|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Jak wyjąć końcówki drążków |
| Autor |
Wiadomość |
Cossi86 [Usunięty]
|
Wysłany: |9 Mar 2007|, 2007 17:50
|
|
|
| Gruber napisał/a: | | Maglownica? |
Nie ma szans ...
Magiel na 100 % OK
|
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |10 Mar 2007|, 2007 11:05
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | jak luzy w pionie to sworzen | albo łożysko, to już trzeba dokładniej się przyjrzeć gdzie jest luz. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |11 Mar 2007|, 2007 11:23
|
|
|
| Struna napisał/a: | Speedo napisał/a:
jak luzy w pionie to sworzen
albo łożysko, to już trzeba dokładniej się przyjrzeć gdzie jest luz |
Mozna nacisnac hamulce, wtedy jesli luz ustapil to na 100% lozysko, jesli nie to wtedy sa luzy gdzies indziej. Sworzen, drazek, maglownica lub jakies srubki luzne. |
|
|
|
 |
kulinek [Usunięty]
|
Wysłany: |23 Lip 2010|, 2010 12:07
|
|
|
Odświeżam. Wymieniłem wczoraj drążki stabilizatora. Czytając ten wątek nie znalazłem nic mocno szczegółowego. Postanowiłem więc zrobić wersję "NIE tylko dla orłów" Jeśli ktoś chciałby zrobić to sam zamieszczam opis. Wykonanie nie jest trudne i nie dysponując kanałem można zrobić to samemu w mniej-więcej godzinkę.
Potrzebne narzędzia można podzielić na dwie grupy: 1. Dla tych, co sądzą, że pójdzie bez kłopotu. 2. Dla realistów
Mnie były potrzebne:
1. Klucze płaskie - 15, 17 i 19
2. Oczkowe lub nasadowe - 14, 15, 17, 18 i 19.
3. Młotek, płaski śrubokręt,szczotka druciana i kombinerki
4. Jakaś dźwignia do przedłużenia kluczy.
5. Szlifierka z tarczą do cięcia.
6. Środek do luzowania śrub.
Zabieramy się do pracy od przygotowania stanowiska. Blokujemy tylne koła biegiem, ręcznym i jakimiś klockami pod kółka; jak ktoś się boi tak jak ja - można sobie pomóc pniakiem podłożonym pod belkę - aby nie spadło nam auto na nogi jeśli, nie daj boże, auto spadnie z lewarka.
Możliwości są trzy:
a) pójdzie bez problemu,
b) Czemu to draństwo się kręci, czyli będzie delikatny kłopot z popuszczeniem śrub.
c) za Boga Ojca nie odkręcę tej śruby, czyli nie da się ruszyć nawet czołgiem.
W moim przypadku było to ostatnie. Zdejmujemy koło. i zaczynamy od zapuszczenia obu śrub. Po przerwie na papieroska próbujemy ruszyć dolną część. Przygotowujemy sobie klucz "18" oczkowy (Taki jest prawdopodobnie rozmiar oryginalnej części. Próbowałem podejść nasadowym ale nie było na tyle miejsca) i płaskie 17 (lub 19 - zależnie kto produkował drążek) Jeśli udaje się ruszyć śrubę to łapiemy płaskim kluczem kontrę po naszej stronie stabilizatora i próbujemy odkręcić. W przypadku, kiedy uda się odkręcić jesteśmy w domu. Jeśli jednak nie chce pójść - bierzemy szlifierkę i odcinamy górną część nakrętki. Po tym zabiegu powinna pójść bez problemu; względnie, można próbować przyłożyć dźwignię aby sobie pomóc. Aby ułatwić sprawę można płaskim śrubokrętem zdjąć oring na gumie drążka i zedrzeć ją. Nacięcia na kontrze mogą być bardzo małe więc trzeba się dobrze przyjrzeć aby je zobaczyć.
Teraz czas na górę. Ustawiamy koła tak, aby było łatwe podejście do Macphersona, bierzemy oczkową 15, kontrę płaską 17/19 i próbujemy ruszyć. Jeśli będą problemy to z odcięciem góry śruby może być kłopot - nie bardzo jest jak podejść z kątówką. U mnie w każdym razie poszło bez niespodziewajek.
Miejsca montażu można przeczyścić szczotką drucianą, aby nie powstały luzy przy montażu. Prostujemy koła.
Wkładamy dolną część drążka w stabilizator, łapiemy go nakrętką. Pomagając sobie dźwignią odciągamy stabilizator do momentu, kiedy wejdzie górna część drążka. Ja zaopatrzyłem się w drążki z Ramech'u. W tych drążkach kontra to "15", a śruby samokontrujące to 17 u góry i 19 na dole. Sprawdzamy czy wszystko na swoim miejscu, zakładamy koło i po sprawie.
Jeśli popełniłem gdzieś błąd - proszę o korektę. Niestety zdjęciami nie dysponuję - nie brałem aparatu, a wymianę robiłem na podwórku pod dachem żeby przed słonkiem się schować. Teraz ważna uwaga - jeśli chcesz się zabierać za cięcie śrub - uważaj na przewód hamulcowy i ABS.[/u] |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |