$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Emulwanie Lambda przez steroniki gaziora.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Emulwanie Lambda przez steroniki gaziora.
Autor Wiadomość
Aro 

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 22:41   

Tak jak pisze Kev, to sąsiednie bezpieczniki w małej skrzyneczce MK1.
A gość od którego brałem tamtego skorka tak pięknie i mądrze mi tłumaczył, że w scorpio, jak się założy gaz to nie działa ABS :690:
A tak na marginesie, w najbliższym czasie muszę się przybrać i zrobić tą samą robotę, co Michał. Następnie przełożyć blosa. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej chodził.
Ostatnio zmieniony przez Aro |17 Kwi 2007|, 2007 22:43, w całości zmieniany 1 raz  

waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 22:51   

Boni napisał/a:
Historii o odcięciu pompy i pobieraniu beni to chyba bez pół litra nie zrozumiem

aha sprawa do załatwienia, flaszka zawsze pomaga w tłumaczeniu problemu :695:

[ Dodano: 2007-04-17, 23:00 ]
a tak ogólnie to temat - rzeka :695:
reasumując w moim DOHC-u zainstalowanie emu wtrysków załatwilo wszelkie problemy. mam tylko nadzieję , że kiedyś porównam swoją wiedzę i rozwiązania z innymi :695:
jak chodzi o V6 to jeden register do mnie jednak bardziej przemawia, bo tam nie ma żadnego obejścia!! po prostu - reduktor , rozgałęźnik z registrem, dwa miksery......
może są inne rozwiązania, nie wiem.. aha, to to jest na warsztacie to walnę fotki jutro, i dam linki, to może sie dyskusja rozwinie :):

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 23:28   

waldasol napisał/a:
może są inne rozwiązania, nie wiem..

No bo w 2.9 masz 2 przepustnice i tylko 1 ma bypas do jalowych, a to sprawia, ze nie pracuja tak do konca wspolnie i w porozumieniu. Mialem 1 register i bez podciagania przepustnic nie bylo jalowych, zalozylem 2 i po problemie....

Wracajac troszky do temata. Ja mam odlaczone wtryski w wiazce zaraz na lewej pokrywie, tuz przed wtyczka od wiazki wtryskow. Na szczescie ebj dziala... :)
Pytanie mam jeszcze o ta emulacje lambda, czy zostawic ale spiac kabel sygnalowy z powrotem, jak powinno byc, czy ja wywalic poprostu na amen...?
Ktos wczesniej napisal, ze sygnaly lambda schodza sie w jedna wiazke, czy cos... Ale nadal chyba ida oddzielnie do kompa jako 2 sygnaly??
Zaczynam sie gubic, bo nie kumam sensu emulowania w V6 tylko 1 sondy..

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |18 Kwi 2007|, 2007 08:44   

Emulacja sondy jest w ogóle be, jednej czy dwu to już żadna różnica. Ale może ustalmy jedną rzecz - jak masz I gen, albo II sprowadzoną do pierwszej za pomocą wyrwania serca z zaworka krokowego na gazie, albo masz blosa, to CAŁKOWICIE ignorujesz sondy, ich emulatory i inne takie zagadnienia, bo i tak nie masz CZYM elektronicznie sterować spalaniem w funkcji sondy lambda, więc ossochozi... Jak masz IIgen i wyżej, to moje zdanie jest takie, że emulacja jest be, podłączenie równoległe do sond cacy, od biedy niech będzie pod jedną z dwu. Ciekawe, czy w ogóle istnieją jakieś kompy gazowe przewidujące np. dwie lambdy, dwa zaworki pod dwa miksery, pod kątem V6 czy V8, to nie wiem.

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |18 Kwi 2007|, 2007 21:27   

No ja mam I gen "zdowngradeowana" z II gen. Juz chyba kumam, ze musze wywalic wszystko w zasadzie oprocz odlaczania wtryskow i zasilania el. zaworow na parowniku.
Napisze, jak to juz ogarne, co sie zepsulo :P

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 11:37   

Boni napisał/a:
Ciekawe, czy w ogóle istnieją jakieś kompy gazowe przewidujące np. dwie lambdy, dwa zaworki pod dwa miksery, pod kątem V6 czy V8, to nie wiem.
są, ale to kupa bo to sumatory więc jakby robią średnią z dwóch sond co jakby jest bez sensu.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 11:41   

byly rozne patenty na jeden register w stylu robienie jakiegos polaczenia miedzy dolotami w 2,9 za mikserami ze wzgledu na EBJ. U siebie po wykreceniu swiec sadzac po i ch kolorze stwierdzam ze kazdy cylinder chodzil na innej mieszance :shock:

czyli jeden registerek to na smietnik sie nadaje.

Tylko jak doregulowac dwa registry majac BRD na jednej sondzie :):

dobrze ze mam blosa :690:

Boni 

Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 13:14   

Struna napisał/a:
Boni napisał/a:
Ciekawe, czy w ogóle istnieją jakieś kompy gazowe przewidujące np. dwie lambdy, dwa zaworki pod dwa miksery, pod kątem V6 czy V8, to nie wiem.
są, ale to kupa bo to sumatory więc jakby robią średnią z dwóch sond co jakby jest bez sensu.

Zdecydowanie bez sensu. Inna sprawa że jak ktoś się uprze, to w naszych można zrobić po prostu wszystko podwójnie, dwa małe parowniki (100KM ;) ), dwie sondy, dwa kompy, dwa zaworki, dwa miksery. Wyyypasss, tylko że nie bardzo wiem po co :D , przynajmniej dopóki są blosy. I cena wyszłaby pewnie w okolicach słabej sekwencji.

Struna 

Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 14:02   

Cytat:
Inna sprawa że jak ktoś się uprze, to w naszych można zrobić po prostu wszystko podwójnie, dwa małe parowniki (100KM ;) ), dwie sondy, dwa kompy, dwa zaworki, dwa miksery.
i to by było najlepsze ( niestety bardzo drogie ) rozwiązanie.

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |19 Kwi 2007|, 2007 21:05   

Boni napisał/a:
wszystko podwójnie, dwa małe parowniki (100KM ), dwie sondy, dwa kompy, dwa zaworki, dwa miksery.

...i dwie butle :P

Dobra, wywalilem cala ta zasrana emulacje i teraz jakby lepiej jest, co nie zmienia faktu, ze na benzynie nie pracuje nawet 10 sek i gasnie. Obstawilem MAPa i tak mnie rozjuszyl, ze go 3kg mlotem zatluklem na smierc i teraz znow musze trakiem jezdzic :neutral:
Jurek, slij mi prosze MAPa, bo poki co to nie pojade nawet do sklepu po bulki....ech

Boni 

Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 08:02   

Michal2110 napisał/a:
Obstawilem MAPa i tak mnie rozjuszyl, ze go 3kg mlotem zatluklem na smierc i teraz znow musze trakiem jezdzic :neutral:
Jurek, slij mi prosze MAPa, bo poki co to nie pojade nawet do sklepu po bulki....ech

Harnaś :shock: nie lepiej było tego MAPa sprawdzić najpierw, bo jak tak dalej pójdzie, to przy odrobinie pecha pół samochodu trafi pod twój młotek ;)

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |20 Kwi 2007|, 2007 17:59   

Wiesz, jak czlek szuka pol roku przyczyny benzynowej, wymienil juz wszystko i dalej to samo, to tak czesem go furia napadnie i musi cos rozcwiartowac...padlo na MAPa...
Swoja droga i tak mialem go wymienic :P

Struna 

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 11:18   

Michal2110 napisał/a:
Wiesz, jak czlek szuka pol roku przyczyny benzynowej, wymienil juz wszystko i dalej to samo, to tak czesem go furia napadnie i musi cos rozcwiartowac...padlo na MAPa...
czasem trzeba sobie powiedzieć - STOP :)

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |23 Kwi 2007|, 2007 21:43   

Dzisiaj nie wytrzymalem, odstawilem traka i postanowilem za wszelka cene jezdzic swoim...pokleilem MAPa tasma izolacyjna, podpialem elektryke, opialem podcisnienie i zaslepilem srubka........i cud sie zdazyl, bo po raz pierwszy od 2m-cy trzyma obroty na benzynie. Jezdzic sie nie da ale to kolejny malenki krok do przodu :)

Struna, dzis godzine temu listonoszka przyniosla Twojego MAPa wiec jeszcze jeden kroczek :-d Dzieki sliczne, jutro go sprawdzam... :):

Struna napisał/a:
czasem trzeba sobie powiedzieć - STOP

no wiem....ale...

Odpowiedz do tematu