|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Stetoskop a sztuka diagnozy... |
| Autor |
Wiadomość |
_Mu. [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 16:32 Stetoskop a sztuka diagnozy...
|
|
|
Heja.
Zapewne każdy miał do czynienia z wizytą u lekarza, i zimnym dotykiem metalowej przystawki stetoskopu.
Zawsze zastanawiało mnie jak na podstawie odgłosów pracy silnika mechanik, podobnie jak lekarz pracy serca i płuc, diagnozuje rodzaj usterki.
Ostatnio przydarzyło się słyszeć głuche odgłosy dochodzące z silnika, słyszalne na wolnych obrotach przypominające stukanie o siebie dużych kamieni w potoku.
Silnik, poza tym, pracuje równomiernie, choć jak na mój gust, jego dżwięk jest jakby za "suchy", przypominający trochę pracę traktora (ale to pewnie zawory - choć nie jestem pewien). Niepokojące zaś odgłosy są raczej ciche, choć wyraźnie słyszalne, mają swój rytm, takie tu turu.tu.tu przerwa tu turu.tu.tu przerwa, przerwa tu...itd.
Charakter odgłosów nie zmienia się przy wciśniętym sprzęgle, oraz na postoju.
Ma ktoś pomysł co to może być? Korbowód czy co? |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 18:32
|
|
|
No, trzeba osłuchać, i będzie wiadomo
Przez neta można tylko gdybać o tym trututu |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |2 Kwi 2005|, 2005 21:50
|
|
|
Mikrofon piezoelektryczny, laptop/magnetofon i nagraj piosenkę silniczka (plik dźwiękowy).
Parę razy spotkałem z mechaniorami, co używali stetoskopu ale nie wiem, czy maja znacząco wyższy odstetek trafnych diagnoz. Raz u mnie pod machą COŚ piszczało. Na domiar złego niezbyt głośno a jak wsadziłeś łeb pod maskę, to słychać było jakby wszędzie - nie do namierzenia. Tu faktycznie badawka się sprawdziła i pokazała, że łożysko alternatora sobie robi jaja. |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |3 Kwi 2005|, 2005 09:13
|
|
|
| Jak turu.tu.tu, to mi się nasuwa tylko jedno - luz na korbowodzie (na panewce bądź tulei tłoka) jednego z cylindrów. Wali w cyklu wydechu na tym garze. Ale jak to sprawdzić? Ja, gdybym musiał, wyjąłbym wtryski albo świece żarowe, wsadził jakiś sztywny, czysty pręt do cyl. tak aby namacać tłok i kulał kołem pasowym w lewo i w prawo obserwując zachowanie się "sondy". |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 14:03
|
|
|
Stetoskopem najlepiej diagnozuje sie silniki benzynowe, przy delikatnych niewiadomych stukach. Walenie w silniku może być spowodowane przez 100 różnych przyczyn i wcale nie jest powiedziane że ten stuk jest jakąś wielką usterką (tymbardziej diesel - gdzie klepie wszystko za wyjątkiem kierowcy ).
To Aro: Co ci da ten sposób pomiaru. Będziesz wiedział co stuka - obawiam się że nie. Tym sposobem to możemy wyznaczyć GMP, lub DMP. Ale luzu na układzie korbowo - tłokowym to na pewno nie wyczujesz. |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |5 Kwi 2005|, 2005 14:13
|
|
|
Może i nie, tak tylko teoretyzowałem, że gdybym musiał, to tak właśnie bym kombinował. No bo rzeczywiście, gdyby panewka korbowodu lub tuleja główki byłaby wyczuwalnie wywalona, to widać byłoby to po ciśnieniu oleju.
Ale z drugiej strony, gdyby można było dokładnie, tak jak pisałem wcześniej namierzyć położenie tłoka, ustawić go w nie skrajnym położeniu, to kolebiąc wałem może by się jakiś luz wyczuło. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Kruk11 [Usunięty]
|
Wysłany: |8 Kwi 2005|, 2005 02:35
|
|
|
Może to głupie, ale sprawdziłbym poziom oleju |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |9 Kwi 2005|, 2005 16:35
|
|
|
| stetoskopem można bardzo precyzyjnie określić co się dzieje w silniku, jeśli ktoś oczywiście rozpoznaje pewne charakterystyczne hałasy |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 15:13
|
|
|
jak juz rozpoznaje to i bez stetoskopu większość słychać |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |11 Kwi 2005|, 2005 15:23
|
|
|
| Dokładnie, ale czasem warto wziąć stetoskop do łapki. W sobotę byłem u kolegi właśnie osłuchiwał Dodg'a, dla mnie muzyka z silnika, ale on wyłapał pare "dziwnych dźwięków" |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |