$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Silnik niedomaga:(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik niedomaga:(
Autor Wiadomość
Matth
[Usunięty]

Wysłany: |6 Mar 2005|, 2005 16:33   Silnik niedomaga:(

Witam
Pisze poniewaz cos zlego dzieje sie z moja Scorupka:( Objawy:
- na benzynce obroty wolne elegancki i rowne nawet na mrozie chwile po odpaleniu sie uspokajaja i cyka sobie miarowo, a na gazie plyyyyywa nawet jak sie dobrze nagrzeje, ale nie zawsze, bo bywa ze chodzi normalnie...,
- na benzynce czasami sie troche dlawi i szarpie jak sie gazu dodaje lekko (cos jakby lewe powietrze ale jak mialem lewe na 100% to w ogole na bynie nie chodzil, albo chodzil ja 3 cylindrowiec... a teraz jest cacy), poza tym nie ma sily i nie ciagnie tak jak powinien.., a na gazie idzie jak przecinak ( o ile 2.0 moze isc jak przecinak:)),
- na benzynie pali ogromne ilosci benzyny nawet nie wiem ile na 100 ale az sie boje sprawdzac:/ na pewno cos kolo 20... na gazie w mniescie tak 13-14 w ziemie czyli norma
Co to moze byc?? Wszelkie pomysly mile widziane..
Pozdrawiam
ps. dodam ze swiece i kable maja kilka tysiecy i sa oryginalne motorcrafty zalozone.

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |7 Mar 2005|, 2005 11:36   

sonde lambda sprwdź ale najpierw odczyt błędów z kompa.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2005|, 2005 19:39   

Witam
Hmm lambda powiadasz panie Struna:/ ja nie mam sondy lambda to jest OHC i mam przeplywomierz na 99% sprawny bo jak mialem walniety to nie bylo wolnych nawet a w tym przegroda chodzi nic nie wypalone... a nie moge za cholere tej wtyczki znalezc ale musze sprawdzic czy reset cos da ile czasu powinien byc odlaczony od akumulatora??

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |7 Mar 2005|, 2005 22:48   

mi tez kiedys gazownicy uparcie szukali sondy :D w koncu orzekli... że została wycięta :D

ja mam znowu na odwrot gazie jak ta lala na benzynie bryndza ( winien niesczesny przepływomierz - czemu obok w temacie o termostacie sie rozpisalem jak to kogos zaima)
coż mnie zycie nauczylo ze przelywomierze klapkowe NIGDY nie sa w pelni sprawne przy gazie. Wiec jesli jestes pewnie na 99% to znaczy ze nie jest sprawny. Ja wlasnie posklejalem wyklepalem klapke ( os na ktorej pracuje klapka jest po strzale zawsze zgieta zamiast szlifowac jak wiekszosc mechesow spodu przepl. mozna ją troche wyprostowac - nawet przy zakmietym przepl. ), jutro sie zabieram za regulacje bo mam mieszanke za uboga - efekt: dusi sie przy dodaniu gazu gasnie lub pracuje niestabilnie na wolnych. przeszkolenie mechanik mi zrobil moze cos zdzialam...

a raz nawet mialem przeplywomierz co mial idealne wolne obroty.... i tylko wolne obroty, dzis sluzy za rezerwowy jakby dalej (odpukac ) mialo strzelac.

maakee
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 00:03   

Panowie. U mojego kumpla (co prawda w Mondeo) też na gazie pływały obroty i nie chciał jechać. Okazało się że przyczyną było zbyt niskie ciśnienie w instalacji gazowej z powodu niskiej temp. na zewnątrz (sekwencja). Po regulacjach u gazowników jest ok.

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 07:44   

Witam
Moj przeplywomierz jest sprawny, bo wsadzilem inny i to samo bylo... w moim przegroda jest nietknieta.. chodzi lekko i bez zadnych ocieran i oporow, a jedyne co moze byc z nim nie tak to niezbyt dobrze uszczelniona ta pokrywka ktora mi wysadzilo:) jak jest szczelna to chodzi cacy ale tam jest tez taak historia ze trzeba dobrze uszczelnic kanal od wolnych od reszty puszki bo inaczej wolnych nie bedzie a w ogole bedzie jezdzil... no tylko ze tam nie mozna dac za duzo czegos do uszczelnienia bo moze przegrode obkleic i trzeba bedzie rozbierac od nowa:( juz raz tak robilem... No a u mnie tez na gazie tylko wolne kuleja a na bynie za malo mocy:((( I need more POWER :twisted:
pozdrawiam

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 12:02   

mówiąc o kanale dla wolnych masz na mysli ten kanał przy wejsciu na lewo od klapki? ma byc calkowicie odizolowany od reszty przeplywomierza? bo zadnym moim przeplywomierzu klapka nie przylega do przegrody... (i pewnie temu nie mam wolnych....) nie ma to jak samemu sobie odpowiedziec na pytanie :mrgreen:

Struna 

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 12:12   

Matth - zczytaj błędy z kompa. TO że masz przepływomierz nei znaczy że nie masz sondy. Ostatnio widziałem OHC z przepływomierzem i sondą :)

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 14:38   

Witam
Dzieki za pocieszenie Struna... Ale moj chodzil elegancko, a sondy jak nie bylo tak nie ma, ale tego kompa to bede musial zeczywiscie odczytac. Marcys - tak ten kanal musi byc odizolowany bo ta klapka jest aluminiowa i nie nie mozliwe zeby ona zatykala tak zeby wolne byly osobno, na wolnych on pracuje na tym kanaliku i tma jest jeszcze sruba od spodu do regulacji skladu mieszanki (CO2) zeby spaliny ladne byly...
pozdrawiam

Struna 

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 16:56   

dokładnie - na imbusa zdaje się o ile dobrze pamiętam.

misio_23
[Usunięty]

Wysłany: |8 Mar 2005|, 2005 19:53   

Jeszcze moje trzy grosze .....
Jak pisał Struna, w OHC sonda lambda może być zamontowana nie w kolektorze wylotowym lecz w katalizatorze / pierwszy tłumik / zobacz tam czy nie wychodzi z niego kabelek do nadwozia ?
W/g katalogu microcarta właśnie tam powinna występować sonda lambda w OHC , ja tego tematu jeszcze nie zgłebiałem bo nie mam warunków ale kabelek tam widziałem.
Jeżeli coś pochrzaniłem to sory .....

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2005|, 2005 07:39   

Witam
Ok wszystko ladnie pieknie.. Tylko ze moj silnik fabrycznie nie jest wyposazony w katalizator:) i dzieki temu nie mam sondy.. A jak mowie jezdzil ladnie i ostatnimi czasy cos mu sie odwidzilao:( Trzeba szukac dalej...
Pozdrawiam

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |9 Mar 2005|, 2005 11:42   

Matth (zapewne) i ja mamy pierwszego OHC na wtrysku 115 km, rok po rozpoczeciu prod. pojawil sie EFI z sonda i katem (105km) a pozniej sie pojawila wersja z katem i sonda 115km (chyba to jest ta z kombinowanym kolektorem wyd z recyrkulacja ale nie jestem pewny) w kazdym razie bez sondy jak na gaziku nie chodzi dobrze to łatwo znalezc przyczyne( a jaki układ wydechowy jest dzieki temu tani). Może reduktor jest kiepski?
o srubce wiedzialem na razie mnie nie interesuje bo chce zeby wogole zaczelo chodzic na benzynce a potem bede se CO2 ustawiał :)

sluchajcie a czym uszczelniacie przepływomierze? ja juz kombinowałem z klejem do metalu i szyb (taka czarna maź) sprawdzil sie tylko strasznie trudne do umycia paskudztwo. awaryjnie nawet masa akrylowa. teraz myśle nad silikonem? tylko jakim? czerwonym?

Matth
[Usunięty]

Wysłany: |10 Mar 2005|, 2005 22:08   

Witam
No ja to na pewno mam zp poczatkow i to najwczesniejszych:) a przeplywomierz to raz mi mechanior uszczelil taka uszczelka chyba castrola albo loktajta (czy jakos tak sie pisze prawie po angielsku) to trzymalo slicznie ale kiedys mi sie przelaczyl na pustym zbiorniku i bum... teraz mam silikonem i jest ok ale trzeb apamietac o tym zeby przegrode na wolne oddzielic bo ich nie bedzie inaczej.. Zycze powodzenia
pozdrawiam

Odpowiedz do tematu