|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
czysto teoretyczne pytanie |
| Autor |
Wiadomość |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 22:56
|
|
|
Adamowi chodziło pewnie o to by możliwie skrócic czas jazdy bez pracy silnika. Jeśli silnik odpala od kopa to pewnie że szybciej będzie go odpalic od razu. W innym przypadku jednak próby odpalenia silnika wydłużają czas jazdy bez smarowania, a to zdrowe nie jest. Jeśli zgaśnięcie silnika zdarza się sporadycznie to nie ma tragedii. Skrzynia przecież nie jest zrobiona z tektury. Natomiast jeśli się to zdarza 2razy na dzień, to niestety ale trzeba zacząc się martwic.
Jak silnik gaśnie w czasie jazdy to skrzynia MA byc na D, i aby móc odpalic silnik należy przełączyc na N. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |21 Maj 2007|, 2007 23:21
|
|
|
| Cytat: | | Adamowi chodziło pewnie o to by możliwie skrócic czas jazdy bez pracy silnika. |
Po części też.
Ale bardziej chodzi o to, co się dzieje w skrzyni, kiedy auto się toczy a my załączamy D (z N oczywiście). Efekt jest taki, że skrzynia jakby głupieje... najpierw gubi napęd, potem jakby próbuje się zsynchronizować. To co sie wtedy dzieje na pewno nie jest normalne i jej nie służy
Najbardziej widać to w A4LD, ale 4R44e też wariuje.
Sprawdźcie to sami |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 11:09
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | | Efekt jest taki, że skrzynia jakby głupieje... najpierw gubi napęd, potem jakby próbuje się zsynchronizować. | z raz tak zrobiłem, auto się lekko toczyło z pochyłości terenu na N zapiąłem D i elegancko wskoczył bieg bez żadnych ceregieli.
[ Dodano: 2007-05-23, 11:12 ]
| 1Bodzio napisał/a: | | Ciśnienie w skrzyni. w pozycji P i N jest prawie trzykrotnie niższe niż w pozycji D. | a to czemu ? przecież pompa oleju jest zasilana silnikiem więc na jałowych czy to na N czy D prędkość obrotowa pompy jest taka sama a nawet na D nieco mniejsza bo obroty silnika nieco spadają, czyli teoretycznie ciśnienie powinno być mniejsze. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 11:43
|
|
|
| Struna napisał/a: | | raz tak zrobiłem, auto się lekko toczyło z pochyłości terenu na N zapiąłem D i elegancko wskoczył bieg bez żadnych ceregieli. |
To zrób to przy prędkości 60-80/h
| Struna napisał/a: | | przecież pompa oleju jest zasilana silnikiem więc na jałowych czy to na N czy D prędkość obrotowa pompy jest taka sama a nawet na D nieco mniejsza bo obroty silnika nieco spadają, czyli teoretycznie ciśnienie powinno być mniejsze. |
Ano nie jest tak... przeoczyłeś drobny fakt, że selektor w poz. D zmienia całkiem rozkład ciśnień w skrzyni. |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 12:30
|
|
|
| Adam_2000 napisał/a: | To zrób to przy prędkości 60-80/h | nie widzę takiej potrzeby |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 18:01
|
|
|
ja tak robie nawet przy 100km/h na automatach w pracy.... czyzbym je psul?? zaden siejeszcze nie rozpadl podobnie jak koledze ktory przy okolo 20 km/h wrzucil sobie P tylko stanal jak wryty |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 20:22
|
|
|
| mmmk napisał/a: | | ja tak robie nawet przy 100km/h na automatach w pracy.... czyzbym je psul?? zaden siejeszcze nie rozpadl podobnie jak koledze ktory przy okolo 20 km/h wrzucil sobie P tylko stanal jak wryty |
Do czasu dzban wodę nosi.... Na pytanie : Czyżbym je psuł, odpowiedż twierdząca. |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |