$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - BLOS i Blitz
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BLOS i Blitz
Autor Wiadomość
maup 
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 01:07   BLOS i Blitz

Tak się zdarzyło, że sobie kupiłem autko bez LPG a ponieważ jakoś mi ostatnio nie chce ofiarować stacji benzynowej, będę montował gaz.
Autko to standardowe u mnie 2.0 DOHC
Po krótkich i bolesnych rozważaniach nad sekwencją porzuciłem mrzonki, będzie tradycyjna instalacja.

Że BLOS, to oczywiście nie podlega dyskusji, tylko pozostaje problem, co oprócz niego.

Pierwsza możliwość to parowniczek OMVL R90 (znany i lubiany), kawał węża, podstawka pod EBJ, BLOS, elektronika wont, jechamy. Jeszcze pozostaje wybór czy fi rurki od baniaka do parownika 6 czy 8mm ale wydaje mi się, że dla biednych dwóch literków i ca. 120 kuni 6mm będzie dość. Pozostaje problem montażu i papierów ale mam nadzieję, że do rozwiązania.

Druga natomiast przyprawiła mnie o drapanie się po łebie. Zaprzyjaźniony gaziarz zaproponował mi taką konfigurację, jaką sobie wykoncypował u siebie kilka miesięcy temu w Passacie jak go zaraziłem Blosem:
Cały kit BRC (duży parownik + Blitz - komplet eletroflaków i atuator - ten beczkowaty). Ponoć ten atuator nigdy nie zamyka się do końca więc Blos nie powinien się za bardzo filcować, że mu mało, a w zamian jest jednak dynamiczne dosterowywanie składu mieszanki - on jeździ z jakimś magicznym ustrojstwem podpiętym do sondy, ustrojstwo ma naćkane diodków świecących i te diodki mu wesoło mrugają i opowiadają, jak to ślicznie się ta mieszanka reguluje - znaczy na samym blosie było bardzo stabilnie i przy jeździe ze stałą prędkością i nie machaniu pedałem od gazu mieszanka jak się ustawiła tak stała a jak podpiął tego blitza to mu cały czas oscyluje, oczywiście w minimalnym zakresie i faktycznie widać, że ten atuator COŚ robi - pytanie co to daje..
Ponoć dynamiki mu to nie pogorszyło a trochę mniej toto wszystko pali (sami widzicie ile tu ponociów ale on raczej nie ma interesu w tym żeby mi opowiadać kocopoły bo o tym eksperymencie wiem od dawna).

Faktem jest, że cały ten interes nie ma podstawowej wady elektronicznej wersji Blosa czyli bezpośredniego sterowania elektronicznego i silnika poruszającego gwizdkiem i faktem też jest, że Blos nawet tego nie będzie widział (trochę się tylko boję jakichś zubożeń nagłych, nie wiem czy słusznie).

Zapraszam do dyskusji :)
Ostatnio zmieniony przez maup |15 Cze 2007|, 2007 01:46, w całości zmieniany 2 razy  

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 09:43   

ja wiem jak mam u siebie i powiem, że jest to niegłupie, a mianowicie: mam trochę elektroniki ( emulator sondy BINGO bez emulacji wtrysków ) mam też attuator ale jest zdjęty tłoczek z niego. Plus tego zestawienia jest taki, że mam jakąś tam emulację ( to raczej drobiazg ) no i strojenie poprzez interfejs, wpinam laptopa pod BINGO i nie muszę szukać kabli od sondy, wpinać sie miernikiem czy czymkolwiek, wszystko mam ładnie na ekranie, obroty, temperatura, skład mieszanki i jeszcze kilka innych ustawień, do tego soft ma opcję oscyloskopu ( trochę biedny ale zawsze coś ) więc można przeanalizować zapis przy wdepnięciu w podłogę.

Natomiast co do użycia attuatora to gdybym miał więcej czasu to bym się też chętnie tym pobawił, w BINGO jest takie coś jak wybór trybu jazdy i sa trzy opcje: ekono, normal i sport więc zawsze na początek można dać sport i wtedy attuator nie powinien za bardzo bruździć, że już o ręcznym ustawieniu wartości nie wspomnę.

maup 
FST 008

Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 10:06   

No wiem tylko się zastanawiam, czy chce mi się jeździć z lapciakiem i robić doktorat :(
Poza tym się zastanawiam, czy jak atuator będzie probował robic to samo co BLOS, efekt bedzie zgodny z zamierzeniem.
KGB mi napisał na FCP, że jak depnę to atuator mi wzbogaci mieszankę - racja ale BLOS będzie robił to samo i to zdublowanie wzbogacania może zaowocować tym, że po prostu zamiast odjechać napuszczę tylko niespalonego gazu do ruły :( No i oczywiście psy na Blitzu wiesza, Justa nie chcę bo tam jest dziadowski atuator a innej konfiguracji nie mogę zastosować :(

Struna 

Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 10:37   

mnie się wydaje, że generalnie może to mieć jakies pozytywy ale regulacja tego to będzie ze trzy razy tyle roboty bo z jednej strony musisz ustawić reduktor, z drugiej blosa i dodatkowo dojdzie jeszcze trzecia zmienna a to się równa ogromnej ilości kombinacja jakie mogą wystąpić.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 11:32   

Witam!Bedzie dobrze tylko najpierw trzeba zestroic samego BLOS-a z reduktorem. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 11:39   

Stefan napisał/a:
Bedzie dobrze tylko najpierw trzeba zestroic samego BLOS-a z reduktorem
o, i to niegłupi pomysł, najpierw bez krokówki i jak już OK to wstawić attuator.

maup 
FST 008

Wysłany: |15 Cze 2007|, 2007 15:50   

...czyli wersja nr jeden - I gen. bez czarymarów, pojeździć, niech sie ładnie poukłada a do tego czasu mi nie przejdzie to będę dokładał elepstryczki :)

Odpowiedz do tematu