|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Dym i syczenie z komory silnika... |
| Autor |
Wiadomość |
orodreth [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 15:11 Dym i syczenie z komory silnika...
|
|
|
witajcie!
z gory przepraszam za nieporadnosc techniczna opisu.
moj drogi scorpio, mimo ze kupilem mu w prezencie modul abs i wskaznik poziomu paliwa zrobil mi dzisiaj numer. moze dlatego ze jest trzynastego.
otoz wczoraj zauwazylem, ze swieci sie kontrolka klimatyzacji. stalo sie to zaraz po tym, jak odwozilem znajomego, do domu, na drodze byly koleiny, a posrodku lod, ktory walil w podwozie, choc jechalem bardzo wolno.
dzisiaj ogrzewanie juz nie dzialalo, i slyszalem cos w rodzaju odglosu przeskakujacych iskier z okolic radia. wylaczylem klimatyzacje, wiatrak i radio, nadal bylo to slychac. potem zaczal sie syk.
na szczescie zaraz dojechalem do domu i moim pelnym lez oczom ukazal sie straszny widok: oto z komory silnika, z prawej jej strony (patrzac od przodu auta) i calkiem z przodu auta cos dymilo. dym byl czarny i gryzacy, choc niezbyt gesty, a jego pojawianiu sie towarzyszylo glosne syczenie. bardzo powoli cichlo i po ok. 20 min. zaniklo. zaraz zamknalem auto i przylecialem do domu, zeby napisac niniejszy post..
CO TO MOZE BYC???
byc moze nie powinniscie sie sugerowac klopotami z klimatyzacja, moze to cos zupelnie odrebnego.
auto to scorpio wieloryb 1995 cossworth.
pozdrawiam
pawel |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 15:32
|
|
|
o kurde... no nieźle [znaczyć się źle]
takie coś to chyba pierwszy raz na forum jest, jeszcze nie widziałem, żeby coś się jarało w taki sposób.
a wcześniej nie miałes jakiś podejrzanych problemów typu: słabe ogrzewanie, klima nie działało dostaecznie czy coś innego? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
orodreth [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 17:02
|
|
|
| marcin napisał/a: | | o kurde... no nieźle [znaczyć się źle] |
cholera nie strasz mnie...
| marcin napisał/a: |
a wcześniej nie miałes jakiś podejrzanych problemów typu: słabe ogrzewanie, klima nie działało dostaecznie czy coś innego? |
pare tygodni temu mrugalo swiatelko klimatyzacji, ale jak bylem z nim w aso, to prosilem, zeby to sprawdzili i nic (oprocz pozycji w rachunku...) |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 18:33
|
|
|
| może jakiś wąż Ci strzelił i sika płyn na silnik i dymi i syczy. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
orodreth [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 18:49
|
|
|
tez mam nadzieje, ze to tylko waz, a nie, ze np. z V6 zostalo mi V2!
jutro postaram sie dostarczyc Smoka do serwisu, dam Wam znac, jesli jestescie ciekawi |
|
|
|
 |
lancer [Usunięty]
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 18:50
|
|
|
takie rzeczy to chyba w wielorybach się zdarzają u mnie jak się coś ma sfajczyć to wywala bezpiecznik i po kielichu |
|
|
|
 |
zbyszek
WKZ U 802

Auto: '96, 2.9 24V, ASB LPG
Pomógł: 3 razy Wiek: 65 Dołączył: 21 Kwi 2004 Skąd: Kozienice
|
Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 19:56
|
|
|
| Struna napisał/a: | | może jakiś wąż Ci strzelił i sika płyn na silnik i dymi i syczy. |
Mnie tez to wydaje sie najbardziej prawdopodobne. Z prawej strony silnika masz przewody od klimy i sprezarke, moze z nimi jest jakis klopot (pekniete?), rowniez do tego pasowalby ten syk, cisnienie w klimie jest chyba dosc spore. |
_________________ był 2.0 CL 89
byl 2.9 24v 92
jest 2.9 24V 96
Dochodzenie odszkodowań |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 04:39
|
|
|
Moja dobra rada - zanim uruchomisz samochod - maska do góry i organoleptycznie wszytko obmacac i obejzec. Gryzący czarny dym sugeruje pozar w elektryce, choc szczerze przyznam ze nie bardzo wiem co tam by sie mogło tak popalić.
