|
Lewe tylne koło - dziwne dzwieki - pomocy |
| Autor |
Wiadomość |
mechanizator [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Cze 2007|, 2007 17:37 Lewe tylne koło - dziwne dzwieki - pomocy
|
|
|
Witam,
Podczas jazdy na wprost slychac delikatne popiskiwanie ale przy skrecaniu w lewo (kiedy jest nacisk na lewa strone pojazdu) slychac juz glosnie tarcie/zgrzytanie. Stawialem w dwoch roznych warsztatach i nic zlego nie wypatrzyli. Wymienione klocki z tylu. Przegub sprawdzil. I wszystko na nic - facio bezradnie rozlozyl rece kiedy uslyszal te "jeki". Stwierdzil tez, ze to nie lozysko. Moze ktos spotkal sie z czyms takim? Dodam, ze jak sprawdzali caly tyl na podnosniku to w zadnym wypadku dzwiek sie nie ujawnial - tylko i wylacznie podczas jazdy - a jazda po placyku w kolko, w lewa strone to toczy sie jak woz drabiniasty |
|
|
|
 |
lewy [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Cze 2007|, 2007 18:32
|
|
|
| sprawdz sobie opone, ja wlasnie tak mam i przy jezdzie w okolicach 70 km/h czuje lekkie ruszanie sie kierownicy ale tylko w tej predkosci i pozniej powyzej 120 km/h tak mam. Zakladam ze to opona wlasnie, jedz do wulkanizacji i niech sprawdza Ci czy masz wycentrowane i wywazone dobrze. Naprawde polecam bo u mnie jedna opona (nie felga tylko opona) walila ostro i teraz jest dobrze. tez mialem tak wiec radze sprawdzic oponki |
|
|
|
 |
Tritan

Auto: brak
|
Wysłany: |20 Cze 2007|, 2007 07:30
|
|
|
| Weź strzykawkę z igłą i wstrzykni w gumową osłonę trochę oleju. I daj znać czy pomogło |
_________________ Jest:
MB 124W T 2.5D ASB
Renault Clio 1.9D VAN |
|
|
|
 |
mechanizator [Usunięty]
|
Wysłany: |20 Cze 2007|, 2007 22:06
|
|
|
lewy: u mnie te dzwieki sa tylko w nizszych predkosciach (jazda po miescie i manewry na parkingach); dzis wrocilem z trasy 2x200km i srednio po 140 km/h i nic niepokojacego nie zauwazylem ani nie slyszalem;
Tritan: jak mniemam w oslone na przegubie? chociaz mechanik sprawdzal czy jest nasmarowany i jeszcze dosmarowal jednak bez efektu; |
| Ostatnio zmieniony przez mechanizator |20 Cze 2007|, 2007 22:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darek mikinka [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Cze 2007|, 2007 06:46
|
|
|
Mam te same objawy co u Mechanizatora dzisiaj jadę do mechesa zobaczymy co powie.
wczoraj obejżałem koła i wydaje mi się że w lewym tylnim jest trochę mniej powietrza,być może coś z felą tak jak sugeruje Lewy. |
|
|
|
 |
mechanizator [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 18:01
|
|
|
No i wyszlo Po sprawdzeniu wszystkiego zakupilem lozysko i udalem sie do mechanika. Okazalo sie ze z lozyska zostala miazga i piasta tez na zlom sie nadaje.
Jedyna propozycja to nowka z Forda za 550zl lub uzywka ze szrotu za 150zl. Wszystko na srode dopiero - jak to w Polsce klasy B. Skorupa pozostala na podnosniku a dla mnie pozostalo zgrzytanie zebami.
Dodam tylko, ze bylo to o tyle zlosliwe poniewaz jak z przodu lozyska poszly to bylo je slychac a z tylu dopiero jak piasta poszla - do czasu demontazu zaden z mechanikow nie wyczail. Jak ktos to wczesniej pisal - trzeba miec nosa i szczescie Czy jest jakis sposob zeby sprawdzic drugie z prawego tylu? |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 18:16
|
|
|
Witam! Drogi kolego! Jesli troszke poczytasz Forum to znajdziesz ze koledzy ZNACZNIE taniej te sprawe zalatwiali.Piasta podobno pasuje od Sierry(40 zl) a lozysko (nowe) jak mnie pamiec nie myli okolo 150 zl. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
mechanizator [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 18:41
|
|
|
Lozysko mam za 100 Ruville (Niemcy), choc na samych lozyskach jest nadruk SKF (firma?) z piasta jest za to problem. Od Sierry powiadasz... sprawdze bo w wiekszosci sklepow i szrotow na haslo Scorpio bezradnie rozkladaja rece.
Ale dzieki za podpowiedzi |
|
|
|
 |
darek mikinka [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Cze 2007|, 2007 19:51
|
|
|
| U mnie też po badaniu.Łożysko lewego koła na szrot meches załatwił japońskie za 120pln. |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |23 Cze 2007|, 2007 19:55
|
|
|
| piasta 80 zł max |