$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Problem z ASB w CIEZAROWCE Volvo - szarpie
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z ASB w CIEZAROWCE Volvo - szarpie
Autor Wiadomość
Seba
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:02   Problem z ASB w CIEZAROWCE Volvo - szarpie

Wiem,ze to nie scorpio :) ale mam nadzieje,ze mipomozecie bo ceny w serwisie sa takie,ze za byle co kupie sobie drugiego cossa :)

Sprawa ma sie tak,ruszam autem idzie na slizgu na 1 biegu,zalacza caly bieg,nastepnie przyprzelaczeniu z 1 na 2ke tez robi to ze slizgiem - nastepne biegi juz bez slizgu. Oczywiscie jest to normalne i tak wlasnie ma byc ,by silnik mial lzej rozpedzic czasami 50 ton :) Ale problem jest w tym,ze ten slizg czasami zanika i wlacza momentalnie na sztywno ,czasami po sekundzie odpusci caly i przejdzie znow w slizg i za moment znowu caly,a przy 380KM i 50 tonach masy calkowitej auta objawia sie to ogromnym szarpnieciem.
pozostale biegi tez idealnie gladko nie wchodza,ale one nie maja slizgu i ne objawia sie to tak drastycznie.

Poczytalem o budowie ASB w dziale warsztat i widze,ze sprzeglo ma tarczki ktore maja niwelowac slizg - i teraz pytanie - co nimi steruje?? Sprzego samo w sobie czy dostaje jakis impuls(cisnienie) ze skrzyni?? Bo wlasnie pasowaloby mi do tych objawow fiksowanie tych tarczek w sprzegle.
Dodam,ze pojazd na postoju przy wrzuconym biegu ciagnie do przodu ,ale paczac na to jak objawia sie to w scorpio to tu w volvo jest chyba to ok.
wsteczny bieg mam ale dziala on tylko na slizgu - nie ma opcji zapiecia go na stale - tu zadnych naglych szarpniec nie ma.

Co myslicie,co to moze byc?? Za sama rozbiorke skrzyni wolaja 7 tys ,a po co to robic jak sie okaze,ze to nie skrzynia?? Auto jest w autoryzowanym serwisie volvo i nie potrafia postawic diagnozy - rozbierzemy zobaczymy.

Adam_2000 

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:19   

Seba napisał/a:
Poczytalem o budowie ASB w dziale warsztat i widze,ze sprzeglo ma tarczki ktore maja niwelowac slizg...

O ile mi wiadomo, automaty w ciężarówkach i autobusach nie mają koszy ze sprzęgłami, tylko oparte są na samych przekładniach satelitarnych blokowanych taśmami z siłownikami.
Jeżeli tak jest, to problem może tkwić właśnie w źle działającym siłowniku, lub uszkodzonej taśmie.
Ale mogę się mylić.

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:28   

Na 100% jest takie same sprzeglo jak w scorpio - hydrokinetyczne

Adam_2000 

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:32   

Seba napisał/a:
Na 100% jest takie same sprzeglo jak w scorpio - hydrokinetyczne

Ale ja nie mówię o konwerterze, tylko o budowie samej skrzyni.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:39   

Witam! Wpadnij do mnie mam migomat i cos poradzimy! Skrzynie ZF(taka tam chyba jest) sa proste! :one: Pozdrawiam.Stefan.

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:40   

hmm - sa tam tarczki i zadnych tasm nie widzialem :( Kazdy bieg ma swoje 5 tarczek ciernych.

Sprzeglo bylo juz tam kiedys naprawiane dlatego to przyszlo mi na mysl (wtedy pelzal caly czas - nie chcial sie zatrzymac)
Wiec co myslisz o sprzegle?? Moze dawac taki efekt ,ze nagle zalacza sie na stale??

Adam_2000 

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:44   

Właśnie szukam jakiegoś info n/t skrzyni Powertronic, która chyba siedzi w tym potworze...

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |15 Maj 2007|, 2007 23:45   

Tak,dokladnie - powertronic VT 1906

[ Dodano: 2007-05-15, 23:53 ]
Stefan napisał/a:
Witam! Wpadnij do mnie mam migomat i cos poradzimy! Skrzynie ZF(taka tam chyba jest) sa proste! :one: Pozdrawiam.Stefan.

No wlasnie to volvo jest i oni maja swoje wynalazki :) W sumie swietna skrzynia ,ale nawalila a w polsce jest ich moze z 5 no i serwisy sa zielone. Maja rozne dokumentacje ale nie potrafia sie zaglebic bo nie robia tego,nie maja doswiadczenia.

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 00:05   

Witam!We w Szczecinie w dawnym MPK na Klonowica jest paru gosci co maja o tym dobre pojecie. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 00:10   

Stefan napisał/a:
Witam!We w Szczecinie w dawnym MPK na Klonowica jest paru gosci co maja o tym dobre pojecie. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Mozesz cos wiecej o tym napisac??

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 00:14   

Witam! No wszystkie Volva jakie tam sa maja automatyczne skrzynie a goscie po Szwecjach sie kursuja.... Na miejscu robili kiedys uslugi dla "obcych" a i fuszyli trochu...:one: Pozdrawiam.Stefan.

Seba
[Usunięty]

Wysłany: |16 Maj 2007|, 2007 08:21   

I cos jeszcze ktos wymyslil cio to moze byc nie halo?? Dobrze obstawiam sprzeglo??
Po 9 tej bede dzwonil tam gdzie Stefan pisal.

[ Dodano: 2007-05-17, 12:16 ]
Co myslicie o firmie samko,zeby dac im konwerter do sprawdzenia?? Dobrzy sa??

[ Dodano: 2007-05-26, 09:18 ]
Skrzynka rozebrana w mak - uszkodzone lozysko przy jednym z koszy - powstal luz na przekladkach pomiedzy koszami i przez to lozysko sie obsunelo i szlag je trafil - do wymiany lozysko i przekladki (6x przekladka po 630zl i lozysko ok 300) ,padla tez pompa olejowa zebata (prawdo podobnie przez nia byly te szarpniecia) - koszt pmpy 5,5tys. Plus uszczelki i jakies pierdolki - czesci 14,5 tys + 5 tys robocizna czyli suma nie zla :) Jedyna nadzieja ,ze bedzie juz jezdzic jak nalezy :)

[ Dodano: 2007-06-30, 11:42 ]
No po 1,5 miesiaca auto odebrane i jest lepiej ale nie jak byc powinno - teraz panowie z serwisu zganiaja na sprzeglo (jest szarpniecie przy redukcji pod gore,z obciazeniem z 5 na 4 i przy zmianie w gore z obciazeniem z 2na 3). Jedyna wg nich opcja to wsadzic nowy konwenter za bagatela 43 tys zl netto bo ten nasz byl regenerowany a takich rzeczy sie nie robi wg nich.
Czy to mozliwe,zebyby konwenter takie cos robil?? MAm zamiar we wlasnym zakresie wyjac konwenter i wyslac do krakowa na regeneracje ponowna i sie przekonac o tym czy maja racje.

Acha,co do fachowosci serwisu : wg kierownika warsztatu biegi wrzuca sie bez hamulca ( z N na D lub R) i auto nie ma prawa nawet drgnac bez hamulca.

Cygan
[Usunięty]

Wysłany: |30 Cze 2007|, 2007 11:53   

Seba napisał/a:
uszczelki i jakies pierdolki - czesci 14,5 tys + 5 tys
To jest niezłe. :-D :-D :-D

Odpowiedz do tematu