|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Łożysko igiełkowe |
| Autor |
Wiadomość |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 20:34 Łożysko igiełkowe
|
|
|
Jak objawia się padziocha tego łożyska?
Od dwóch tygodni przy puszczaniu sprzęgła podczas ruszania (jedynka i wsteczny) słychać jakieś rzęcholenie, a od kilku dni mam problemy z wrzuceniem jedynki i wstecznego. Jeden z mechaników twierdzi że to łożysko oporowe, a drugi że igiełkowe. A jakie jest Wasze zdanie? Dodam że kompletne sprzęgło zmieniałem 10 miesięcy temu i przejechałem jakieś 9 tys. km. |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 21:06
|
|
|
jak jest walniete igielkowe to slychac takie grzechotanie jakby ale dokladnie nie opisze tego bo mialem tez cos innego uwalone co to zaklucalo a wyciskowe pewnie szumi bardzo ale najlepiej niech sie fachowcy wypowiedza |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 21:20
|
|
|
rufus-1975 łożysko to pracuję w momencie gdy wciśniesz pedał sprzęgła na postoju, wtedy skrzynia stoi a silnik pracuje, wałek sprzęgłowy podparty jest właśnie na łożysku igiełkowym i to nie ma wpływu na wrzucanie biegów. Można je pomylić z łożyskiem oporowym ponieważ obydwa łożyska pracują w tym samym momencie ale to właśnie łożysko może powodować złą zmianę biegów nie igiełka. Raczej stawałbym na łożysko oporowe.
Tak na marginesie czy łożysko oporowe wymieniałeś razem ze sprzęgłem?
Łożysko oporowe możesz sam sprawdzić, wejdź pod samochód (zapalony) i złap za łapę od sprzęgła, odciągnij ją na chwile a potem z powrotem dociśnij jeżeli to to łożysko, będzie słychać wyraźną różnicę tzn. głośną pracę |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Maj 2007|, 2007 23:53
|
|
|
| Luke napisał/a: | | Tak na marginesie czy łożysko oporowe wymieniałeś razem ze sprzęgłem? |
Jak najbardziej.
Koleś u którego wymieniałem silnik jakieś 1,5 miecha temu twierdzi, że raczej nie możliwe oporowe bo według niego było w idealnym stanie i to raczej igiełkowe. Natomiast inny, jak wszedł pod wóz i posłuchał to od razu powiedział że oporowe (tego mechesa znam dobrze i raczej na odwal się by mi nie mówił).
Czyli raczej wszystko wskazuje na oporowe? Fajnie, cały komplet (sprzęgło) kupiłem w ASO . |
|
|
|
 |
1Bodzio

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Pomógł: 25 razy Wiek: 66 Dołączył: 17 Kwi 2006 Skąd: Sobótka
|
Wysłany: |6 Maj 2007|, 2007 00:09
|
|
|
| A łożysko też ? czy uwierzyłeś mechanikowi ,że jest w bardzo dobrym stanie? |
_________________ Pozdrawiam 1Bodzio
Auto DWR 73356 |
|
|
|
 |
rufus-1975 [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2007|, 2007 09:47
|
|
|
Łożysko oporowe wymieniałem razem ze sprzęgłem w lipcu zeszłego roku i wszystko chodziło jak ta lala. To że jest w bardzo dobrym stanie powiedział teraz mechanik, który 1,5 miecha temu wymieniał mi silnik i twierdzi, że to raczej nie jest łożysko oporowe bo je sprawdzał przy wymianie silnika.
Jedno mnie niepokoi, ten co wymieniał silnik wspomniał coś że smarował to łożysko oporowe, natomiast inny meches któremu bardziej wierzę twierdzi że łożyska oporowego się nie smaruje. Jak jest naprawdę? |
|
|
|
 |
Luke [Usunięty]
|
Wysłany: |6 Maj 2007|, 2007 09:53
|
|
|
rufus-1975 i tak i tak będziesz musiał zrzucić skrzynię więc dowiesz się na pewno gdy to rozbierzesz. Jeżeli gorzej wchodzą Ci jakieś biegi to na 99% jest to coś ze sprzęgłem, nie koniecznie to łożysko, może docisk lub sprężynki na tarczy. To, że było nowe nie znaczy że nie mogło się rozsypać
Jedyną rzeczą którą możesz sprawdzić jest, jak pisałem, łożysko oporowe |
|
|
|
 |
grzechu913

Auto: Audi a4b9
Pomógł: 20 razy Wiek: 44 Dołączył: 23 Gru 2005 Skąd: Chrzanow
|
Wysłany: |6 Maj 2007|, 2007 12:02
|
|
|
| trzeba sprawdzic bo u mnie igielkowe bylo walniete po trochu tez docisk i tez sprezyny w tarczy ,ale igielkowe jak walniete to jest tez luz na tym walku i tez drgania on wtedy wytwarza |
_________________ Bylo scorpio 2.0 16V 95r LPG |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |6 Maj 2007|, 2007 12:10
|
|
|
Łożysko igiełkowe pracuje gdy jest różnica prędkości obrotowej silnika i wałka sprzęgłowego skrzyni.
Łożysko wyciskowe ma budowę zamkniętą i raczej się nie da go smarować bez rozebrania. Inną sprawą jest jego płynny ruch posuwisto-zwrotny na wałku sprzęgłowym i tu czasami rózne szkoły mech. mówią o smarowaniu (olejeniu) tej pow. Znowu tłusta pow. łapie pył, którego nie mało w przestrzeni sprzęgła (okładzina) doprowadzając do zakleszczania. Lepiej dokładnie wypolerować pow. współpracujące.
Uszkodzone łożysko wyciskowe (oporowe) będzie wydawało znacząco różniące się dzwięki pod obciążeniem (sprzęgło wciśnięte).
Innym dźwiękiem dochodzącym, a nie dyskwalifikującym sprzegło jest brzęczenie na wolnych obrotach, a ustępujące gdy nieznacznie podniesie się obroty o około 100-150 nawet mniej. Jesto odgłos luźnych spręzyn tłumnika drgań tarczy sprzęgłowej (o których pisali koledzy). Czasami objaw ten występuje w nowo wymienionych tarczach i najczęściej spotyka się z odmową reklamacji.
Jak masz problemy ze zmiana biegów to nie ma na co czekać. Rozsypane łożysko igiełkowe może uszkodzić sprzęgło, i (lub) wałek sprzegłowy.
Kolega postawiony w takiej sytuacji zdecydował sie na regenerację wałka sprzęgłowego. Czyli rozbiórkę skrzyni, szlif wałka i obecnie ma łożysko ślizgowe zamiast igiełkowego. |
| Ostatnio zmieniony przez Srebrny |6 Maj 2007|, 2007 12:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |