|
wymiana dmuchawy |
| Autor |
Wiadomość |
ibica [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:06 wymiana dmuchawy
|
|
|
Mam problem z dmuchawą słychać że coś w tych bębenkach trzepoce może sie jakieś skrzydełko ułamało albo cóś ????? słychać to co jakiś czas raz na wolnych raz na szybkich obrotach , moje pytanie : jak sie do tego zabrać ????? chodzi mi o to że chciałbym to ustrojstwo jakos wyciągnąć i obejżeć , fajnie jakby był jakiś opis z obrazkami nie musi byc polski dodam że to wieloryb 2.9 z climatronic , i jeszcze jedno jak zlokalizować sprężarke od klimy stojąć z przodu auta z otwartą maską ???, i ostatnie gdzie w okolicy Zabrza najlepiej oddać fure do oględzin i napełnienia klimy ???
POZDRÓWKA
Michał |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:15
|
|
|
http://ford-scorpio.pl/forum/viewtopic.php?t=15258
tu sobie poczytaj i gdzies w tym temacie znajdziesz linki do opisów z obrazkami
a tak wogóle to opcja szukaj w rączki parzy? |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
ibica [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:17
|
|
|
czesc nie parzy tylko juz mi rece opadały bo tyle tych postów znalazł a w żadnym nie mogłem się doczytać jak to zrobić
dzięki za linka juz oglądam |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:33
|
|
|
| ibica napisał/a: | | słychać że coś w tych bębenkach trzepoce |
jak tylko trzepocze to sobie odpuść wyjmowanie całości!!
otwórz wziernik do filtra przeciwpyłkowego, na górze obudowy dmuchawy, na cztery spinki jest, wyjmij filter - składa się z trzech części, weź odkurzacz, ustaw na maks ssania, i wyciągnij co się da z tamtąd. jeżeli dalej będzie trzepać to dopiero wtedy rozbieraj!!! |
|
|
|
 |
ibica [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:40
|
|
|
| po obejzeniu tej strony UK to po wycieciu kawalka tej obudowy ta chyba nie takie skomplikowane ??? |
|
|
|
 |
fiebik

|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:52
|
|
|
| ibica napisał/a: | | po obejzeniu tej strony UK to po wycieciu kawalka tej obudowy ta chyba nie takie skomplikowane ??? | nom, aczkolwiek przyjemne też nie jest. ja bym raczej nie zdecydował siena cięcie, tylko rozszczelnił bym klime i potem dał napełnić. bo by mnie serce za bardzo bolało chyba, żeby tak ciąć. |
|
|
|
 |
ibica [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 23:00
|
|
|
| pewnie masz racje bo ja i tak chciałbym ją napełnić bo niewiem ile tego tam jest , takze lepiej teraz niz po napełnieniu ale gdzie znajde taki fajny opis jak ten z cieciem zeby całą puche wyciągnąć ?? |
|
|
|
 |
fiebik

|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 23:10
|
|
|
| ibica napisał/a: | | ale gdzie znajde taki fajny opis jak ten z cieciem zeby całą puche wyciągnąć ?? | będzie ciężko, ale ponoc ostatnio kolegawaldasol, walczył moze coś podpowie. |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 23:35
|
|
|
no walczył, walczył, ale co tu podpowiedzieć? że cztery śrubki ze ścianki grodziowej trza wykręcić? i cztery od puszki mocujące do kasty na klucz 13? a potem ostrożnie wyjmować w stronę silnika lekko podważając i miotając na lewo i prawo? puszkę razem ze ścianką!! a jak już wsio na silniku będzie leżeć to rozpołowić puchę , trzymają spinki po bokach, śrubka w środku..... i coś jeszcze chyba , !? później ostrożnie wyrywamy wymiennik od klimy z dolnej części i mamy dolną puchę w łapach, a tam jest silnik dmuchania powietrza ku kabinie pilota no i już!! a potem przed zamontowaniem trza podciąć dolną część ścianki aby węże, wąż od klimy nie zawracał du.... głowy przy montowaniu.... i to na tyle, mi zajmuje to ok 3-4h, ale zacząłbym od tego co nabazgrałem nieco wyżej
miłej zabawy |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 06:07
|
|
|
tylko jak by ktos próbował wyrwać z 2.0 16V lub z 2.3 to się może lekko zdziwić bo należy pokrywę wałków rozrządu zwlec (mi udało się bez powyższego ) |
|
|
|
 |
ibica [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 20:56
|
|
|
no i zabrałem się
Ale co sie nakląłem
zabrałem się do tego bez odkręcania ścianki działowej od silnika ponieważ na niej mam w trzy d... przewodów i skrzynek ( chyba od instalacji gazowej , niewiem co to ) i nie chiałem sie zakręcić z tymi przewodami ( a powinienem )a wiec tak :
- odpiąłem i wyciągnąłem akuś ,
- poodpinałem wtyki w HCB i wykręciłem to ustrojstwo,
- odkręciłem to coś z lewej strony obudowy ( taki bebenek z blaszką
- przeciąłem tam gdzie trzeba z dwóch stron (n tak jak na zdjeciu )
no i teraz sie zaczęła zabawa !!!!!
pieprzone spinki które są miedzy ścianką działową a puszką , nie mogłem ich zlokalizować a potem odpiąć obawiam się że w moim przypadku to były spinki tzw jednorazówki poprostu gdzies strzeliły i NIMA
po rozpołowieniu tej obudowy gdy była już luźna za cholere nie mogłem tej połówki wyciągnąć ( ŚCIANKA DZIAŁOWA !!! )
ojciec ciągnął ścianke do przodu a ja targałem tą puszke w strone aku ale wentylatory i wycieraczki przeszkadzały KOSZMAR !!!!!!!!!!!!!!
ale udało się po wyciągnieciu wentylatora okazało się że jedno łożysko jest zajechane i jedna strona wentylatora nie trzyma osi i lata , znajomy ojca podjął się zrobienia nowej ala panewki
na drugi dzien czekało mnie składanie ( dla mnie gorsze od wyciągania )
jak juz usadowiłem tą połówke puszki na miejsce to pomyślałem że fanie że zapomniałem o klejeniu zrobiłem to na takim profesionalnym silikonie który staje się gumą
boje się tylko ze tych spinek juz nie ma , i tu pytanie czy to musi być taki szczelne ????
jest to dokręcone tą śrubą która jest w środku no i trzy chyba zatrzaski takie są , mało tego
podczas walki z wkładaniem na miejsce tej puszki pękła mi z tej strony gdzie jest to ustrojstwo podobne do pompki , ale to też pokleiłem
masakra z przykrecaniem tej śruby w środku ( wpadła mi do środka ) i od nowa wyciaganie !!!!!!!!!!!!!!
ale nie bede sie rozpisywał zrobiłem i juz
powiedzcie mi tylko co to jest ta pompka ????? jak pociągne ten precik co do środka auta idzie to słysze że jakieś klapki sie otwieraja
i jeszcze jedno okazało się że jednak mam filtr pyłkowy ( myslalem ze nie mam ) to co jest zaraz za tym filtrem to nagrzewnica ??? czy coś od klimy ??
pozdrawiam i nikomu nie życze tej roboty , radze wyciągnąć wycieraczki ta atrape pod szybą no i cholerna ścianke grodziową |
|
|
|
 |
fiebik

|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 21:31
|
|
|
| ibica napisał/a: | no i zabrałem się
Ale co sie nakląłem | no, a ostrzegałem przecież:
| fiebik napisał/a: | | nom, aczkolwiek przyjemne też nie jest. | |
| Ostatnio zmieniony przez fiebik |19 Kwi 2007|, 2007 21:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 22:19
|
|
|
| ibica napisał/a: | | to co jest zaraz za tym filtrem to nagrzewnica ??? czy coś od klimy ?? |
tak to jest wymiennik klimy, nagrzewnica jest w innym miejscu |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |
|
|
|
 |
ibica [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 23:21
|
|
|
| a co to ta pompka od strony aku ??? |
|
|
|
 |
irek
Member 021

Auto: Peugeot 508 2012r. sedan hybryd4 200 kucy
Pomógł: 30 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Maj 2004 Skąd: Rybnik/Głub.
|
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 23:32
|
|
|
| ta pompka to od obiegu wew. zamknietego |
_________________ Ford Ranger Wildtrak 2020
Peugeot 508 2.0 Hybryd4
Fiat Sedici 2.0 MultiJet 4x4
Mundek 99r. 2.5 V6 sedan
był
Pacifica 2006 3.5 V6 4x4 |