$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Regulacja LPG
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Regulacja LPG
Autor Wiadomość
Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 17:55   

Stefan napisał/a:
Jak TOTO ma poprawnie pracowac?Moze kursa jakies potrzebne?

Stefan, na co czekasz... mów co trza robić i tyle.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

slawektg 

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 20:22   

JA!powiem co robic:kupic diesla!!!

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 20:31   

Postanowiłem doposażyć się w oscyloskop - przystawka do PC-ta:

http://www.oscyloskop.pl/oscyloskop.htm

diagnozy sondy lambda bez oscyloskopu nie da się zrobić a niedomagania sondy lambda powodują później dziwne obiawy, więc zamiast wymieniać sondy na ślepo to lepiej sobie sprawię ten oscyloskop ...

w planie pomiary sondy lambda i zapłonu.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 08:10   

BC_Leszcz napisał/a:
diagnozy sondy lambda bez oscyloskopu nie da się zrobić a niedomagania sondy lambda powodują później dziwne obiawy, więc zamiast wymieniać sondy na ślepo to lepiej sobie sprawię ten oscyloskop ...

Słuszny kierunek bo to się zawsze przyda, ale bez przesady - do zabawy lambdą wystarczy lepszy multimetr (szybki i w miarę dokładny). Z tego że na oscyloskopie zobaczysz na lambdzie jakieś fantastyczne przebiegi, nie znaczy że jakikolwiek sterownik silnika czy gazu (w zabytkach procek rzędu MHz, AD rzędu kHz i jakieś 10 góra 12bit, w nowszych niewiele lepiej a nawet jak lepiej, to filtrowane) to zobaczy, a jak on nie widzi, to nie ma to żadnego znaczenia i tylko się zmęczysz "regulacjami".

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 08:15   

BC_Leszcz napisał/a:
w planie pomiary sondy lambda i zapłonu.

a diagnoza przez ELMa jest niewystarczająca?
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 09:59   

sorry ale mutlimetr się nie nadaje, zobaczysz tylko że coś się zmienia, tyle to jak Marcin zauważył zobaczysz przez interfejs OBD.

oscyloskopem sprawdzisz sondę jakościowo - nie tylko czy działa, ale czy działa dobrze zarówno na benzynie jak i na gazie.

Zresztą przyda się do innych testów.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 11:09   

Witam! Sprawdzenie sond oscyloskopem jest bardzo miarodajne.Ponadto w omawianym przypadku nalezy doprowadzic do ustabilizowania cisnienia zasilania. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 11:34   

ja to w sumie mam oscyloskop ale raz mi się zachciało go zatargać do garażu w nadziei zdiagnozowania sobie czujników ABS, niestety rozbiłem się o szperę a co za tym idzie niemożność pokręcenia jednym kołem :) no i tyle było z moich pomiarów :)

Boni 

Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 12:41   

BC_Leszcz napisał/a:

oscyloskopem sprawdzisz sondę jakościowo - nie tylko czy działa, ale czy działa dobrze zarówno na benzynie jak i na gazie.
Zresztą przyda się do innych testów.

Owszem, to jasne, jasne też że nieco łatwiej sprawdzisz oscyloskopem niż multimetrem, ale możesz mi wierzyć, że wejście EEC na które wchodzi sygnał lambdy naprawdę nie przypomina oscyloskopu cyfrowego, więc bez przesadyzmu z tym oscyloskopaniem ;)

BTW sprawdzania ABS, grzebalem wczoraj w swoim i zachciało mi się przednie czujniki ABSu czyścić, a jeden okazał się nadpęknięty przez jakiegoś mojego poprzednika ze zbyt dużym kluczem :/ no i teraz chyba muszę znaleść działający czujnik...
Ostatnio zmieniony przez Boni |24 Maj 2007|, 2007 12:43, w całości zmieniany 1 raz  

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 16:18   

Nie wiem co ma do rzeczy EEC, oscyloskopem będę badać sondę i wynik badania oscyloskopem da mi informację czy sonda jest dobra, czy "taka sobie", czułość i tolerancja EEC nie ma tu znaczenia.

To że EEC w wielu przypadkach działa nawet jeśli sonda jest całkiem zwalona i ledwo cokolwiek "czyta" ze spalin nie oznacza że nie ma sensu wymieniać sondy bo po wymianie może być lepiej.

Zresztą nie mam szybkiego multimetru cyfrowego (tym bardziej analogowego), mój z supermarketu jest i daje odczyt uśredniony, czyli nic sensownego nie daje.

Boni 

Wysłany: |25 Maj 2007|, 2007 08:41   

BC_Leszcz napisał/a:
Nie wiem co ma do rzeczy EEC, oscyloskopem będę badać sondę i wynik badania oscyloskopem da mi informację czy sonda jest dobra, czy "taka sobie", czułość i tolerancja EEC nie ma tu znaczenia.
To że EEC w wielu przypadkach działa nawet jeśli sonda jest całkiem zwalona i ledwo cokolwiek "czyta" ze spalin nie oznacza że nie ma sensu wymieniać sondy bo po wymianie może być lepiej.
Zresztą nie mam szybkiego multimetru cyfrowego (tym bardziej analogowego), mój z supermarketu jest i daje odczyt uśredniony, czyli nic sensownego nie daje.

Widzę że jednak nie do końca kumasz. EEC też uśrednia, zupełnie podobnie jak miernik cyfrowy klasy supermarket, jeśli nie bardziej. I ja nie mówię tu o trybach awaryjnych czy o tym że EEC coś tam robi nawet bez sondy podpiętej, tylko o normalnej pracy. Możesz se kupić oscyloskop 100MHz z czułością na poziomie 0.1mV, i se badać sondę we wszystkie strony, i np. wykryjesz że ma szum na poziomie 2mV przy 10MHz, to daje ci informację, że ta sonda jest dobra czy że jest zła?

A ona sobie radio odbiera ;) i przecież idealnie działający EEC tych 2mV przy 10MHz i tak NIE ZOBACZY bo on też UŚREDNIA. Więc oczywiście, można badać układ absurdalnie dokładnie, kto cierpliwemu i bogatemu zabroni, ale proponuję ostrożnie z wnioskami, i w ogólności nie jest prawdą, że pomiary dokładniejsze, powiedzmy lepsze niż o rząd wielkości od pracującego układu, są niezbędne, czasem wręcz utrudniają wyciąganie wniosków. Tak samo możesz, ale nie musisz, mierzyć temperaturę otwarcia termostatu cyfrowym termometrem klasy 0.2 i podziałce 0.1 stopnia, czy wymiary nadwozia suwmiarką do 0,01mm.

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |25 Maj 2007|, 2007 20:22   

0,1mV ?? popadanie ze skrajności w skrajność

Cytując:

"Jeśli sonda pracuje prawidłowo, to przy prędkości obrotowej silnika ok. 2000 obr./min skok napięcia powinien mieścić się w zakresie ok. 0,2 V i 0,8 V w ramach czasu reakcji (mieszanka uboga-bogata) wynoszącym ok. 300 milisekund. Czas reakcji "mieszanka bogata-uboga" leży w takim samym zakresie.

Jeśli wyjście sondy jest stałe lub czas reakcji jest zbyt wolny, sondę należy wymienić. "

Do badania wystarczy rozdzielczość 0,1V na 0,1 sek.

Zwykły cyfrowy multimetr nie jest w stanie zaobserwować zmian napięcia i prezentuje wynik uśredniony, odczytując stałe napięcie ok 0,5V co sugeruje uszkodzenie sondy.

Ja pozostanę przy swoim zdaniu, że sondę należy zbadać oscyloskopem (bynajmniej nie w zakresie mV) Zamierzam zrobić sobie wpięcie gniazdko-wtyk do wpinania w instalację - jak się sprężę to do zlotu będzie gotowe i darmowa analiza sondy lambda będzie możliwa dla każdego na zlocie !!!

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |25 Maj 2007|, 2007 22:04   

Witam! A taka przystawka do komputera(sa tam chyba ze dwa kanaly) daje mozliwosc porownania pracy obu sond jednoczesnie? ;) A kolega jak ma "szybkie oko" to i na multimetrze z "Biedronki" odczyta... :one: Pozdrawiam.Stefan.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 10:50   

jak ktoś bardzo chce to ja mogę na zlota normalny oscyloskop przytargać to se będziecie mierzyć :)

Boni 

Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 13:11   

BC_Leszcz napisał/a:

Cytując:
"Jeśli sonda pracuje prawidłowo, to przy prędkości obrotowej silnika ok. 2000 obr./min skok napięcia powinien mieścić się w zakresie ok. 0,2 V i 0,8 V w ramach czasu reakcji (mieszanka uboga-bogata) wynoszącym ok. 300 milisekund. Czas reakcji "mieszanka bogata-uboga" leży w takim samym zakresie.

A z czego jest ten cytat??? Bo ja raczej wierzę w:

EGO response time is 300 to 1500 milliseconds for a delta Lambda step of 0.1, either rich-to-lean, or lean-to-rich. Driven into rich or lean saturation, the sensor can require several seconds to recover.

Podana przez ciebie rozpiętość 0,2-0,8V jest o wiele za szeroka; dla EEC 300ms to jest w ogóle minimalny czas sensownego pomiaru, prawdziwe są raczej ok 1s; do czasów rzędu 500 czy nawet 300ms dobry multimetr wystarczy; sonda i tak ma tendencję do nasycenia; jak już badać osyloskopem to proponuję chociaż jakiś filtr włączyć (w EEC jest bodaj -3dB na kilku Hz). Ale ogólnie - róbta co chceta, to wasz czas i pieniądze. EOT.

Odpowiedz do tematu