$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Nie sprzedaję Cossiego,zakładam gaz.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie sprzedaję Cossiego,zakładam gaz.
Autor Wiadomość
rosfinger
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 15:50   Nie sprzedaję Cossiego,zakładam gaz.

Witam.Podjąłem decyzję żeby nie sprzedawać Cossiego.Miałem klientów którzy chcieli mi dać 10tyś od ręki.Za taką cenę nie opłaca mi się go sprzedawać.Podjąłem decyzję o założeniu gazu.Znalazłem warsztat, gazman zaproponował mi sekwencję za 3800 firmy Sirocco.Co sądzicie o tej sekwencji? Znajomy z forum ma taką sekwencję i jest bardzo zadowolony,zakładał również u tego samego gazmana u którego ja chcę założyć. Może jakieś opinie od znawców?
Ostatnio zmieniony przez rosfinger |16 Maj 2007|, 2007 15:51, w całości zmieniany 1 raz  

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 15:59   

rosfinger napisał/a:
Może jakieś opinie od znawców?

Mam tę instalację (tyle, że do R4, a nie V6), odkąd kupiłem interfejs i sam przy niej grzebie to nie mam powodów do narzekania. Jedyne co padło to wielozawór - ale został wymieniony na gwarancji. Reszta problemów to niekompetencje nowych gazowników, którzy przyszli po odejściu kumatego kolesia co mi zakładał i regulował. Wtedy właśnie zaczęły się problemy, skończyły się gdy kupiłem sobie interfejs :)

[ Dodano: 2007-05-16, 16:01 ]
fakt faktem bywa ta instalacja wrażliwa na jakość gazu, jak zatankuje sie wodę z dodatkiem LPG (czy inne dziwne mieszaniny nienadające się na paliwo) to potrafi w ogóle nie działać, wtedy pomaga seria regulacji i tankowanie lepszego gazu.
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

feluke
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 22:43   

Sirocco to poprostu DREAM XXI tylko sprzedawany pod wlasna nazwa firmy AG (Auto-Gaz).
Instalacja w Audi 2.8 spisuje sie bardzo dobrze ale cena 3800 troche wysoka jak za taka instalacje, nie wiem tylko jaki zbiornik pakujesz wiec to moze zalezec od tego.

Marcin 
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 22:45   

feluke napisał/a:
Sirocco to poprostu DREAM XXI tylko sprzedawany pod wlasna nazwa firmy AG (Auto-Gaz).
]

Poważnie???? Nawet nie wiedziałem. Swoją drogą znajoma ma Dream XXI i jakoś niepodobna do sirocco, inna centralka, inne wtryski, nie wiem jak komp, bo nie zagłębiałem sie tak głęboko....
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 22:49   

feluke napisał/a:
ale cena 3800 troche wysoka jak za taka instalacje,

Do V6?

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Maj 2007|, 2007 13:35   

feluke napisał/a:
ale cena 3800 troche wysoka
jak do V6 to bdb.

rosfinger
[Usunięty]

Wysłany: |17 Maj 2007|, 2007 13:42   

Tak,do V6. Butla w kole wymiary 630x220,szukam takiej ponieważ koleś od gazu powiedział że są chwilowe problemy z zakupem(dostawca nawala). Jestem umówiony na montaż 25 maja.Miejmy nadzieję że wszystko będzie ok.

Piof
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2007|, 2007 10:40   

A kto ma taka instalke w soim? No i jak mu wychodzi spalanie?

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2007|, 2007 11:58   

Mam taką instalację w swoim cosworthcie i można powiedzieć że wiem o niej wszystko i wszystko i mam ja w "małym paluszku", zerknij na wątek:

http://ford-scorpio.pl/fo...er=asc&start=60

Napisz jaką listwę wtryskową masz w tej cenie (3800), wydaje mi się że jeszcze przy butli w koło to cena 3800 to jest faktycznie dobra cena.

Co Dream XXI i Sirocco to według mojej wiedzy są to inne instalacje, Sirocco to to samo co Diego i KME a Dream XXI jest inną instalacją.

Generalnie moja opinia o tej instalacji:

Normalna, przeciętna, tania instalacja sekwencyjna - auto powinno na niej jeździć.

Fakt że jest tak prymitywna (możliwości komputera gazowego) stawia wysokie wymagania w stosunku do silnika - auto MUSI chodzi na benzynie bardzo dobrze, w przeciwnym razie problemy pracy silnika na benzynie będą wzmocnione przy pracy na gazie i będzie chodzić źle.

W zbliżonej cenie nie znajdziesz lepszej instalacji, lepsze instalki są droższe (ok 5-6 tys)

WADY:

- Brak obsługi (współpracy) z sondami lambda
- Brak obsługi (współpracy) z TPS
- Brak obsługi (współpracy) z czymkolwiek poza wtryskiwaczami benzynowymi

ZALETY:

+ Cena
+ Popularność (łatwość serwisu i napraw)

OPIS:

Komputer gazowy w oparciu o statyczną mapę przelicza czasy otwarcia wtryskiwaczy benzynowych na czasu otwarcia wtryskiwaczy gazowych.

Cała regulacja to:

1. Dobranie odpowiedniej średnicy dyszy w kolektorze, miejsca nawiertów oraz długości wężyków doprowadzających gaz
2. Ustawienie mapy gazu (przelicznik)

Generalnie sukces zależy od doświadczenia montażysty, chodzić będzie nawet jeśli idiota to założy, ale aby dobrze chodziło to trzeba to zrobić z głową.

[ Dodano: 2007-05-18, 12:08 ]
Co do spalania to nie jest różowo, licz średnio +25% większe spalanie niż na benzynie

przy bardzo oszczędnej jeździe pali LPG nawet o 50% więcej niż benzyny
przy normalnej jeździe lub mocniejszym deptaniu pali LPG o ok 20-30% więcej niż benzyny

czyli jeśli jedziesz bardzo delikatnie to na benzynie możesz zejść ze spalaniem bardzo nisko (np. w cosworthcie do 8l na 100km) natomiast przy takiej samej jeździe na gazie do 10l (czyli +25%) raczej zejść się nie uda, zakładając że normalnie zestroiłeś instalkę i na gazie nie masz mułła.

[ Dodano: 2007-05-18, 12:20 ]
Jestem w kontakcie z maca_maca który właśnie zlecił założenie tej instalacji do swojego coswortha (na listwach valteka) i gazownik za cholerę nie może doprowadzić tej instalacji to stanu używalności - gaziarz patrzy na silnik i rozkłada ręce .... zobaczymy czy będzie ją demontował czy coś z tego jeszcze będzie.

rosfinger
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2007|, 2007 14:51   

Powiem tak,znajomy z forum też ma taką instalację i bardzo ją chwali,co prawda silnik ma inny,bo 2.3l. Jest bardzo zadowolony,gazu nie pali mu wcale więcej niż benzyny.Instalacja pracuje mu bardzo dobrze.
Ostatnio zmieniony przez rosfinger |18 Maj 2007|, 2007 14:52, w całości zmieniany 1 raz  

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2007|, 2007 15:05   

No, w 4-cyl rzędówce może tak jest ale nie wiesz że cosworth to taki trochę "lepszy" silnik ??

Założysz, pojeździsz, za miesiąc-dwa zdasz relację z własnych doświadczeń z gazu w cosworthcie a nie u znajomego w 2.3

[ Dodano: 2007-05-18, 15:10 ]
O 18-tej spotkam się z maca_maca i pomęczymy jego nową instalację sekwencyjną KME

1. założymy nowe kable Motorcrafta (mam takie w domu w szufladzie - na "zaś")
2. zmienimy zawór wolnych obrotów
3. podstroimy mapę gazu

no i zobaczymy czy po tych zabiegach na gazie pali lacze i chodzi równie dobrze co na benzynie

rosfinger
[Usunięty]

Wysłany: |18 Maj 2007|, 2007 16:54   

Drugi znajomy z forum też ma taka instalację w cossim i chodzi bardzo dobrze.Sugeruję się opiniami na temat instalacji,ta akurat ma dobrą opinię.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 00:57   

BC_Leszcz napisał/a:
no i zobaczymy czy po tych zabiegach na gazie pali lacze
ta jasne, na automacie to najwyżej może olej przypalić :)

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 01:08   

Witam! :shock:
BC_Leszcz napisał/a:
Co do spalania to nie jest różowo, licz średnio +25% większe spalanie niż na benzynie

przy bardzo oszczędnej jeździe pali LPG nawet o 50% więcej niż benzyny
-co to za instalacja?! :shock: To TOTO na zlom sie nadaje a nie do samochodu! A fachman "do gazu". :-d :-d :one: Pozdrawiam.Stefan.
Ostatnio zmieniony przez Stefan |20 Maj 2007|, 2007 01:09, w całości zmieniany 1 raz  

BC_Leszcz
[Usunięty]

Wysłany: |20 Maj 2007|, 2007 12:17   

Instalacja taka którą wszyscy chwalą - sekwencja typu STAG 300, KME, Diego, Sirroco - nie ma znaczenia - albo auto jest słabsze na gazie niż na benzynie albo jest jak mówię.

KAŻDA tak działa, a ci co twierdzą inaczej to kłamią !!!

Możemy wypunktować twierdzących inaczej na zlocie - stoper w łapę i pomiar na benzynie i potem na gazie, albo na gazie będzie słabsze albo będzie więcej palić, cudów nie ma.

[ Dodano: 2007-05-20, 12:20 ]
[quote="Struna"]
BC_Leszcz napisał/a:
ta jasne, na automacie to najwyżej może olej przypalić :)

To twój nie pali laczy ???

kierownica w prawo, zapinasz 1 i gaz do dechy - automat, manual - wszystko jedno, robisz piękne baczki i palisz lacze jak nic.

Jak nie miałem kontroli trakcji to po deszczu szybkie włączenie się do ruchu "w prawo" było zawsze kłopotliwe bo buksował przy ruszaniu, a jak go zblokujesz na 1 to bez problemu pali laczki 225/50/R16.

Odpowiedz do tematu