   

niestety nie mam instrukcji :( Szukałem trochę po necie i chyba zaleję Mobilem ATF SHC ale czy na pewno to jest to? Jaki olej lejecie do swoich skrzyn?

Drmax
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 20:57   

Odkąd mam Scorpio automat (3 lata) - ATF Dextron III. Działa do dziś. Wedle instrukcji Dextron II, ale ten jest gorszy od III

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 22:47   

ok,dzieki za info, a jak inni uzytkownicy scorpio? A moze ktos z "fachowa" :wink: wiedza sie wypowie co wlewa do tej skrzyni?

Tijs
[Usunięty]

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 20:37   

a czemu hardcore ?? w koncu orlen tez przechodzi jakies testy specyfikacje i ma certyfikaty :| :?

Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 21:08   

Z olejami to tak naprawde nie wiadmo, wszytstko generalnie opiera sie na reklamie. Moze na tych najwyzszych polkach, to ma znaczenie (sportowe samochody, extremalne skrzynie, itp.)
Generalna roznice mozna by zauwazyc gdyby ktos zalal zepakowego, ale pozy tym , moim zdaniem nalezy kierowac sie marka, Schell, Castrol, ELF, Orlen tez bym polecil. W sumie generalnie chodzi o to zeby nie kupic wynalazku spod NON NAME.
Ja profilaktycznie wymienialem w automacie tarczki, tasme itp. i zalali mi shella, i co z tego, jak padla skrzynia w tym roku. Olej w skrzyni zmienia sie tak zadko ze zadko kto wie co zalal, tzn, dokladnie jaki symbol itp.
Tak wiec, reasumujac, jak chcesz dobry olej, zalej Shell, ELF. Wazne zeby do przekladni automatycznych.

Lisu

Tijs
[Usunięty]

Wysłany: |7 Kwi 2005|, 2005 21:48   

wedlug mnie orlen ATF platunium powinien nie stwarzac problemow skoro spelnia normy FORD MERCON®

http://www.orlen-oil.pl/m...show.php?id=280

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 01:43   

Speedo napisał/a:
ja sobie osobiscie leje tylko forda, wiekszosc klientow jezdzi na mobilu, ale dzisiaj hardcore - zalalem kolesiowi orlena bo chcial, zobaczymy ile na tym pojezdzi :P
Ja bede zalewal Mobilem tylko ciagle jest pytanie jakim :?: SHC (tylko też dowiedziałem się że jest kilka typów) czy DEXTRON III. Ewentualnie jak lejesz forda to jakie oznaczenia ma ten olej :?: to bede mogl poszukac odpowiednika w Mobilu.

Lisu napisał/a:
Generalna roznice mozna by zauwazyc gdyby ktos zalal zepakowego, ale pozy tym , moim zdaniem nalezy kierowac sie marka
Jeśli chodzi o oleje do automatów (czy tez wlasciwie plyny) to jestes w bledzie. Skrzynie roznych firm pracuja z roznymi temperaturami i roznymi cisnieniami :!: , o ile przy silniku olej ma tylko smarowac i chlodzic o tyle w automacie przenosi on rowniez naped z silnika. W okreslonych temp. musi miec okreslone parametry podane przez producenta skrzyni inaczej skrzynia moze sie uszkodzic badz bedzie pracowala nieprawidlowo, dlatego mam problem co zaleca ford do swojej skrzyni...

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 15:30   

wielkie dzięki, tego właśnie potrzebowałem :!: :D

Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 12:17   

Zatem w bledzie sa tez warsztaty specjalizujace sie w naprawach ASB, ktore leja olej jednej marki do wszystkich skrzyc. Grunt zeby to byl olej do przekladni automatycznych.

Lisu

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 12:20   

Cytat:
ojej do automatu ma byc zgodny ze specyfikacja ESP-M2C 166-H. Mogą wg zrodel byc to oleje (oprocz oczywiscie forda) Mobil ATF, Mobil ATF220, Castrol TQ-D, QUAKER STATE DEXRON - III/MERCON -, Texaco Texmatic 7045

a te same oleje się kwalifikują do A4LD(e) ??
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Lisu
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 12:25   

Cytat:
Lisu napisał:
Generalna roznice mozna by zauwazyc gdyby ktos zalal zepakowego, ale pozy tym , moim zdaniem nalezy kierowac sie marka
Jeśli chodzi o oleje do automatów (czy tez wlasciwie plyny) to jestes w bledzie. Skrzynie roznych firm pracuja z roznymi temperaturami i roznymi cisnieniami , o ile przy silniku olej ma tylko smarowac i chlodzic o tyle w automacie przenosi on rowniez naped z silnika. W okreslonych temp. musi miec okreslone parametry podane przez producenta skrzyni inaczej skrzynia moze sie uszkodzic badz bedzie pracowala nieprawidlowo, dlatego mam problem co zaleca ford do swojej skrzyni...

To jak ustosunkowac sie do warsztatow specjalizujacych sie w naprawach ASB i wymianach olejow? Leja tylko jedna marke do wszystkich skrzynek.

Lisu

grzesiekk
[Usunięty]

Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 12:49   

To że leją olej jednej marki to nic złego. Każda marka ma oleje różnych typów do różnych skrzyń. Jeżeli jakiś warsztat twierdzi że typ oleju nie ma znaczenia byle był do ASB to omijałbym go z daleka, nie ma uniwersalnego oleju do wszystkich automatów :!: .

Odpowiedz do tematu