|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Wymnieniam Unit |
| Autor |
Wiadomość |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 11:57
|
|
|
mądry opis który studiuje mówi tak:
"Jeżeli dysponuje się specjalnym urządzeniem do odpowietrzania i do usuwania płynu hamulcowego, wyposażonym w odpowiedni zbiornik na płyn pod ciśnieniem, czynności związane z wymianą i odpowietrzeniem są takie same, jak dla tradycyjnych układów hamulcowych. Należy koniecznie pamiętać o konieczności “wyzerowania” ciśnienia w układzie przez wciśnięcie do oporu pedału hamulca co najmniej 20 razy, przy wyłączonym zapłonie. Po podłączeniu urządzenia za pomocą odpowiedniego przewodu, należy doprowadzić ciśnienie o wartości maksymalnej 0,12 MPa. Odkręcić kolejno wszystkie wkręty odpowietrzające zacisków kół tylnych oraz kół przednich i odczekać, aż zacznie wyciekać płyn pozbawiony pęcherzyków powietrza. Następnie należy wkręcić do oporu każdy wkręt odpowietrzający i uzupełnić poziom płynu hamulcowego w zbiorniku na pompie do prawidłowej wartości. W przypadku nie posiadania specjalnego urządzenia do odpowietrzania i usuwania płynu można po prostu odpowietrzyć obwód kół przednich metodą tradycyjną. Należy stale sprawdzać poziom płynu w zbiorniku i nie dopuścić do całkowitego jego opróżnienia. Odpowietrzanie obwodu kół tylnych musi być przeprowadzane przez dwie osoby. Jedna z nich powinna siedzieć na miejscu kierowcy a druga odkręcać wkręt odpowietrzający. Koniecznie należy sprawdzić czy obwód wysokiego ciśnienia jest rozładowany. Odkręcić jeden z wkrętów odpowietrzających przy jednoczesnym wciskani pedału hamulca i włączyć zapłon w celu uruchomienia pompy elektrycznej. Odczekać aż zacznie wypływać płyn bez pęcherzyków powietrza, dokręcić wkręt i zaraz po tym wyłączyć zapłon. Powtórzyć te same czynności w przypadku drugiego wkrętu odpowietrzającego. Sprawdzić i ewentualnie skorygować poziom płynu w zbiorniku. "
Nic tu nie ma o kolejnośći kół, pisze zeby wciskać pedał hamulca po czym włączyc zapłon. |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 11:58
|
|
|
Wg Haynesa, dla naszych hamuli (<'92) idzie tak
- wyłączyć zapłon
- normalnie odpowietrzyć lewy przód (klasyka, pompować z przytrzymaniem pedału i przykręcaniem odpowietrznika żeby nie zassało wstecz)
- normalnie odpowietrzyć prawy przód
- normalnie odpowietrzyć lewy tył, wcisnąć pedał
- włączyć zapłon, płyn ruszy z odpowietrznika
- odpowietrzyć do reszty lewy tył
- odpowietrzyć do reszty prawy tył
- koniec
oczywiście, dolewać płyn w miarę potrzeby, i pompa nie może chodzić ponad 2min (jeśli chodzi dłużej robić przerwy na ostygnięcie).
A tak z praktyki, to odpowietrzało się nieraz na pracującym unicie w dowolnej kolejności i też było tiptop, Scorpio ma bardzo fajny układ, i nie robi problemów. |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
| Ostatnio zmieniony przez Boni |2 Kwi 2007|, 2007 12:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 12:23
|
|
|
| marcys napisał/a: | | a tak sie zastanawiam po co odpowietrzac na niewlączonej? | żeby układ hamowania bez wspomy też odpowietrzyć ? |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 12:24
|
|
|
| to teraz juz sie zgubiłem jak andzia w czechach. Struna mówi że od tylnego zacząć, a Boni od przodu. Może naprawde to nie ma znaczenia???? Chlopaki sprostujcie to jakoś.. |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 12:27
|
|
|
| pitusiek napisał/a: | | Struna mówi że od tylnego zacząć, a Boni od przodu | mi tak mechanicy z forda robili i tak gdzieś czytałem. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 12:27
|
|
|
no włąśnie po co odpowietrzać bez zapłonu????
[ Dodano: 2007-04-02, 12:31 ]
| Struna napisał/a: | | pitusiek napisał/a: | | Struna mówi że od tylnego zacząć, a Boni od przodu | mi tak mechanicy z forda robili i tak gdzieś czytałem. |
Ale najpierw odpowietrzali bez zapłonu wszystkie koła a potem znowu ale na zapłonie czy jak?
[ Dodano: 2007-04-02, 12:52 ]
ps. jedna strona auta nie hamuje. Jest tak jak jade i widze że zwalniają to delikatnie na pedał i jakoś hanuje (saiąga ale lekko) a jak jade i mi ktoś wyjdzie na jezdnie i depne na hamuleć to natychmiast lece na drugi pas.
Boje sie już tym autem jechać. Jutro sie za to zabieram..
[ Dodano: 2007-04-02, 12:53 ]
jak nacisne na piasku przy ok 50 to pieknie mnie postawia bokiem.... |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 13:52
|
|
|
Ty się mniej zastanawiaj "jak" (bo naprawdę wymiana tego i odpowietrzanie to pestka, zakładając, że masz moduł i unit sprawny), a bardziej "kiedy", bo się nam w końcu rozwalisz i tyle |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Kwi 2007|, 2007 23:11
|
|
|
Witam. Panowie na chwile obecną nowy unit jest zamontowany w aucie. Wszystko pozakładane na cacy. Pozostało tylko odpowioetrzyć układ - no właśnie. lolejność już znam z ksiązki. Jednak nie rozumiem co znaczy odpowietrzać na zapłonie. Jak to wkońcu zrobić bo to nie takie proste jak w zwykłym serwo. Zapłon włączony pompka pompuje i co??? Kiedy skończy hamulec na max i odkręcać odpowietrznik???? czy jak. Jutro już bym chiał to skończyć. Powiedzcie mi jak z tym zapłonem co i jak robić zeby było ok.
[ Dodano: 2007-04-02, 23:16 ]
sama wymiana to bułka z masłem. Nic trudnego - nie wiem czego sie tak bałem.
[ Dodano: 2007-04-03, 19:25 ]
wszytko porobione. Hamulce pieknie działaja. Dzieki za wszystko. Jak by ktoś chciał moge zrobić dokładny opis jak wymienić unit. Pozdro |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |