$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Wałek rozrządu
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wałek rozrządu
Autor Wiadomość
__Robert__ 
FST Member

Auto: Nie ma Forda
Wysłany: |12 Mar 2005|, 2005 15:11   

No więc Panowie byłem u mechanika i miałem odebrać auto. Auto odebrałem ale po 5 minutach już byłem z powrotem w warsztacie.Silnik mi źle chodzi otóż odpala ładnie i bez żadnych problemów, ale faluje na wolnych obrotach - jak mu dam lekką przygazówkę tak do ok 3 rpm to powinien powróćić z powrotem na ok1 rpm, a on faluje od ok 0,4-1,3 rpm i tak jest przez jakieś 10 sekund i się uspakaja i chodzi w miarę normalnie. Mechanik mi ustawił zawory na szczeliniomierz o wartości 0,25 i 0,20 nie mam pojęcia czy to dobrze przy OHC. Panowie co to może być jaka jest przyczyna tych falujących obrotów. Wałek który został wymieniony to Bilstein.
Samochodu oczywiście nie odebrałem niech gość się męczy, musi mi to zrobic bo jak oddawałem auto to było weszystko w porządku, jeśli chodzi o obroty oczywiście
Pozdrawiam i czekam na sugestie
Ostatni raz pojechałem do tego partacza
Opel Omega 2.0 16V Caravan 1998 + LPG
jest
Citroen C5 X7 2.0 16V 140 KM 2008 + LPG

Pozdrawiam
Robert

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |12 Mar 2005|, 2005 16:58   

No Panowie nikt mi nic nie poreadzi w tym temacie
jest

Pozdrawiam
Robert

Pershing 

Auto: .
Wysłany: |12 Mar 2005|, 2005 23:18   

A przypadkiem nie łapie lewego powietrza ? Niech posprawdza wszystkie przewody co rozlaczal.

mmmk
[Usunięty]

Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 06:22   

sonda lambda?? albo krokowy? ja mam tak prezez krokowy ale to dohc tyle,ze krokowy jest niedawno regenerowany/wiec zaczynam rozumiec ludzi ktorzy kupuja nowy za 300zl/
pozdrawiam
maciek

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 09:30   

Ja mniemam że to może być czujnik położenia przepustnicy
jest

Pozdrawiam
Robert

Lesiu
[Usunięty]

Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 20:46   

Trudno radzić na odległość. Czy falowanie jest "sinusoidalne", czy obroty od 1300 do 400 są "urywane"? Małem coś podobnego po wymianie silnika i okazało się, że nie zatkałem jednej dziurki w kolektorze ssącym (w DOHC-u).
Sprawdzić poprawność (czystość) połączeń elektrycznych.
Czy mechanior sprawdzał spaliny na zawartość C02 itp. i czy ta zawartość zmienia się ze zmianą obrotów.

Pozdrawiam,

Lesiu

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 21:07   

Lesiu obroty są sinusoidalne, na zawartość co2 nie sprawdzał bo nie miał gdzie, ale jutro mechanior daje auto na kompa i zobaczymy jakie błędy wykaże. Już nie mogę się doczekać bo mnie to wkurwia, że auto oddałem w normalnym stanie a po wymianie tego wałka jest niedobrze, obroty falują pzez pierwsze 10 sekund po dodaniu i zdjęciu nogi z gazu
Pozdrawiam
jest

Pozdrawiam
Robert

remi
[Usunięty]

Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 21:30   

hej widze ze temat się rozkreca to całkiem ciekawe bo ja mam podobny problem i mecze sie z nim od jakiegos czsu ale nie moge se z tym poradzic napisz jak bedzie po wszystkim co sie okazało moze mi to załatwi problem :)

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |13 Mar 2005|, 2005 21:36   

Remi nie ma sprawy jak tylko facet mi zrobi auto, a swoją drogą nie odpuszczę to dam Ci znać co i jak :evil: :evil: :evil:
jest

Pozdrawiam
Robert

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 11:30   

no to zazwyczaj tak bywa jak oddasz auto w ręce "mechanika" ja zazwyczaj biore wolne i stoję gościowi nad głową i jest to dla mnie istotne żeby być przy naprawie ( mam pewność, że mi nie zapierdolą czegos i nie wstawią szrota jakiegoś bo i tak bywa ) Konieczni eposprawdzaj lewe powietrze - Fructon zajefajny sposób poleca - autostart ( spray taki ) pryskasz w okolicach połączeń dolotu i jak nagle wyskoczy na obroty ( zassie autostart przez nieszczelność) to sprawa jasna - ssie powietrze lewe - a tego jak wiadomo silniczek nie potrzebuje :)

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 15:07   

obrotki mi w ohacu falowaly .. az znalazlem taki rurko - dzyndzel w kolektorze dolotowym (dla niewtajemniczonych: tam gdzie pisze EFI od spodu) wzialem kawalek wezyka wkrecilem srubke na to dwie obejmy i problem z glowy. podokrecaj wszystkie obejmy, zobacz czy nie ma jakis rozszczelnien na przeplywomierzu, czy flitr powietrza dobrze wlozony i zamkniety, noi jeszcze jedno; wymieniles uszczelki przy kolektorze na nowe? kolejna rzecz : moze masz nie podlaczony kabel od zaworu biegu jalowego albo odpiety kabel od przeplywomierza (raczej by bez tego kabla nie odpalil ale cholera wie moze gdzies nie kontkaktuje). Ciekawe czy ci meches wymienil simmering przy wałku rozrzadu od strony paska. Oby tak. Szukaj a napewno sie znajdzie. powodzenia

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 15:13   

bez przepływomierza odpali ale chodzi makabrycznie - ale odpali.

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |14 Mar 2005|, 2005 16:03   

odpalenie wyglada mniej więcej jakby odpalac zimny silnik na gazie. w bólach ale chwyci.

__Robert__ 
FST Member

Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 21:23   

Panowie już wszystkjo się wyjaśniło, otóż mechanior skurwiały źle ustawił zawory, za ciasno i jego kolega ( już przy mnie ) diagnosta ustawił poprawnie zaworki, później na analizatorze spalin kręcił śrubką przy przepływomierzu no i autko jeździ bez problemu. Chciałem wymienić sonde lambda, ale na szczęście jest sprawna ( sprawdzona na przyrządzie ). Jak wymieniał mi ten wałek to również wymienił simering od strony paska rozrządu. Struna sprubuję kupić dla pewności ten spraj i dokładnie sprawdzę czy nie bierze mi lewego powietrza, tak dla pewności. A co do uszczelek to wszyściutki kupiłem i kazałem zamontować nowe. Także narazie mam problem z głowy ciekawe jak długo?
Pozdrawiam
jest

Pozdrawiam
Robert

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |15 Mar 2005|, 2005 23:59   

zeby juz calkiem potwierdzic porzadna regulacje to zmierz kopresje silnika ale na zimnym. zakładając ze wszystko jest w porzadku to powinna byc rowna na wszystkich garkach, u mnie jeden byl troche gorszy bo byl za ciasno zaw. wydechowy zrobiony. po ponownej regulacji wszystko wrocilo do normy.

Odpowiedz do tematu