Obawiam sie ze klimatyzacja nie ma związku. Swiecenie kontrolki klimy moglo być spowodowane mrozem ( jesli masz manualna klimatyzacje).
Dziwi mine ten brak ogrzewania , i syki s okolicy radia. Nie zauwazyles ze cos z elektryki nie dziala?
Naprawde, obejzyj dokladnie co sie dziej pod maska, czy jakis olej (moze z ukladu klimatyzacji) leci na ciepły wydech, moze coz ze skrzynka bezpiecznikow. Odpalaj uuwaznie z otwarta maska, zanim odpalisz zobacz czy na samej stacyjce nic sienie dzieje i czy cala elektryka dziala. Badzprzygotowany na wylaczeni zaplonu i odpiece akumulatora, ew nawet na gaszenie pozaru. MOze byc drobnostka, a moze byc cos wiekszego lepiej uwazac. Jesli by sie coś dzialo, raczej ie ryzykuj jazdy do warsztatu, tylko na linke go i zaciagnac. |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 14:10
|
|
|
| Zgadzam się, z takimi reczami trza uważać (Fiat 125p gaszony Coca colą) |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:06
|
|
|
gasilem juz pozar komory silnika - nic fajnego, 5 gasnic kilogramowych poszlo i niewiele pomoglo, pomogla stara halonowa
A zeby nie wszczynac polemiki nt gaśnic w samochodzie, osobiscie uwazem ze sa po trzebne, i wiem ze 1kg proszku sie nie ugasi, ale jak zatrzyma sie kilku kierowców, to juz cos mozna zdzialc, o ile... maja sprawne gasnice...
Totez intensywnie nosze sie z zamiatrem zakupu gasnicy na CO2, 2kg, lub proszkowej 2Kg |
tel 791 054 854
| Ostatnio zmieniony przez Rafał A.(antek) |15 Mar 2005|, 2005 10:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:10
|
|
|
| Halonową zapodaj - to świetny środek. |
|
|
|
 |
Marcin
-=Marcin=-

Auto: Honda CB500S / Toyota Camry
Pomógł: 22 razy Wiek: 41 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:12
|
|
|
o co z tym chodzi bo ja niekumaty ? |
_________________ Było:
-Scorpio sedan; 2.0 DOHC; 1990r
-Scorpio sedan; 2.3 DOHC; 1996r
- Toyota Camry 2,2 DOHC; 1996r
Jest:
- Honda CB 500S 0,5DOHC; 1998r |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:16
|
|
|
no tak, ale juz ich niema ne rynku , zakazane.
Halonowa gasnica - sposob dzialania podobny do CO2 - ciezszy gaz, odcina dostep powietrza, + reakcja chemiczna+ ochlodzenie miejsca pozaru, tyle ze niebezpieczne dla zdrowia i szkodliwe dla srodowiska - wycofane z rynku. |
tel 791 054 854
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:19
|
|
|
| A szkoda, bo z tego co pamiętam to bardzo dobre gaśnice były. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 10:21
|
|
|
| hmm - no halon to nie do końca jak piszesz Rafał - to bardziej dotyczy śniegowych ( CO2 ) Halon to taki specyfik, którego jedna cząsteczka absobruje około miliona cząsteczek tlenu - w efekcie ogień gaśnie bo halon zabiera cały tlen - bardzo niebezpieczne do używania w pomieszczeniach zamkniętych - udusić się można z braku tlenu. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |