$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Emulwanie Lambda przez steroniki gaziora.
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Emulwanie Lambda przez steroniki gaziora.
Autor Wiadomość
Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |14 Kwi 2007|, 2007 20:37   Emulwanie Lambda przez steroniki gaziora.

Mam instalke I gen, zredukowalem z II gen. (wywalony boczniak gazowy)
Na instalacji zostawilem: parownik, 2 registry srobkowe, 2 miksery, przelaczanie powyzej 200RPM. itp.
Po II gen. zostala mi jeszcze emulacja Lambda, tak przynajmniej podejzewam, bo znalazlem przeciety kabel sygnalowy od lewej sondy, ktory przedluzony idzie do centralki LPG. Prawa sonda NIE jest emulowana. Zastanawiam sie jaki ma to sens, czy jest potrzebne i stosowane przy I gen i czy emulowanie 1 sondy to nie jest hipokryzja.
Jak ktos dopisze, na czym emulowanie sygnalow polega to wogole bedzie fantastic :)

Szukam po prostu zaburzen pracy na benzynie i czepiam sie wszystkiego po drodze. teraz
po prostu podejzewam zaklocanie sygnlow Lambda....

1Bodzio 

Auto: 2002 chrysler 300m 3,5 V6 LPG
Wysłany: |15 Kwi 2007|, 2007 00:18   

I dobrze podejrzewasz. Na I generacji sygnał z sondy nie jest instalce potrzebny . Natomiast sygnał idący do kompa może być poprzez podpięcie go do sterownika gazowego fałszowany.

waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |15 Kwi 2007|, 2007 11:45   

emulacja sondy lambda polega na wysłaniu do kompa pojazdu sygnału o amplitudzie takiej , aby komputer uznał iż silnik ma optymalne warunki pracy (skład spalin), i nie korygował niczego. z tym że potrzebny jest emulator wtrysków , bo z tego co pamiętam wyłączenie bezpiecznika pompy paliwa nic nie daje! mam kolegę z 2,9 V6 i on miał zrobiony "cud" gazowy: dwa przekaźniki rozłączające sondy po przełączeniu na gaz!!!!!! oczywiście wywaliłem to jako pierwsze, i wyregulowałem mu instalkę na sygnał z sondy, pali mniej i ma normalnego kopa. jak ja zakładam sterownik do gazu to nie robię symulacji , raczej podpinam kabel do sondy równolegle, nie przecinam, tylko podpinam, sygnał sondy ma wysterować "komputerek" od gazu, to tak samo jak kabelek podpinany do TPS'a, ale nie we wszystkich samochodach się sprawdza!

[ Dodano: 2007-04-15, 11:48 ]
Michal2110 napisał/a:
emulowanie 1 sondy to nie jest hipokryzja.

nie jest!!! gdybyś przekopał wiązkę silnika dowiesz się , że kable obu sond zbiegają się w jedną wiązkę tak na wysokości 2 cylindra, od przodu środkowy po lewej, tam powinny być wtyki od prawej sondy!!

[ Dodano: 2007-04-15, 11:52 ]
Michal2110 napisał/a:
2 registry srobkowe

trochę dziwny układ jak dla mnie , trudniej wyregulować, lepszy układ to jeden register bez zwężki i trójnik, jak podłączysz miernik do sondy lewej, to prawa będzie tak samo pokazywać, a na Twoim układzie trzeba regulować każdą osobno!!

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |15 Kwi 2007|, 2007 11:54   

Czyli podsumowujac. Wywalac mam ta emulacje, czy zostawic w I gen gazioru.
Obecnie mam plan, ze wywale i bede szukal przyczyn zlej pracy w benzynie dalej, jak
nic na gazie sie nie zmieni to nie bede niczego emulowac.... ech LPG

waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |15 Kwi 2007|, 2007 12:01   

jak doszedłeś do I gen to możesz śmiało wywalić emu sondy, ale emu wtrysków jest konieczny. napisz co się dzieje na beni, może cóś pomogę.

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |15 Kwi 2007|, 2007 22:46   

Oj, coraz bardziej przypominasz typowego polskiego gaziarza - od kiedy to EECIV potrzebuje emulatora wtrysków, i skąd pomysł, że dla V6 12v na dwu mikserach lepszy jest jeden register niż dwa (podpowiedź - jak idzie pow. jałowe?).

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 09:18   

Boni, do kogo piszesz, bo sie pogubilem troche :shock:

Boni 

Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 09:23   

Do jednego powyżej ;) czyli waldasola. Wracając do tematu - moim skromnym zdaniem emulacja sondy lambda to czysta rzeźba, albo uczciwie, jak kolega waldasol napisał, równolegle do kompa i pełna druga generacja, albo se dupy nie zawracać i I generacja bez ściem; emulacja wtrysków nie potrzebna; no i dwa registry w V6 jak w naszych dolotach mają bardzo dobry sens, jak ktoś nie kuma jak ustawić dwie śrubki zamiast jednej, to niech zakuma.

A w ogóle, nie jestem zbyt daleko, jak się zgadamy, to możemy się spotkać, zobaczysz jak jest w moim, popatrzymy w twojego.
Ostatnio zmieniony przez Boni |16 Kwi 2007|, 2007 09:25, w całości zmieniany 2 razy  

Michal2110
[Usunięty]

Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 21:18   

Boni, dzieki za pomoc ale mi gaz chodzi slicznie. juz wszystko porobilem sobie sam i jeszcze zostala mi ta emulacja lambd, wtryski to mi odcina po przelaczeniu i z TPS sygnal bierze, bo przelacza sie powyzej 200RPM. Emulacji wtryskow nie mam i nie mialem... Ja tak sie czeplem, bo na benzynie nie da sie nawet 1m przejechac, a wszystko mechanicznie jest juz sprawne... Winie gdzies sterowanie albo jakis kabel zdechly....Dzieki za pomoc Panowie. :one:

waldasol
[Usunięty]

Wysłany: |16 Kwi 2007|, 2007 22:46   

Boni napisał/a:
coraz bardziej przypominasz typowego polskiego gaziarza - od kiedy to EECIV potrzebuje emulatora wtrysków, i skąd pomysł, że dla V6 12v na dwu mikserach lepszy jest jeden register niż dwa

cóż , gazem zajmuję się jako samouk, i przy okazji wiem co przechodziłem z moim wynalazkiem, gdy ocięta została pompa paliwa, to auto i tak jadło benzynę, nie do końca wiem jak, ale mam domysł jak to możliwe. co prawda to tylko 2.0 DOHC. no i EEC IV, po założeniu emulatorów wtrysku, nie łyka paliwa płynnego. wyłączenie elektryczne wtrysków powodowało jakieś zakłócenia, czyli brak sterowania EBJ chyba.
jak chodzi o V6 to taki akurat układzik widziałem , stroiłem i jakoś jeździ. jeden register może nie koniecznie lepszy, ale na pewno prościej zestroić, a jak ktoś wie co i jak się je, to nawet z sześcioma sobie poradzi :695:

[ Dodano: 2007-04-16, 22:51 ]
Boni napisał/a:
emulacja wtrysków nie potrzebna

no ja tego nie montowałem, już było, ale jak wyłączyć w takim razie wtryski, aby nie klepały na sucho?!
jak u siebie wyłączyłem pompę to później wymieniałem regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej :/

Boni 

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 08:32   

waldasol napisał/a:
Boni napisał/a:
coraz bardziej przypominasz typowego polskiego gaziarza - od kiedy to EECIV potrzebuje emulatora wtrysków, i skąd pomysł, że dla V6 12v na dwu mikserach lepszy jest jeden register niż dwa

cóż , gazem zajmuję się jako samouk, i przy okazji wiem co przechodziłem z moim wynalazkiem, gdy ocięta została pompa paliwa, to auto i tak jadło benzynę, nie do końca wiem jak, ale mam domysł jak to możliwe. co prawda to tylko 2.0 DOHC. no i EEC IV, po założeniu emulatorów wtrysku, nie łyka paliwa płynnego. wyłączenie elektryczne wtrysków powodowało jakieś zakłócenia, czyli brak sterowania EBJ chyba.
jak chodzi o V6 to taki akurat układzik widziałem , stroiłem i jakoś jeździ. jeden register może nie koniecznie lepszy, ale na pewno prościej zestroić, a jak ktoś wie co i jak się je, to nawet z sześcioma sobie poradzi :695:

[ Dodano: 2007-04-16, 22:51 ]
Boni napisał/a:
emulacja wtrysków nie potrzebna

no ja tego nie montowałem, już było, ale jak wyłączyć w takim razie wtryski, aby nie klepały na sucho?!
jak u siebie wyłączyłem pompę to później wymieniałem regulator ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej :/

Zamiast kosztownego emulatora, wystarczy przekaźnik za 5zł, dla tego strownika wystarczy odciąć wtryski, a nie emulować (emulator także odcina, przekaźnik tylko odcina), przy sprawnym silniku i elektryce nic się nie zakłóca. Co do registrów, moim zdaniem dużo łatwiej zestroić na dwa dla takiego dolotu (dwa miksery, dwie przepustnice, ale jedna ominięta przez jałowe) niż jeden register dla dwu nierówno pracujących mikserów, a o "wyrównywaniu" przez wiercenie dziur itp historie to ja nie wypowiadam się, bo wulgaryzmy są zakazane na forum ;)
Historii o odcięciu pompy i pobieraniu beni to chyba bez pół litra nie zrozumiem :D

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 13:49   

waldasol napisał/a:
wyłączenie elektryczne wtrysków powodowało jakieś zakłócenia, czyli brak sterowania EBJ chyba
a to sprawa jasna :) byłeś za wcześnie wpięty w sterowanie wtrysków bo tą samą wiązką idzie sterowanie do EBJ, jak się w głupie miejsce gazownik wpiął to wtedy EBJ na gazie przestaje banglać.

Boni 

Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 14:21   

Struna napisał/a:
waldasol napisał/a:
wyłączenie elektryczne wtrysków powodowało jakieś zakłócenia, czyli brak sterowania EBJ chyba
a to sprawa jasna :) byłeś za wcześnie wpięty w sterowanie wtrysków bo tą samą wiązką idzie sterowanie do EBJ, jak się w głupie miejsce gazownik wpiął to wtedy EBJ na gazie przestaje banglać.

Mój mały rozumek nie mógł objąć takiego przypadku :shock: wiadomo że fahofcy potrafią wszystko skopać, ale zawsze wyprzedzają moje wyobrażenia o parę długości...

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 14:48   

Boni napisał/a:
Mój mały rozumek nie mógł objąć takiego przypadku :shock:
ja widziałem naocznie taki przypadek, tak to bym raczej też nie wpadł na to :) choć analizując schemat i biorąc pod uwagę radosną twórczość wielu gazowników to raczej nietrudno taki patent wygenerować. szuka se taki koleś plusa od wtrysków, znalazł blisko grodzi to fajnie, tniemy i wstawiamy przekaźnik a tu zonk - jałowych nie idzie ustawić, no to wiercimy dziurkę w przepustnicy lun podciągamy ją na zderzaczku i potem już mamy wieczne problemy z obrotami :)

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |17 Kwi 2007|, 2007 22:30   

a zeby odciac pompe paliwa wpinaja sie w bezpiecznik absu- tak jak u Aro bylo
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Odpowiedz do tematu