$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Kolejne problemy z LPG IIIGen. 2,3
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kolejne problemy z LPG IIIGen. 2,3
Autor Wiadomość
Palin_041188
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 08:28   Kolejne problemy z LPG IIIGen. 2,3

Na wstępie chciałbym się przywitać, z racji że jestem tutaj nowy. Nazywam sie Piotr i mam 18lat, pochodzę z miejscowości Złocieniec, województwo zachodnio-pomorskie. Niedawno odkupiłem od ojca Scorpiaka 2.3 mk III combi. Jest to wersja Ghia, dośc bogate wyposażenie (brakuje mi tempomatu i czujnika parkowania(parktrionic) ale mam nadzieje wkrótce uzupełnić te braki).

Mój ojciec był drugim właścicielem tego auta. Auto zostało przez pierwszego właściciela zagazowane instalacja III generacji. Auto przejechało na gazie około 90tys km.

Pierwsze co mnie niepokoi to spalanie, które uważam za zbyt wysokie- około 18l LPG w mieście, i około 12-13 na trasie. Spalanie benzyny także do niskich nie należy- miasto 14, trasa 10.

Kolejnym problemem jest to, że przy jeździe na LPG wyczuwalny jest dość znaczny spadek mocy, obroty czasami falują. Silnik podczas pracy na LPG ma tendencje do nagłego gaśnięcia, co staje sie w mieście uciążliwe.

Warto zaznaczyć, że na benzynie auto chodzi idealnie.

W ostatnich miesiącach auto miało kilkukrotnie regulowana instalację- bez żadnych pozytywnych zmian. W ostatnich miesiącach wymieniane były cewki, kable świece.

Co może być przyczyną kiepskiej pracy silnika na LPG ?
Osobiście przypuszczam, że sonda lambda może być padnięta lub przepływomierz, ale nie mam co do tego pewności.

Oto zdjęcie mojego Wielorybka

http://img504.imageshack....16906337fa3.jpg

Proszę o pomoc !

Palin_041188
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 09:46   

Speedo napisał/a:
Palin_041188 napisał/a:
parkometru

a ten parkometr to gdzie masz wbity? w dach czy z bagaznika wystaje? aha i ile trzeba wrzucic pln na pol godziny :?: :): :lol: :twisted: :690:

aha i zdjecia wklejamy tylko w postaci linkow lub miniatur

Sorry mała pomyłka chodziło mi o parktronic - czujnik parkowania

hehe tak to jest jak sie o 6 rano wstaje nieprzytomnym do pracy :690:

feluke
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 09:48   

Nie wiem jakiego spalania wymagasz ale przy pojemnosci 2.3 i masie Scorpiaka to spalanie 14 i 10 jest do zaakceptowania. Moze poprostu masz taki styl jazdy ze nie uda ci sie zejsc nizej ze spalaniem.
W sprawie gazu to III gen. rozumiem ze to jest ten wymysl gdzie silnik krokowy steruje rozdzielaczem gazu i kazdy cylinder ma swoj wlasny przewod doprowadzajacy z tego rozdzielacza.
Jezeli podzespoly sa sprawne w silniku itd. to znaczy ze gaziarze nie potrafia tego wyregulowac i tyle. Najlepiel by bylo jak bys podlaczyl scorpio pod zlacze diagnostyczne i zobaczyl co mu dolega.

Palin_041188
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 12:12   

feluke napisał/a:
Nie wiem jakiego spalania wymagasz ale przy pojemnosci 2.3 i masie Scorpiaka to spalanie 14 i 10 jest do zaakceptowania. Moze poprostu masz taki styl jazdy ze nie uda ci sie zejsc nizej ze spalaniem.
W sprawie gazu to III gen. rozumiem ze to jest ten wymysl gdzie silnik krokowy steruje rozdzielaczem gazu i kazdy cylinder ma swoj wlasny przewod doprowadzajacy z tego rozdzielacza.
Jezeli podzespoly sa sprawne w silniku itd. to znaczy ze gaziarze nie potrafia tego wyregulowac i tyle. Najlepiel by bylo jak bys podlaczyl scorpio pod zlacze diagnostyczne i zobaczyl co mu dolega.

Nie mam ciężkiej nogi, jeżdżę raczej spokojnie, dlatego denerwuje mnie wysokie spalanie, uważam że mogłoby być około 1,5-2l mniejsze (benzyna).

Heh czy jest sens przerobić tą instalacje na sekwencję ?

Heh chyba jednak najlepszym wyjściem będzie podłączenie pod złącze diagnostyczne

[ Dodano: 2007-05-22, 13:40 ]
Hmm kolejne co mi przychodzi na myśl to to, że wtryskiwacze benzyny mogą być zapieczone i powodują większe zapotrzebowanie na benzynę

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 13:58   

Witam! Zrob zdjecie tej instalacji i podeslij.Po takim przebiegu reduktor(parownik) moze oglaszac koniec swojego zywota.Do zbiornika wlej jakiegos "czyscidla" do wtryskiwaczy i przeczekaj troche. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Palin_041188
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 20:32   

Oto fotki tej instalacji:

http://img255.imageshack....54722929sc4.jpg

http://img123.imageshack.us/img123/8281/iiwt3.jpg

http://img160.imageshack.us/img160/4259/iiihv8.jpg

http://img444.imageshack.us/img444/3732/ivnf7.jpg

Instalacja to Landi Renzo
typ reduktora to IG1 magg

tylko tyle wiem :/

Dziś jeszcze postaram się zamówić jakieś czyścidło do wtryskiwaczy

Pozdrawiam !
Ostatnio zmieniony przez Palin_041188 |22 Maj 2007|, 2007 20:47, w całości zmieniany 1 raz  

zztop2 

Auto: 98, 2.3, 16V GHIA SEDAN Manual + LPI
Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 20:45   

Palin_041188 napisał/a:
zyścidło do spryskiwaczy

o co ma szyba do gazu ???? :/ :690:

Palin_041188
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 20:47   

zztop2 napisał/a:
Palin_041188 napisał/a:
zyścidło do spryskiwaczy

o co ma szyba do gazu ???? :/ :690:

wtryskiwaczy :oops: :oops: :oops:

kolejna moja gafa :oops: :oops:

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 20:54   

Witam! Wymien reduktor. Ten prawdopodobnie po tym przebiegu juz sie najezdzil i nie trzyma cisnienia.Jest to ten sam typ ktory przyda sie w ew. sekwencji.Ten typ instalacji(III gen.) nie nalezal do udanych. :one: Pozdrawiam.Stefan.
Ostatnio zmieniony przez Stefan |22 Maj 2007|, 2007 21:12, w całości zmieniany 1 raz  

Palin_041188
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 21:02   

Stefan napisał/a:
Witam! Wymien reduktor. Ten prawdopodobnie po tym przebiegu juz sie najezdzil i nie trzyma cisnienia. :one: Pozdrawiam.Stefan.

THX za pomoc, tak właśnie zrobię :one:

Jak tylko będę mógł to wybiorę się do gazowników

Pozdrawiam ! :-d

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |22 Maj 2007|, 2007 21:13   

tylko u gazownikow proponowalbym sie dogadac,ze zaplacisz za czesci i najlepiej robote jak sie okze,ze po wymianie jest ok. bo jezeli to nie to to szkoda kasy. a wiem,ze warsztaty gazowe maja taka mozliwosc,ze cos zaloza do testow a pozniej to demontuja i sprzedaja pozniej jako nowe

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |23 Maj 2007|, 2007 08:51   

przy dystansie 90 ttkm tez bym powoli obstawial na reduktor, i dopiero po jego wymianie regulacje.
http://tinyurl.com/qhaqjsk

rubik
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 00:14   

Witam.
Odnośnie tych "czyścideł" do wtryskiwaczy, czy to oby napewno jest dobre? Tzn chodzi mi o to, że jak mam bardzo zasyfione przewody bak i jeszcze tam coś (a napewno tak mam), to czy ten brud cały nie spłynie i gdzieś się potem nie osadzi np na tych wtryskach tamując przepływ paliwa? Ja akurat u siebie mam gaźnik, kiedyś wlałem mu paliwo V-Power i było potem nieciekawie, dławił się itp. Nie wiem czy to benzyna czy cos innego (bo w poprzednim autku to tylko V-Power tankowałem i nic innego, było super), ale sie szczerze obawiam. Acha jak mu wlałem tą benzyne, to było chyba moje pierwsze tankowanie PB jak pamietam, wcześniej auto długo długo jej nie widziało, bo poprzedni właściciel tylko na gazie jeździł

_Mu.
[Usunięty]

Wysłany: |24 Maj 2007|, 2007 00:26   

Filtr paliwa, zakładam, że posiadasz? Jak nie - wsadź nowy, nalej szuwaksu, daj wózkowi konkretnie w de, i ew. po wyjeżdżeniu baku ponowna zmiana filtra i powinno być ok. Dobrzeby było wymienić tez filtr gazu, jeśli nie był zmieniany - oczywiście po wypaleniu zawartości gazownii...

Odpowiedz do tematu