|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Regulacja LPG |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 17:55
|
|
|
| Stefan napisał/a: | | Jak TOTO ma poprawnie pracowac?Moze kursa jakies potrzebne? |
Stefan, na co czekasz... mów co trza robić i tyle. |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
slawektg

Auto: Merkur XR4Ti XXXKM
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 20:22
|
|
|
| JA!powiem co robic:kupic diesla!!! |
_________________ 806 turbo,XR4 turbo czyli biTURBO!!!!!JAK TURBO NIE DYMA,TO SILNIKA NI MA!!!! |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 20:31
|
|
|
Postanowiłem doposażyć się w oscyloskop - przystawka do PC-ta:
http://www.oscyloskop.pl/oscyloskop.htm
diagnozy sondy lambda bez oscyloskopu nie da się zrobić a niedomagania sondy lambda powodują później dziwne obiawy, więc zamiast wymieniać sondy na ślepo to lepiej sobie sprawię ten oscyloskop ...
w planie pomiary sondy lambda i zapłonu. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 08:10
|
|
|
| BC_Leszcz napisał/a: | diagnozy sondy lambda bez oscyloskopu nie da się zrobić a niedomagania sondy lambda powodują później dziwne obiawy, więc zamiast wymieniać sondy na ślepo to lepiej sobie sprawię ten oscyloskop ...
|
Słuszny kierunek bo to się zawsze przyda, ale bez przesady - do zabawy lambdą wystarczy lepszy multimetr (szybki i w miarę dokładny). Z tego że na oscyloskopie zobaczysz na lambdzie jakieś fantastyczne przebiegi, nie znaczy że jakikolwiek sterownik silnika czy gazu (w zabytkach procek rzędu MHz, AD rzędu kHz i jakieś 10 góra 12bit, w nowszych niewiele lepiej a nawet jak lepiej, to filtrowane) to zobaczy, a jak on nie widzi, to nie ma to żadnego znaczenia i tylko się zmęczysz "regulacjami". |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 08:15
|
|
|
| BC_Leszcz napisał/a: | | w planie pomiary sondy lambda i zapłonu. |
a diagnoza przez ELMa jest niewystarczająca? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 09:59
|
|
|
sorry ale mutlimetr się nie nadaje, zobaczysz tylko że coś się zmienia, tyle to jak Marcin zauważył zobaczysz przez interfejs OBD.
oscyloskopem sprawdzisz sondę jakościowo - nie tylko czy działa, ale czy działa dobrze zarówno na benzynie jak i na gazie.
Zresztą przyda się do innych testów. |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 11:09
|
|
|
Witam! Sprawdzenie sond oscyloskopem jest bardzo miarodajne.Ponadto w omawianym przypadku nalezy doprowadzic do ustabilizowania cisnienia zasilania. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 11:34
|
|
|
ja to w sumie mam oscyloskop ale raz mi się zachciało go zatargać do garażu w nadziei zdiagnozowania sobie czujników ABS, niestety rozbiłem się o szperę a co za tym idzie niemożność pokręcenia jednym kołem no i tyle było z moich pomiarów |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 12:41
|
|
|
| BC_Leszcz napisał/a: |
oscyloskopem sprawdzisz sondę jakościowo - nie tylko czy działa, ale czy działa dobrze zarówno na benzynie jak i na gazie.
Zresztą przyda się do innych testów. |
Owszem, to jasne, jasne też że nieco łatwiej sprawdzisz oscyloskopem niż multimetrem, ale możesz mi wierzyć, że wejście EEC na które wchodzi sygnał lambdy naprawdę nie przypomina oscyloskopu cyfrowego, więc bez przesadyzmu z tym oscyloskopaniem
BTW sprawdzania ABS, grzebalem wczoraj w swoim i zachciało mi się przednie czujniki ABSu czyścić, a jeden okazał się nadpęknięty przez jakiegoś mojego poprzednika ze zbyt dużym kluczem no i teraz chyba muszę znaleść działający czujnik... |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |24 Maj 2007|, 2007 12:43, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 16:18
|
|
|
Nie wiem co ma do rzeczy EEC, oscyloskopem będę badać sondę i wynik badania oscyloskopem da mi informację czy sonda jest dobra, czy "taka sobie", czułość i tolerancja EEC nie ma tu znaczenia.
To że EEC w wielu przypadkach działa nawet jeśli sonda jest całkiem zwalona i ledwo cokolwiek "czyta" ze spalin nie oznacza że nie ma sensu wymieniać sondy bo po wymianie może być lepiej.
Zresztą nie mam szybkiego multimetru cyfrowego (tym bardziej analogowego), mój z supermarketu jest i daje odczyt uśredniony, czyli nic sensownego nie daje. |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |25 Maj 2007|, 2007 08:41
|
|
|
| BC_Leszcz napisał/a: | Nie wiem co ma do rzeczy EEC, oscyloskopem będę badać sondę i wynik badania oscyloskopem da mi informację czy sonda jest dobra, czy "taka sobie", czułość i tolerancja EEC nie ma tu znaczenia.
To że EEC w wielu przypadkach działa nawet jeśli sonda jest całkiem zwalona i ledwo cokolwiek "czyta" ze spalin nie oznacza że nie ma sensu wymieniać sondy bo po wymianie może być lepiej.
Zresztą nie mam szybkiego multimetru cyfrowego (tym bardziej analogowego), mój z supermarketu jest i daje odczyt uśredniony, czyli nic sensownego nie daje. |
Widzę że jednak nie do końca kumasz. EEC też uśrednia, zupełnie podobnie jak miernik cyfrowy klasy supermarket, jeśli nie bardziej. I ja nie mówię tu o trybach awaryjnych czy o tym że EEC coś tam robi nawet bez sondy podpiętej, tylko o normalnej pracy. Możesz se kupić oscyloskop 100MHz z czułością na poziomie 0.1mV, i se badać sondę we wszystkie strony, i np. wykryjesz że ma szum na poziomie 2mV przy 10MHz, to daje ci informację, że ta sonda jest dobra czy że jest zła?
A ona sobie radio odbiera i przecież idealnie działający EEC tych 2mV przy 10MHz i tak NIE ZOBACZY bo on też UŚREDNIA. Więc oczywiście, można badać układ absurdalnie dokładnie, kto cierpliwemu i bogatemu zabroni, ale proponuję ostrożnie z wnioskami, i w ogólności nie jest prawdą, że pomiary dokładniejsze, powiedzmy lepsze niż o rząd wielkości od pracującego układu, są niezbędne, czasem wręcz utrudniają wyciąganie wniosków. Tak samo możesz, ale nie musisz, mierzyć temperaturę otwarcia termostatu cyfrowym termometrem klasy 0.2 i podziałce 0.1 stopnia, czy wymiary nadwozia suwmiarką do 0,01mm. |
|
|
|
 |
BC_Leszcz [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Maj 2007|, 2007 20:22
|
|
|
0,1mV ?? popadanie ze skrajności w skrajność
Cytując:
"Jeśli sonda pracuje prawidłowo, to przy prędkości obrotowej silnika ok. 2000 obr./min skok napięcia powinien mieścić się w zakresie ok. 0,2 V i 0,8 V w ramach czasu reakcji (mieszanka uboga-bogata) wynoszącym ok. 300 milisekund. Czas reakcji "mieszanka bogata-uboga" leży w takim samym zakresie.
Jeśli wyjście sondy jest stałe lub czas reakcji jest zbyt wolny, sondę należy wymienić. "
Do badania wystarczy rozdzielczość 0,1V na 0,1 sek.
Zwykły cyfrowy multimetr nie jest w stanie zaobserwować zmian napięcia i prezentuje wynik uśredniony, odczytując stałe napięcie ok 0,5V co sugeruje uszkodzenie sondy.
Ja pozostanę przy swoim zdaniu, że sondę należy zbadać oscyloskopem (bynajmniej nie w zakresie mV) Zamierzam zrobić sobie wpięcie gniazdko-wtyk do wpinania w instalację - jak się sprężę to do zlotu będzie gotowe i darmowa analiza sondy lambda będzie możliwa dla każdego na zlocie !!! |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |25 Maj 2007|, 2007 22:04
|
|
|
Witam! A taka przystawka do komputera(sa tam chyba ze dwa kanaly) daje mozliwosc porownania pracy obu sond jednoczesnie? A kolega jak ma "szybkie oko" to i na multimetrze z "Biedronki" odczyta... Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 10:50
|
|
|
jak ktoś bardzo chce to ja mogę na zlota normalny oscyloskop przytargać to se będziecie mierzyć |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Boni

|
Wysłany: |28 Maj 2007|, 2007 13:11
|
|
|
| BC_Leszcz napisał/a: |
Cytując:
"Jeśli sonda pracuje prawidłowo, to przy prędkości obrotowej silnika ok. 2000 obr./min skok napięcia powinien mieścić się w zakresie ok. 0,2 V i 0,8 V w ramach czasu reakcji (mieszanka uboga-bogata) wynoszącym ok. 300 milisekund. Czas reakcji "mieszanka bogata-uboga" leży w takim samym zakresie.
|
A z czego jest ten cytat??? Bo ja raczej wierzę w:
EGO response time is 300 to 1500 milliseconds for a delta Lambda step of 0.1, either rich-to-lean, or lean-to-rich. Driven into rich or lean saturation, the sensor can require several seconds to recover.
Podana przez ciebie rozpiętość 0,2-0,8V jest o wiele za szeroka; dla EEC 300ms to jest w ogóle minimalny czas sensownego pomiaru, prawdziwe są raczej ok 1s; do czasów rzędu 500 czy nawet 300ms dobry multimetr wystarczy; sonda i tak ma tendencję do nasycenia; jak już badać osyloskopem to proponuję chociaż jakiś filtr włączyć (w EEC jest bodaj -3dB na kilku Hz). Ale ogólnie - róbta co chceta, to wasz czas i pieniądze. EOT. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |