|
Z rana nie chce jechać na gazie. |
| Autor |
Wiadomość |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lut 2007|, 2007 10:09 Z rana nie chce jechać na gazie.
|
|
|
Witam.
Przypominam sobie krótką dyskusję o tym jak kolegom autka palą w zimie na gazie i jeżdżą bez problemów. /kiedyś w granadzie miałem podobnie, zima na max-a a autko tylko na gazie/.
Niestety w moim scorpio przy temperaturach poniżej 5 stopni jak z samego rana przełączę na gaz nie chce jechać, chyba się "zalewa", gaśnie i DUPA problem z odpaleniem na bęzynie i na gazie.
Przyzwyczaiłem się i jak w wiekszości "sekwencji" palę na benzynie, w drogę i jak wskazówka temperatury ruszy "do góry" przełączam na gaz i wszystko OK ( ok. 2-3 km ).
Efekt taki, że przy jeździe po mieście na 100km zużywa 1-2 litry benzynki + oczywiście ok. 14-15 gazu.
CZY TO NORMALNE ??
pozdrawiam - Tomek ( PATRON ) |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |15 Lut 2007|, 2007 11:20
|
|
|
| przy słabym i malym reduktorze, tak |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
maup
FST 008

Auto: Subaru OBK '96 2.2 MT LPG
|
Wysłany: |15 Lut 2007|, 2007 17:56
|
|
|
| Tak, normalne. Parownik potrafi nawet zamarznąć jak się takie numery robi w niskich temperaturach. Poza tym jak zaczynasz jechać na gazie dopiero po rozgrzaniu układu to i parownik się odwdzięczy wolniejszym zużyciem membran. |
_________________ == Im lepsze auto terenowe ======
== tym dalej trzeba iść po ciągnik === |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lut 2007|, 2007 18:06
|
|
|
Witam! Wszystko zalezy od plynu w ukladzie chlodzenia.Im nizsza krzepliwosc tym wczesniej mozna przelaczyc na gaz. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
WTOM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Lut 2007|, 2007 18:34
|
|
|
przyczyn może być kilka, miałem do niedawna podobnie:
- najpierw wina reduktora (padł) na wolnych miał za bogatą mieszankę, m.in. po zgaszeniu na gazie trudny był rozruch na beni. po rozruchu na na zimno z rana sonda pokazywała ok.1V (do czasu łyknięcia temperatury ok 10*C) więc krokowy zamykał dopływ gazu
- po wymianie reduktora dalej było podobnie więc wymieniłem filterek gazu (był mocno zasyfiony i doregulowałem mieszankę i to pomogło. teraz jak kiedyś odpalenie , przerzutka na gaz i jazda |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 09:32
|
|
|
| Patron, ja obecnie mam zwaloną benzynę i palę na gazie bez problemów. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 10:21
|
|
|
Witam ponownie.
Sprawdzę po południu filterek na zaworze gazowym, jak kiepski wymienię i zobaczę jutro z rana jak się zachowa.
Płyn chłodzący nowy "DYNAGEL", co najmniej dobry.
Autko bardzo szybko "łapie" temperaturę i na ciepłym nie ma problemu.
Instalka II generacji, parownik LANDI, po czym poznać jakiej mocy ??
MA jakieś 4 lata. gdzieś mam papiery z instalacji, może tam znajdę jaki to dokładnie parownik.
Fakt jednak jest, że jak z rana przed zagrzaniem się auta przełączy mi na gaz ( ponad 2 tys. obrotów ) to momentalnie go dusi, czuć wyraźnie zapach gazu, jak by go zalewało ??????.
Wolne obroty natomiast trzyma bez problemów. Jak nacisnę gaz to go "dusi". |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 10:50
|
|
|
lipny parownik- przy minus 25 palilem na gazie i nic nie zamarzalo. Landi ma kiepska wydolnosc grzewcza-BRC ma nieporownywalnie lepsza. Przy Landi szlo zwariowac odkad mam BRC mam spokoj |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 10:58
|
|
|
| Spróbuj zubożyć mieszankę na LPG, bo jeśli czuć gaz, to go zalewa, dodatkowo jak dasz ostro w pedał gazu, to gaz szybko schładza płyn w parowniku. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 11:04
|
|
|
Czy do elektroniki "Landi.. " można założyć parownik np. BRC ??
| VIK napisał/a: | | Spróbuj zubożyć mieszankę na LPG, bo jeśli czuć gaz, to go zalewa, dodatkowo jak dasz ostro w pedał gazu, to gaz szybko schładza płyn w parowniku. |
"zubożyć" ??, na parowniku ? czy na przewodzie gazowym ? |
|
|
|
 |
VIK
KR673YV

Auto: BMW E38
Pomógł: 67 razy Wiek: 47 Dołączył: 20 Maj 2004 Skąd: Kraków
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 13:20
|
|
|
| Na parowniku. Jak jest zimno na zewnątrz, to ona sama z siebie jest bogata wskutek tego, ze reduktor zimny. |
_________________ "mądremu wystarczą dwa słowa a głupiemu to i referatu mało..."
tel.: 502894108. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 13:41
|
|
|
| VIK napisał/a: | | Na parowniku. Jak jest zimno na zewnątrz, to ona sama z siebie jest bogata wskutek tego, ze reduktor zimny. |
Rozumiem, że masz na myśli taką śrubkę: "wstępne napięcie membrany" czy jakoś tak.
Dla uboższej mieszanki śrubę wkręcać czy wykręcać ?? |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 13:47
|
|
|
Witam! Nie kombinuj z regulacja na zimnym parowniku.Jest to wbrew wszelkim zasadom.Sprawdz natomiast czy uklad wodny reduktora nie jest zapowietrzony bo wszystko na to wskazuje. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
Patron [Usunięty]
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 13:51
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! Nie kombinuj z regulacja na zimnym parowniku.Jest to wbrew wszelkim zasadom.Sprawdz natomiast czy uklad wodny reduktora nie jest zapowietrzony bo wszystko na to wskazuje. Pozdrawiam.Stefan. |
Temperatura wody zachowuje się wzorcowo. Nie mam czujnika temperatury parownika, ale połączony w szereg z nagrzewnicą, i czując temperaturę powietrza stwierdzam również że jest OK.
A przy okazji, w jakim kierunku krąży woda w "małym obiegu" ?
Rozumiem, że od strony termostatu w pierwszej kolejności na dolny króciec parownika ? |
| Ostatnio zmieniony przez Patron |16 Lut 2007|, 2007 13:54, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |16 Lut 2007|, 2007 13:52
|
|
|
| Patron napisał/a: | | Czy do elektroniki "Landi.. " można założyć parownik np. BRC ?? | jak najbardziej. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
|
|