$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Zmiana przedniej szyby na ogrzewaną
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zmiana przedniej szyby na ogrzewaną
Autor Wiadomość
kraraf
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 10:19   Zmiana przedniej szyby na ogrzewaną

Witajcie chłopaki.
Mam pytanko.
Koleś chce mi sprzedać przednią szybę ogrzewaną.
Ja u siebie mam zwykłą, i tu się nasuwa pytanie: czy jest poprowadzona instalacja elektryczna fabrycznie? Czy wiązki są w aucie już montowane dla wersji biednych i tych GHIA?
Koleś da mi też sam włącznik, ale boje się że bedzie dużo dłubania.
Pozdrawiam
Rafał :roll:

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 12:00   

Przednia szyba ogrzewana to rarytas, nawet w dzisiejszych czasach. W zime syba nie paruje, a jak zamarznie to tez latwiej. Niestety montaz takiej szyby to skomplikowana sprawa, sam nie dasz rady, nawet jak masz gotowa instalacje...No ale na pocieszenie powiem, ze pewnie ktos sie ze mna nie zgodzi :P

Boni 

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 13:29   

Pewnie że nie zgodzę się, jaka "skompikowana sprawa", samo założenie szyby grzanej to pikuś, niczym się nie różni od zwykłej. Z elektryką tylko nieco gorzej, oprócz wyłącznika (przycisku) jest potrzebny przekaźnik czasowy, podstawka, bezpiecznik, itp. Np ja mam instalację gotową bo miałem przedtem grzaną, jak dostarczysz mi gratis szybę grzaną, podejmuję się wymienić w moim szybę w ciągu 4h :P

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 14:01   

bajer napewno fajny ale... ile to bedzie dzialac i czy wogole to to dziala okaze sie dopiero w sumie po zalozeniu. no dobra mozna ja "na krotko" (metoda dzialania a nie czas... bo juz roznie na forum to odczytywano :wink: ) podlaczyc do akumulatora i se na szybe pooddychac,zeby zaparowala (ja tak robilem ze swoja tylna kilka miesiecy temu). tylko,ze przednia szyba jakas taka delikatniejsza jest z tym grzaniem no i nitki grzewcze sa nienaprawialne bo sa zalane w srodku w szybie. no i najwazniejsze pytanie ile taka uzywka ma kosztowac?? bo ceny czasami dorownuja prawie nowej a wtedy to trzeba dobrze przemyslec...

[ Dodano: 2007-03-20, 14:02 ]
nowej grzanej oczywiscie. bo nowa nie grzana zawsze grosze kosztuje w stosunku do grzanych

Boni 

Wysłany: |20 Mar 2007|, 2007 14:06   

Raczej 1/3, to nie są grosze, zgodnie z normami unijnymi grosze to jakby używka kosztowała 1/10 ceny grzanej ;)

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 15:02   

Boni napisał/a:
Pewnie że nie zgodzę się, jaka "skompikowana sprawa"
kolega mariusz_technik, bazuje na "Sam naprawiam Scorpio" więc trudno się dziwić jego wywodom :)

Boni 

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 17:43   

No już nie bądź taki wredny Struna, nawet ty się nie urodziłeś z wiedzą o Scorpio zaszytą w genach (a może jednak? :shock: ) :P :P :P Ja tam wolę jak ktoś zanim zacznie marudzić przeczyta choćby tego Etzolda, a nie - przychodzi bez Etzolda, wiedzy o opcji "szukaj", w ogóle wiedzy o moto i chce żeby mu w 5min wytłumaczyć na forum jak ustawić sekwencję LPG, zdiagnozować ASB albo tuning EEC zrobić ;)

Struna 

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 17:45   

dobra już dobra :) ja generalnie najwięcej się na własnych doświadczeniach uczę.

Kevin Xy 
WSK x3

Auto: '90, 2.9 12V, GHIA, ASB, wreszcie SEDAN
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 17:46   

Boni napisał/a:
Ja tam wolę jak ktoś zanim zacznie marudzić przeczyta choćby tego Etzolda, a nie - przychodzi bez Etzolda, wiedzy o opcji "szukaj",

dokladnie
ostatnio wyslalem takich 6 do 5 nowicjuszy
na dobry poczatek
'90 2.9 12V GHIA ASB
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'90 2.9 12V GHIA ASB SEDAN
'96 2.3 16V GHIA ASB SEDAN

Boni 

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 18:00   

Zgoda, najwięcej człowiek się uczy z doświadczenia, ale to wymaga czasu i kasy. Ja się przyznaję, kupiłem książkę Etzolda tego samego dnia co pierwsze Scorpio (skądinąd historia dla znających Białystok - było straszno i śmiesznie, pod strachem przejechałem przez Bstok, z trudem zaparkowałem na Lipowej naprzeciw księgarni technicznej, kupiłem Etzolda, wracam, a Scorpio bez ręcznego miało źle postawione koło na krawężniku i menda sam zsunął się do tyłu na pół jezdni, już się robił na Lipowej mały korek, bo autobusy nie mogły go objechać, ale obciach był...)

Struna 

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 18:03   

ja tą knigę razem z autem kupiłem, poczytałem nieco i stwierdziłem ,że to badziew - choć muszę przyznać że w sobotę jak robiłem siorce przy 2.4 V6 i naszło mnie na regulowanie zaworów to się nią posłużyłem.

mariusz_technik
[Usunięty]

Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 20:01   

Struna napisał/a:
kolega mariusz_technik, bazuje na "Sam naprawiam Scorpio" więc trudno się dziwić jego wywodom

Scorpio nie jest moim pierwszym samochodem, ani Fordem. Mialem Taunusa, 3 Granady, i kilka innych aut. Mechaniki zaczalem sie uczyc jak mialem 14 lat, remontujac, malujac, tuningujac jakies jawki, romety, i inne mz-tki. Takze wydaje mi sie, ze cos niecos wiem. Ksiazkami nigdy nie gardzilem. A jesli chodzi o wymiane szyby, to jest to moja subiektywna ocena, ja bym sie nie podjal takiej roboty, tym bardziej bez doswiadczenia. Wezcie wytnijcie stara szybe, wklejcie nowa, zeby to nie peklo, i nie cieklo, trzeba wiedziec co sie robi, i miec jakis sprzet do tego. No, troche mi ulzylo ;)

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |22 Mar 2007|, 2007 01:39   

wyciecie to zaden klopot nawet ja umiem... ale reszta?? tez bym nie robil bo po co skoro sa tacy co to zrobia lepiej i wcale nie duzo drozej. bo jak sie kupi sprzet potrzebny to wychodzi podobnie. no dobra pomine fakt,ze wyciecie szyby w warsztacie 30 zl a drut do wycinania szyb 40 zl i jeszcze trza sie namachac. co z tego,ze 2/3 zostaly... jezeli bede to jeszcze kiedys potrzebowal to i tak go zgubie do tego czasu i musialbym nowy kupic :)
Ostatnio zmieniony przez mmmk |22 Mar 2007|, 2007 01:40, w całości zmieniany 1 raz  

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |22 Mar 2007|, 2007 02:03   

Witam! Podgrzewana szyba przednia to moim zdaniem extra sprawa.Faktem jest ze w Scorpio wykonana skrajnie badziewnie(ogrzewane powinno byc CALE pole dzialania wycieraczek) ale i tak duzo radosci daje.Moi sasiedzi z zazdroscia patrzeli tej zimy(trzy dni z rzedu) jak wsiadam do samochodu odpalam i po 2 min wlaczam wycieraczki i ruszam.Oni w tym czasie jeszcze skrobali.Swoja droga jestem ciekaw czy jeszcze jakies inne auta to maja. :one: Pozdrawiam.Stefan.

Boni 

Wysłany: |22 Mar 2007|, 2007 08:37   

Mnóstwo nowszych z wyższych klas ma to w opcjach. Też uważam że bardzo fajna jest, szkoda że już nie mam (btw nie wiem jak w wielorybie, ale w mk1 podgrzewało chyba całe pole wycieraczek), szczególnie że moi sasiedzi i koledzy z zazdroscia patrzeli tamtej zimy jak samochód odpala się "sam", nagrzewa wszystko, szyby, fotele, silniczek, a ja wychodzę i ruszam

Odpowiedz do tematu