|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Potrzebny opis: Demontaż nagrzewnicy w MK1 |
| Autor |
Wiadomość |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lut 2007|, 2007 23:29
|
|
|
| pitusiek napisał/a: | | U mnie cos jest najebane |
eeeeee, nieee, to najebani są gazowniki, oni takie cuda tworzą, w naszych autach może i powinno być w szeregu, nie ma zaworu otwierającego ciepełko na wężu jak we fiatach
przerób to sobie na szereg, i się może poprawi
mi się polepszyło jak poprawiłem gazownię, tyle że nie w fordziku |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |27 Lut 2007|, 2007 23:32
|
|
|
WALSASOL piszesz zebym sobie przerobił - ale ja nie wiem jak powinno być prawidłowo. Nie wiem też jak maja być podłączone przewody do nagrzewnicy. Który ma gdzie iść. Jak mam to zrobić na szereg?????
z bloku obok termostatu jedzie wąż bezpośrenio na nagrzewnice. Czy to ma tak być???? bo wydaje mi się ze ma iść ona na reduktor. Nie wiem co tam jest namieszane.... |
| Ostatnio zmieniony przez pitusiek |27 Lut 2007|, 2007 23:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |28 Lut 2007|, 2007 11:04
|
|
|
| waldasol napisał/a: | przerób to sobie na szereg, i się może poprawi | owszem ale to dopiero jak sobie wymieni nagrzewnicę na drożną bo jak jest prawie niedrożna całkiem to mu będzie reduktor zamarzał z powodu zbyt małego przepływu. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |28 Lut 2007|, 2007 20:48
|
|
|
| Struna napisał/a: | | owszem ale to dopiero jak sobie wymieni nagrzewnicę na drożną |
racja , pogadaliśmy na GG i fakt, nagrzewka death, ale kto wie, ocet czyni czasem cuda |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2007|, 2007 09:02
|
|
|
Siema. W związku z tym, że chłodnice mam w remoncie, musiałem rozszczelnić układ. Zalałem wczoraj nagrzewnice octem 10%. Zrobiłem to tak jak mówił WALDASOL. Ocet siedzi sobie do dziś i po 16 pojade przepłukać nagrzewnice. Jednak w związku z tym, że chłodnice odbiore dopiero w Piątek chciałem dziś jeszcze raz zalać nagrzewnice. I tu mam pytanie: Czy moge do tego celu użyć Fosol??? tu jest info o tym produkcie:
http://www.budownictwo.ra...S1&sid=0a85a967
Nie chciał bym, aby mi coś zerzarł. Prosze o wasze opinie, gdyż nie mam jak zagotować tego octu.
UWAGA: Preparat zawiera do 35 % kwasu fosforowego. Powoduje oparzenia - to mnie odstrasza od Fosolu (struna )
Doradźcie co i jak. Pozdro |
| Ostatnio zmieniony przez pitusiek |1 Mar 2007|, 2007 10:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Mar 2007|, 2007 09:51
|
|
|
| pitusiek napisał/a: | | FASOLU | jak już coś to FOSOL |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2007|, 2007 20:02
|
|
|
| Udalosie ja odkamienic. Zostawilem wlany ocet na 24 godziny. Dzis przeplukalem pod cisnieniem i pieknie leci. Lalem w oba otwory i pieknie lecialo. Pelnym strumieniem. Jestem bardzo zadowolony. Teraz tylko dobrze to podłączyć i może będzie dobrze. pozdrawiam |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |1 Mar 2007|, 2007 20:12
|
|
|
Piotrek, to że dobrze leci, nie gwarantuje, że będzie dobrze grzało. Kamień czy syf we wnętrzu nie musi w sposób widoczny ograniczać przepływu. Wystarczy, że zadziała jak izolacja termiczna i ciepełko od płynu nie nadąży przepływać do radiatora.
Jak swoją czyściłem, to pewnie jeszcze po dziesiątym traktowaniu octem, palemką, czy czym tam jeszcze wylatywał z niej syf. Wogóle, to urzeżbiłem wąż podkręcany pod wylewkę w kuchni i waliłem w nią ciśnienie.
Ale może Twoja nie była tak zapiżdżona jak moja. |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
waldasol [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2007|, 2007 20:26
|
|
|
Święta racja Aro, Piotrek powtórz operację "ocet" jeszcze raz, skoro chłodnica na piątek |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2007|, 2007 20:34
|
|
|
| Mowicie???? Po przepłukaniu zalałem do węży wrzontek i włączylem nadmuch. Wiało gorące powietrze. Podczas płukania tylko troche syfu wyleciało. Jutro to powtórze. Pozdro |
| Ostatnio zmieniony przez pitusiek |1 Mar 2007|, 2007 20:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |2 Mar 2007|, 2007 09:20
|
|
|
| powtórz, powtórz ile tylko razy zdążysz przed odebraniem chodnicy. |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Mar 2007|, 2007 10:20
|
|
|
| Siema. Nagrzewnice przpłukałem ok 10x. W sobote odebrałem Chłodnice. A więc sprawa wygląda tak. Przerobiłem całą instalacje, wszystkie węże dałem nowe, żeby mi nie popekały za miesiać, gdyż zalewałem układ nowym płynem. Wszystko poprzerabiałem. Parownik był źle podłączony (uszanowanie dla gazowników). Wyjście z pompy szło do nagrzewnicy, a na parownik szedł wąż z jakiegoś trójnika pod termostatem. Trójnik ten wywaliłem, przewód z nagrzewnicy poszedł do parownika na dolny króciec, natomiast z górnego króćca parownika wyprowadziłem przewód do nagrzewnicy na dół. Teraz wkońcu mam ogrzewanie. Jestem Bardzo zadowolony. Mam jednak pytanie. Kolo miski olejowej jest wyjście na wąż, ale u mnie szedł tam wąz z parownika. Zaślepiłem tamto wejście. Czy dobrze zrobiłem??? przecież jak by nie było potrzebne to producent by go nie dał. Czy ktoś wie czy tam ma iść jakiś wąż???? |
|
|
|
 |
Boni

Auto: VW T4 '92 2.5 LPG
|
Wysłany: |5 Mar 2007|, 2007 10:48
|
|
|
| Nie pamiętam dokładnie, ale czy tam koło miski to nie jest powrót obiegu dla wersji z chłodnicą oleju? Masz chłodnicę oleju (taka podstawka pod filtr olejowy, z dwoma króćcami do wody) czy nie? |
_________________ http://bs-blog.clouds-forge.eu |
|
|
|
 |
pitusiek [Usunięty]
|
Wysłany: |5 Mar 2007|, 2007 11:02
|
|
|
| U mnie olej chłodzi się w chłodnicy bo tam dochodza jakieś rurki z olejem i sie je wkręca w chlodnice(ale to chyba od skrzyni). Nie mam czegoś takiego o czym Ty piszesz. |
| Ostatnio zmieniony przez pitusiek |5 Mar 2007|, 2007 11:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |5 Mar 2007|, 2007 11:19
|
|
|
| u mnie w każdym 2.9 jeden króciec z pompy był zaślepiony takim gumowym fordowskim kapturkiem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |