|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
znikajacy prad w mk1 |
| Autor |
Wiadomość |
sobolaqe

Auto: '96 2,3 manual, kombi + sekwencja
|
Wysłany: |16 Cze 2007|, 2007 19:38 znikajacy prad w mk1
|
|
|
witam
mam taki problem u siebie ze od czasu do czasu znika mi prad:)
pierwszy raz to z poltora roku temu bylo:) pozniej dlugo dlugo nic, a w przeciagu 2 miesiecy chyba z 3 razy juz.
objaw jest zawsze taki sam i w 99% przypadkow zaczyna sie od wlaczenia "dlugich".
np jade, chce komus mrugnac swiatlami i prad znika, gasnie silnik, ciemnosc na desce, nie dzial radio, szyby, swiatla, wycieraczki. praktycznie wszystko poza awaryjnymi ktore dzialaja jak gdyby nigdy nic:)
najczesciej po jakis 15-20 sec poprzekreceniu ponownie kluczyka jest wszystko OK, prad wraca wszystko dziala niema problemu, ale wlaczenie dlugich powoduje powtorke:)
wtedy znowu czekanie 15-20 sec, prad wraca, zapala jedziemy:) po 1-2 min mozna wlaczac dlugi i nic sie nie dzieje:) az do powtorki za pol roku lub miesiac:)
natomiast dzisiaj prad zniknal podczas podnoszenia szyb z przodu, jestem na parkingu, chce zamknac szyby i tyle prad widzieli. korzystajac z okazji ze nie rozkraczylem sie gdzies na drodze robie eksperymenty:)
jak niema pradu, to przekrecenie kluczyka powoduje zalaczenie jakis przekaznikow pod nogami pasazera. ewidentnie slychac tak pstrykniecia takie jak zwykle przy przekrecaniu kluczyka. pstryk jest, pradu niema, awaryjne dzialaja:)
niema znaczenia czy pada deszcz czy nie wiec raczej nic nie jest zalane, pod maska ogladalem kable(wiazki) wszystko raczej cale.
ma ktos jakis pomysl co to moze byc, bo jak jade do elektryka to jak na zlosc wszystko dziala i niema sie do czego przyczepic. |
_________________ pzdr
piotrek
508 RXH '15 2.0 HDI 180KM
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Cze 2007|, 2007 19:46
|
|
|
Miałem podobnie też mi prąd znikł okazało się ze centralka od alarmu poleciała |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |16 Cze 2007|, 2007 21:07
|
|
|
| Stefen napisał/a: | Miałem podobnie też mi prąd znikł okazało się ze centralka od alarmu poleciała |
niestety nie tedy droga:(
CLka z 87 roku, brak alarmu.... |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 09:11
|
|
|
Na Twoim miejscu rozebrałbym skrzynkę bezpieczników może coś tam zaśniedziało czy cuś. |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 09:24
|
|
|
| Stefen napisał/a: | Na Twoim miejscu rozebrałbym skrzynkę bezpieczników może coś tam zaśniedziało czy cuś. |
skrzynki nie da sie wykluczyc na 100% bez rozebrania:) ale to poczciwe mk1 ktore nie mialo tak czesto klopotow ze skrzynka jak mk2.
jeszcze mi sie skojarzylo ze kiedys przy braku pradu, poruszalem kablami idacymi wzdloz deski rozdzielczej w komorze silnika. wiazki kabli ktore pozniej wchodzily do srodka w okolicach nogi pasazera(tam gdzie mi cos pstryka przy przekrecaniu kluczyka:)
wiazki wygladaja OK, zaizolowane, nic nie przerwane, ale kto to wie jak w srodku wyglada.
teraz mam pytanie co sie znajduje w mk1 pod schowkiem na miejscu pasazera?? komp ABSu to wiem, ale czy cos jeszcze?? wg mnie musza tam byc jakies przekazniki, tylko gdzie ich szukac.
jak sie najlepiej do niech dostac, wchodza mi tam z 3 wiazki kabi ktore bym chcial sprawdzic??
jeszcze do wczoraj bylem pewien ze to jakies problemy ze swiatlami, ew z wajcha od kierunkowskazow i dlugich, ale po wywaleniu pradu jak zamykalem szyby, a dzisiaj przy wlaczaniu swiatel mijania, mam podejrzenia ze to spory pobor pradu powoduje chwilowy zanik pradu(oczywiscie nie zawsze:)
tak wiec jak by mi ktos mogl podpowiedziec, jak sie dobrac do tego czegos nad nogami pasazera(co tam jest, czy da sie te wiazki odpiac na chwile zeby wtyczki posprawdzac itd itp) to bede wdzieczny.
oczywiscie za wszelkie inne podpowiedzi tez bede wdzieczny:) |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 09:37
|
|
|
a bezpieczniki w schowku sprawdziłeś??najlepiej zrzucić górną cześć deski i masz dostęp do wszystkich kabli(no prawie wszystkich) |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 09:39
|
|
|
A tak odpoczatku, moze głupie ale... Sprawdzałes klemy czy sie nie poluzowaly?
[ Dodano: 2007-06-17, 09:40 ]
| sobolaqe napisał/a: | | wg mnie musza tam byc jakies przekazniki, tylko gdzie ich szukac. | Jest tam kilka przekaznikow, ale to bardziej nad schowkiem. Pod masz głowny komp. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 10:01
|
|
|
| Stefen napisał/a: | a bezpieczniki w schowku sprawdziłeś??najlepiej zrzucić górną cześć deski i masz dostęp do wszystkich kabli(no prawie wszystkich) |
nie:) nie wiedzialem ze tam cos jest:)
[ Dodano: 2007-06-17, 10:05 ]
| Gruber napisał/a: | A tak odpoczatku, moze głupie ale... Sprawdzałes klemy czy sie nie poluzowaly?
sprawdzalem:)
klemy trzymaja(zmieniane razem z akumulatorem przed zima:)
[ Dodano: 2007-06-17, 09:40 ]
| sobolaqe napisał/a: | | wg mnie musza tam byc jakies przekazniki, tylko gdzie ich szukac. | Jest tam kilka przekaznikow, ale to bardziej nad schowkiem. Pod masz głowny komp. |
czyli dostac sie do nich poprzez demontaz calej gory deski? chyba troche roboty mnie czeka:(
z ciekawostek, kolejny test przed chwila.
przekrecilem kluczyk, wlaczylem dlugie i nie wywalilo pradu ale slychac bylo bzyczenie z okolic schowka(jak zwarcie). ale jak przestala pracowac pompa hamulcowa moglem wlaczyc normalnie dlugi i swiatla bez takich efektow.
wiec jak dla mnie przy sporym obciazeniu jakis kabel mowi dosc, no wiec jeszcze jedno pytanie, gdzie ida kable od akumulatora(oczywiscie od +), za schowek??
jeden do skrzynki idzie przy kierowcy, ale to nie stamtad mam dziwne odglosy wiec chwilowo wykluczam tamten kierunek:) |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
Stefen [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 10:16
|
|
|
W schowku masz mała skrzynkę z bezpiecznikami, jak wsadzisz tam rękę będziesz czuł taką klapkę otworzysz i zobaczysz bezpieczniki, a co do zrzucenia górnej części deski to 10 minut roboty odkręcasz ramkę od licznika potem wszystkie śrubki pod nawiewami i po jednej po bokach po odkręceniu wszystkich śrub(chyba 11)ciągniesz deskę do siebie |
|
|
|
 |
sobolaqe

|
Wysłany: |17 Cze 2007|, 2007 19:55
|
|
|
dziekuje wszystkim za podpowiedzi:)
sprawa okazala sie banalnie prosta, wychodzi druciarstwo poprzednich wlascicieli(jakies 80% wszystkich awari w moim samochodzie:(.
po grodzi za silnikiem idzie sporo kabli, jeden bezposrednio z akumulatora(pewnie do skrzynki bezpiecznikow) byl laczony przez kogos. oczywiscie dosztukowany kabel mial o polowe mniejsza srednice zeby bylo ciekawiej i wlasnie na tym laczeniu sie przepalil.
zauwazylem to w trakcie poszukiwania pradu, jak wlaczylem swiatla i mieszalem w kablach majac nadzieje ze jak prad wroci to zobacze odbicie swiatel w samochodzie na przeciwko:)
zamiast palacych sie swiatel zobaczylem maly zar na laczeniu i dymek z topiacej sie izolacji....
chcialbym jeszcze podziekowac Strunie za chec pomocy. zameczalem go telefonami w niedziele czy by mnie nie sholowal do siebie bo ja zostalem z obydwoma przednimi szybami otwartymi i bez pradu przed blokiem:)
na szczescie sobie poradzilem, ale tak czy inaczej dzieki za dobre checi |
_________________ pzdr
piotrek
Bylo
508 SW '14 i '12 2.0 HDI
407 SW '07 2.0 HDI
Scorpio '96 2.3 16V
Scropio '87 2,4 V6 |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Cze 2007|, 2007 10:39
|
|
|
| nienawidze takiego naprawiania auta, "na klej i troche drutu" masakra jednym slowem. Dobrze ze znalazles winowajce. Mialem tak w poprzednim ohc. za co sie ktos nie chwycil to bylo skopane ( najlepsze byly zwykle nie wzmacniane sruby trzymajace polosie ) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |