$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Skrzynia biegów
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia biegów
Autor Wiadomość
Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |12 Paź 2006|, 2006 21:14   Skrzynia biegów

Witam wszystkich!!!!. Mam pytanie bo już dosłownie mnie szlak trafia-padła mi skrzynia biegów (ford Scorpio 2.8 4x4) i nie wiem co mam zrobić.Czy pasuje jakaś inna skrzynia z innego modelu forda tzn. od innej pojemności bo słyszałam że pasuje od 2.4 i najprawdopodobniej od 2.9 ale nie jestem pewna. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie .Autko stoi już miesiąc w garażu i boje się że z niego nie wyjedzie a wszystko przez tą skrzynie bo w tej dziedzinie jestem kiepska.Pozdrawiam i dziękuję

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo

Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 09:29   

pasuje - tylko u Ciebie jak mniemam była typu N9 i raczej taką powinnaś szukać. być może łatwiej będzie zrezygnować z 4x4 i zrobić z tego RWD.

Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 11:20   

Dzisiaj ma mi facet przywieźć skrzynię od 2.9 4x4 i zastanawiam sie czy będzie pasowała żeby zaś sie nie wykiwać.Jak myślicie? :029:

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 12:32   

Witam! Joasiu! Nie martw sie. Zawsze bedzie mozna 2,9 wlozyc. :) Pozdrawiam.Stefan.

Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 12:57   

Jejku ale czy na pewno boję się że wydam pieniądze i klapa,już i tak stoi a bardzo się martwię że na złom będę musiała forda oddać bo części do tego modelu to tak trudno dostać już miesiąc szukam skrzyni do niego i nic jedynie tą ca mi ten facet ma przywieź tylko nie wiem czy podejdzie do tego silnika bo on też ma 4x4 ale silnik 2.9 i rok 91 pomocy bo już siedzę i płaczę i nie wiem co mam dalej zrobić bo jeden pisze tak drugi tak a ja naprawdę jestem tępa Dziękuję
Ostatnio zmieniony przez Joanna |13 Paź 2006|, 2006 12:59, w całości zmieniany 1 raz  

Stefan
[Usunięty]

Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 14:14   

Witam! daruj sobie te 4*4 i zaloz skrzynie od normalnego 2.4- w ten sposob unikniesz zbednych kosztow.sprawdzilem w swojej okolicy i najstarszy goral nie slyszal.Waski pewnie ma taka skrzynke jak Ci potrzebna. :one: Pozdrawiam.Stefan.

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |13 Paź 2006|, 2006 15:42   

spokojnie, mozna wsadzić MT75 z 4x4 z wałami razem i będzie jeździć.

Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 14:40   

Witam,kolejny dylemat kupiłam prądniczkę do skrzyni od struny bo nie wskazuje mi licznik ,no i tu problem bo nie wiem gdzie ją mam teraz wsadzić pytałam na czacie ,na gg szukałam w szukajce i nic nikt nic nie wie tylko tyle wiem że się tą prądniczkę montuje na końcu skrzyni tylko tam nie ma nic takiego żeby ją tam wsadzić poniżej będą fotki żeby zobaczyliście ta skrzynię i aby ktoś zaznaczył gdzie ma być ta zakichana prądniczka,zastanawia mnie jedno bo zrobiłam fotkę jeszcze spodu auta i tam pod rozrusznikiem obok półośki jest cypelek gwintowany z dziurką w środku i to wygląda jak podpięcie do linki tylko jak się dowiedziałam w tych latach nie były montowane linki no i od licznika też nie ma nic takiego by można podpiąć linkę już nie wiem jeżeli ktoś może i będzie wiedział proszę o pomoc bo mnie nerwica weźmie normalnie ;(
a oto zdjecie tego spodu auta co jest ten cypelek taki :
http://img214.imageshack....fjdhfgjdyv3.jpg
a tu zdjęcia tylnej części skrzyni to jest ta sama co mam w aucie:
http://img259.imageshack....imag0007rd3.jpg
http://img259.imageshack....imag0008st5.jpg
http://img185.imageshack....imag0009ma5.jpg
http://img185.imageshack....imag0010ig5.jpg
:one:

VIK 
KR673YV

Auto: BMW E38
Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 17:30   

Ten cycek, to rzeczywiscie wyjście na linkę, a sprawdź swoje zegary, czy nie masz wejścia linkowego-może w scor 4x4 też tak było, bo istotnie, w 4x4 sierrach, stamtąd jest wyjście, może to skrzynia od sierry
Ostatnio zmieniony przez VIK |10 Lut 2007|, 2007 17:39, w całości zmieniany 4 razy  

Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 18:25   

VIK napisał/a:
Ten cycek, to rzeczywiscie wyjście na linkę, a sprawdź swoje zegary, czy nie masz wejścia linkowego-może w scor 4x4 też tak było, bo istotnie, w 4x4 sierrach, stamtąd jest wyjście, może to skrzynia od sierry

Jednak miałam rację że to jest na linkę tylko dziwne bo za zegarami nie ma wejścia na linkę bo sprawdzałam już , chyba ze zegary wymienić :neutral:

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 18:39   

Jednak masz rodzynka :-D
Wychodzi na to (ze zdjęć) że sterowanie jest z przedniego dyferencjału i to przy pomocy linki więc musisz mieć licznik również na linkę.Specjalistów od 4 x 4 mizeria.
Niniejszym otwieram Ci Joanno przewód doktorski z tematu "SCORPIO 4 to 4" :-D i bądź cierpliwa
Jeżeli to skrzynia ze Sierry, a Scorpio miało inaczej w co wątpie, to w dziale sprzedam obiło mi sie o oczy ogłoszenie o komputerku pokładowym, to by było wyjście awaryjne dla Ciebie.

Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |10 Lut 2007|, 2007 18:52   

Srebrny napisał/a:
Jednak masz rodzynka :-D
Wychodzi na to (ze zdjęć) że sterowanie jest z przedniego dyferencjału i to przy pomocy linki więc musisz mieć licznik również na linkę.Specjalistów od 4 x 4 mizeria.
Niniejszym otwieram Ci Joanno przewód doktorski z tematu "SCORPIO 4 to 4" :-D i bądź cierpliwa
Jeżeli to skrzynia ze Sierry, a Scorpio miało inaczej w co wątpie, to w dziale sprzedam obiło mi sie o oczy ogłoszenie o komputerku pokładowym, to by było wyjście awaryjne dla Ciebie.

Ja komputer pokładowy mam już w aucie,teraz tak muszę kupić linkę i zegar czy ja dostanę w sklepie taką linkę do mojego czy muszę szukać na allegro lub od kogoś,no i zegar czy można tylko sam wymienić bo tylko prędkościomierz nie chodzi.Kuźwa zaś wydałam pieniądze na prądniczkę i guzik z tego :((
Ostatnio zmieniony przez Joanna |10 Lut 2007|, 2007 19:44, w całości zmieniany 1 raz  

Srebrny 

Auto: Było 90 2.0DOHC sedan LPGII
Wysłany: |11 Lut 2007|, 2007 13:59   

Rozwinę opcję.Ibol ma (miał) do sprzedania komputerk który w jednej z opcji miał pomiar prędkości i drogi a sterowany jest impulsowo tak jak liczniki w mkI. Poprzez zamontowanie na wyjściu ze skrzyni tzw impulsatora(prądniczki) można w łatwy sposób skalibrować ten zestaw.Na 1 km drogi wychodzi np 2550 impulsów , te dane wprowadza się do komputerk a i gotowe.Zkalibrować dowolny impulsator z fabrycznym licznikiem jest dużo trudniej i wymaga dzielników lub mnożników aby to spasować no i trzeba znać liczbę impulsów licznika (stałą).Impulsator można dorobić do dowolnego wejścia (wyjścia) dość łatwo.

Joanna
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2007|, 2007 08:40   

Srebrny napisał/a:
do sprzedania komputerk
Nie będę się w to bawić bo wcale sie nie znam :/ A tak kurcze siedzę i myślę ten mój scorek to faktycznie jakiś okaz,ciekawe co jeszcze ma inaczej niż mk1 ;) ale Ford wymyślił cudaka :one: .Właśnie speedo czy to będzie pasować ten licznik od mk2 tak jak piszesz :?

marcys
[Usunięty]

Wysłany: |12 Lut 2007|, 2007 14:45   

Joanna, mialem ohc ze skrzynia manual ze sierry na wycieta tarcze z licznika scorpio mialem wklejony mechanizm linkowy ze sierry straszna rzeźba bnie polecam...ale dzialalo...

Odpowiedz do tematu