|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Ręczne grzanie świec żarowych |
| Autor |
Wiadomość |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 21:01 Ręczne grzanie świec żarowych
|
|
|
| Otóż Tritan znalazł w moim autku taki przycisk, który ni mniej nie więcej a po załączeniu stacyjki na ACC (czyli jeszcze przed normalnym grzaniem) umożliwia załączenie świec. Powiedzcie mi moi mili, po co mi to, i na co się może przydać. |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 21:15
|
|
|
| a orginalne to to?? bo ja cos takiego chcialem se do tipa dolozyc jak mu 1 razowe grzanie swiec nie bardzo starczalo i albo nie odpalal i tak albo go rzucalo na boki dopuki nie chodzil na 4 gary. i to mialoby mi w tym conieco pomoc |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 21:31
|
|
|
| Guzik i miejsce założenia wyglądają na fabrikenmachen, ale wiem że jest dokładany, bo wcześniej w tym aucie był benzynowy motorek. |
|
|
|
 |
Waldi_L_N
VM pa,pa!

Auto: Na szczęście bez Forda :D
|
Wysłany: |18 Mar 2007|, 2007 23:43
|
|
|
| Może w obawie przed problemami z odpaleniem już rozgrzanego silnika? Jak podejdzie temp. do góry to świeczki nie grzeją przy starcie. Niektórzy kombinują właśnie takie wynalazki jak mają problem z wtryskami lub kompresją. Wciskają guzik, świece dogrzeją przy rozruchu i łatwiej idzie. |
_________________ Waldi |
|
|
|
 |
Srebrny

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
|
Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 08:08
|
|
|
| Większość tego typu przełączników jest stosowana w wypadku awari automatów grzania świec gdyż zazwyczaj nie są to niskie ceny nowych elementów.Należy pamiętać przy używaniu tego prowizorek, że świece żarowe pracują jeszcze kilka sekund po uruchomieniu (zimny silnik ) przy sprawnym automatycznym przeł. |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 13:51
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | | Większość tego typu przełączników jest stosowana w wypadku awari automatów grzania świec |
Dokłądnie tak. Przy "ręcznym" odpalaniu świeczek, trzeba pamiętać o czasie ich grzania. Im "fabryczny" czas grzania krótyszy, tym większe pradopodobieństwo ręcznnego uszkodzenia.
| megalith napisał/a: | | Guzik i miejsce założenia wyglądają na fabrikenmachen |
Troche umiejętności i chęci i wygląd nie do odróżnienia. Kiedyś kupiłem bryczke z odpalaniem na guzik i wyglądało, że tak ma być, ale się okazało że stacyjka była poprostu uszkodzona. |
|
|
|
 |
megalith [Usunięty]
|
Wysłany: |19 Mar 2007|, 2007 19:41
|
|
|
| Srebrny napisał/a: | | Należy pamiętać przy używaniu tego prowizorek, że świece żarowe pracują jeszcze kilka sekund po uruchomieniu (zimny silnik ) |
U mnie nie grzeją. Odłącza się przekaźnik, przekręcam stacyjkę i napięcie nominal, a włączone świece konsumują około 2V.
| magmart napisał/a: | | Troche umiejętności i chęci i wygląd nie do odróżnienia. Kiedyś kupiłem bryczke z odpalaniem na guzik i wyglądało, że tak ma być, ale się okazało że stacyjka była poprostu uszkodzona. |
Tu jest takie wytłoczenie w obudowie deski rozdzielczej od spodu w kształcie tego guzika.
A stacyjkę swoją drogą mam uszkodzoną też |
|
|
|
 |
magmart [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Mar 2007|, 2007 21:49
|
|
|
| megalith napisał/a: | Tu jest takie wytłoczenie w obudowie deski rozdzielczej od spodu w kształcie tego guzika.
A stacyjkę swoją drogą mam uszkodzoną też | Wytłoczenie mogło być przeznaczone do czegoś innego, przed montażem włącznika świec poprostu było zaślepione, albo jakieś inne przetłoczenie technologiczne.
Normalnie, fabrycznie nie powinno go być (chyba że masz wersje syberyjską - ale to poddaje się przed wytłumaczniem po co). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |