$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Amortyzatory.....
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory.....
Autor Wiadomość
mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |29 Maj 2007|, 2007 23:30   

no nie moje nowe po 2 tyg wygladaly tak zle jak 15 letnie. a koszt zalozenia znacznie przekroczyl ich wartosc. oczywiscie moje scorpio nie przypominalo jeszcze citroena ale...

[ Dodano: 2007-05-29, 23:31 ]
moznaby cos poszukac w sklepach tuningowych ale oni jak slysza scorpio to mysla,ze to jakis pakiet tunigowy do vw czy bmw albo proponuja obnizenie zawieszenia itp :)

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 00:07   

Jeśli to tył to daj do dobrego kowala rozciągnąć i zahartować. Wartburga podnosiłem tak półtora roku temu i chciałem zrobić z niego mini terenówkę. Efekt był taki że koła z tyłu zrobiły literkę V. Amortyzatory wydłużyłem. Po jakimś czasie jeden z tych wydłużonych się uszkodził i założyłem normalne. Na wybojach trzaskało mi to bo amorki były zbyt krótkie. Wsadziłem do bagażnika bloczek betonowy (ok 40kg) i parę krążków ze sztangi. W sumie było tam ze 100kg. Miałem nadzieję że się usiedzi ale po półtora miesiąca jeżdżenia z balastem (wtedy nie dobijało :) ) dałem sprężyny z powrotem do kowala i zacisnął mi jeden zewnętrzny zwój.
Przyjemność hartowania sprężyn kosztuje ok 50zł za komplet.
Jeśli ktoś powie że hartowanie to wydymka to niech pomyśli o dokładaniu drugiej sprężynki :)
Skoro nie da się dostać dostatecznie długich sprężyn do Scorpio to zamiast zakładać podwójne to nie da się w żaden sposób przerobić mocowania oryginalnej? Np przez włożenie w gniazdo grubszej o 1-3cm gumy? Powiem tylko że 1cm na sprężynie to więcej niż 1cm podniesienia auta. Zapomniałem o tym kiedy podnosiłem wartburga i dla tego wyszło nieco za wysoko.
Ale i tak fajny był i miał w sobie to coś... www.kuzyn17.republika.pl/1.jpg zerknijcie sami :one:

[ Dodano: 2007-05-30, 00:10 ]
Aha. Jeśli chodzi o trwałość zahartowanych sprężyn to przez cały rok jeżdżenia na tych podwyższonych nie usiedziały się ani centymetr.
Ostatnio zmieniony przez Kuzyn |30 Maj 2007|, 2007 00:08, w całości zmieniany 1 raz  

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 00:21   

kiedy wy sie nauczycie ze zaklada sie od merola ??
jeszcze z 50 tematow na temat tylniego zawieszenia ??
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

misiek66889
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 08:00   

ale do mk3 tez podchodzą od merola? jesli tak to dajcie namiar od jakiego...

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |30 Maj 2007|, 2007 08:56   

windykatorek zakladal od 124. ale jak cos to uderz do niego na pw czy jakos tak bo nie chce wprowadzac w blad :)

Odpowiedz do tematu