$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - zerwanie śrub "Torx" między skrzynią a wałem
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zerwanie śrub "Torx" między skrzynią a wałem
Autor Wiadomość
pablo
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 15:40   zerwanie śrub "Torx" między skrzynią a wałem

Witam
Chciałem się zapytać jaka mogła być przyczyna zerwania dwóch śrub "Torx" a trzecią zerwanie gwintu i i wyszarpanie z trójnika (między skrzynią a a przegubem elastycznym )

www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/1.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/2.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/3.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/3.3.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/4.jpg
www.mafia-sa.yoyo.pl/obrazy/04-22-07_1442.jpg
Tak jak na zdjęciach powyżej
a zerwały mi sie przy robieniu bąków czy to jest aż takie słabe przecież robiłem nie jeden raz bąki i jeszcze w trasie bywałem a śruby wszystkie zawsze wiosną dokręcam ( cały przegląd śrub)
A tak chciałem się pokazac przed BMW zawsze super wychodziło a dzisiaj taka siara :-d
:dddddd

Edit by A2K - >Linki albo miniatury !

Waldi_L_N 
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 15:47   

Śruby dociąga się zgodnie z instrukcją - raz, chyba że instrukcja nakazuje powtórkę po jakimś przebiegu (zazwyczaj po 2k km). Takie coroczne "dociąganie" prowadzi do rozciągnięcia śrub i w rezultacie ich zerwania. Poza tym dociąganie jest kluczem czy "od serca"+rurka?

[ Dodano: 2007-04-22, 15:49 ]
Poza tym pewnie te śruby miały po 17 lat?

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 16:27   

Te śruby są wrażliwe na luzy na wale - jak jakieś masz, to tak się to kończy. A dodatkowo Waldi_L_N ma jak największą rację :)

pablo
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 18:05   

właśnie że nie dociągam rurką ale że tą trzecią wyrwało z gwinta na trójniku (ta przy skrzyni ) a śruby są orginalne to tak jagby cos łapło w tylnym moście ale wał sie kęci czyzby to żużycie materiału ???? niechce mi się wierzyć

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 18:10   

Zmęczenie, to się zdarza, jedna wystarczy, ze się lekko popuści/przeciągnie, potem leci lawinowo.

pablo
[Usunięty]

Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 19:10   

albo są wyrąbane otwory w " tłumniku drgań biło biło aż zerwało śróby :/
http://www.mafia-sa.yoyo....-22-07_1833.jpg
http://www.mafia-sa.yoyo....-22-07_1834.jpg
Ostatnio zmieniony przez pablo |22 Kwi 2007|, 2007 19:40, w całości zmieniany 1 raz  

Rafał A.(antek) 

Auto: Mondeo
Wysłany: |22 Kwi 2007|, 2007 23:18   

ano luzy na wale/podporze i poszły śróby
http://tinyurl.com/qhaqjsk

pablo
[Usunięty]

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 19:53   

To znaczy co mam powymieniać (podpore wału,tłumnik drgań,przegub elastyczny)coś jest wyrąbane Ale co?? jak nic nie wymienie to po jakimś czasie znowu pozrywa

megalith
[Usunięty]

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 20:26   

A co mu się dzieje opisz, to powiemy co wymieniać. Stuki masz? Metaliczne czy głuche? Czy jak ręką ruszasz to wał chodzi przód-tył? Czy wibruje tył auta? Czy może krzywy jest?

Czaro
[Usunięty]

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 22:55   

witam i podepnę się pod temat jak można mam usiebie taki problem że mi drży wał właśnie przytym łączniku wymieniałem go już ze dwa razy i to samo ale jak wymieniałem to się musiałem namęczyć bo ciężko śruby wchodzą tzn tak jak by się trochę otwory mijały i musiałem naginac tą gumę czy coś mi się tam powyginało? bo śryby są ok
pozdro
Ostatnio zmieniony przez Czaro |23 Kwi 2007|, 2007 22:55, w całości zmieniany 1 raz  

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |24 Kwi 2007|, 2007 08:15   

W którą stronę się wyginało? Czasem skrzynia leży za nisko bo poduszka czy coś tam innego, i wtedy u dołu guma ma luz, na górze nie chce wejść, a jak odwrotnie, to też niedobrze, a nawet chyba gorzej, bo jedyny taki Scorpio którego widziałem był odwinięty z TIRa... Powinno być na wale w miarę równo, trzeba się przyjrzeć jak i w którą stronę "lecą" elementy (skrzynia, dyfer, ich mocowania, itp)

Czaro
[Usunięty]

Wysłany: |24 Kwi 2007|, 2007 14:36   

no nie wiem jak ci to wytłumaczyc tak jak by ta guma miała trochę za dużą średnicę i się otwory trochę nie zgadzają
a wie może ktoś jak powinien ten tłumik drgań u mnie wyglądac bo może to od innego modelu

pablo
[Usunięty]

Wysłany: |24 Kwi 2007|, 2007 20:34   

Czaro-pewnie masz wyrąbaną gunę na podporze skrzyni rozkręć z góry osłone gdzie jest wajcha biegów o obejż czy możesz dzwignąć ręką cały lewarek z skrzynią i obejż czy ci wajcha nie wpada

megalith-cały czas ni drgała wajcha biegów ,żadnych drgań samochodu przy jeżdzie
Ostatnio zmieniony przez pablo |24 Kwi 2007|, 2007 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

Czaro
[Usunięty]

Wysłany: |24 Kwi 2007|, 2007 21:14   

tu jest chyba wszystko ok to najpierw sprawdziłem i wymieniłem nawet tą podporę skrzyni tylko od dołu
a problemy mi się zaczeły z tym od kiedy włąśnie ten tłumik mi się rozleciał i dojechałem tak do domu parę kilometrów wymieniłem na inny i od tej pory drży przy ruszaniu i podczas jazdy lekko czuć

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |25 Kwi 2007|, 2007 09:30   

Wyważania wału ci nie zaproponuję ;) ale może sprawdź jeszcze czy podpory i łożyska podporowego nie wyrąbało od tych drgań, a potem można jeszcze spróbować przestawiać na tym przegubie o 1/3 obrotu i trochę pojeździć, może znajdziesz takie położenie wału wzg. wałka skrzyni, że będzie znacznie lepiej.

Odpowiedz do tematu