|
Termostat - winny? |
| Autor |
Wiadomość |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 15:00 Termostat - winny?
|
|
|
Podobny temat byl niedawno, lecz moj tyczy sie innego problemu. W Scorpio prawdopodobnie termostat ma juz powoli dosyc pracy i trzeba bedzie go wymienic. Skad to wnioskuje? Otorz bardz dlugo nagrzewa sie w srodku a kiedy juz sie rozgrzeje, to przy lekko uchylonym oknie i ogrzewaniu na full zadna konfiguracja nie pomaga by w aucie bylo cieplo. Mniejsza z tym.
Od pewnego czasu, co zapewne jest zwiazane rowniez z ujemnymi temperaturami, ktore ostatnio bardzo nam dokuczaja moj samochod ma pewno problemy z porannym ... "wstawaniem". Zawsze odpala rewelacyjnie po poerwszym zakreceniu - spoko. Jesli nie przelaczac go na gaz - chodzi pieknie, nie przygasa, nie dusi sie - wszystko OK. Po przelaczeniu na gaz zaczyna sie jednak walka o przetrwanie w ulicznym ruchu - przygasa, nie trzyma obrotow, nie rowno chodzi itp.
Poza tym, nawet jak juz sie rozgrzeje nigdy jeszcze nie widzialem wskazowki temperatury silnika wyzej niz przed jakakolwiek literka NORMAL.
Moje pytanie: czy takie obcjawy moga miec zwiazek z termostatem, ktory powoduje np ciagle otwarcie obiegu wody przez chlodnice i reduktor gazowy dostaje zimna zamiast goracej wody przez co ma problemy z rozgrzaniem gazu i podaniem go w fazie lotnej?
Czy wobec tego sluszne moze byc moje odczucie, ze dopiero po dlugim czasie jazdy samochod dostaje prawdziwego kopa przy wdepnieciu gazu? |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 15:05
|
|
|
| Słuchaj - reduktor ni e tylko do fazy lotnej gaz przerabia ale i go dawkuje za pomoca membrany - wiadomo że jak się coś rozpręża to gwałtownie obniża temperaturę - więc ogrzewanie reduktora to mus bo inaczej zamarznie - jak Ci tak sobie grzeje to prawdopodobnie jest mu za zimno i mambrana kostnieje i nie pracuje miękko i płynnie dawkując gaz tylko skowowo albo wcale bo całkiem zamarza - stąd problemy z gazem. Dlatego też się odpala na benzynce coby się reduktornagrzał i już pracował w optymalnych warunkach - zmrożenie może również doprowadzić do uszkodzenia membrany - może nie od razu ale jak to notorycznie sie dzieje to wielce prawdopodobne - a wtedy kaplica - wymiana reduktora albo komplet naprawczy ale nei zawsze zdaje rezultat. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:49
|
|
|
Struna, rozumiem wiec, ze powinienem jak najszybciej wymiec termostat, jesli chce uniknac wiekszych problemow.
Takie rozgrzewanie sie reduktora trwa u mnie do kilkunastu minut. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 16:57
|
|
|
| no to powinienes ten okres na benzynie pokonać. Oczywiście jak masz świeży reduktor to i na samym gazie odpalisz - ale wtedy musi on się szybko nagrzać nim zdąży kostnieć. więc ogrzewanko musi być miodzio. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 17:08
|
|
|
Orientuje sie ktos jaki jest koszt termostatu do mojego FS? (nowy/uzywany)
Mysle, ze to zalatwi sprawe ale tak czy inaczej uznaje to jako sluszna sugestie, zeby nie meczyc gazu na zimnym silniku, tylko rozgrzac go troche na benzynce. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 17:11
|
|
|
No to jakby przy zakładaniu gazu obsługa Ci powinna powiedzieć - poza tym wtryski też popracowac musza bo zapieką się.
Podróba coś koło 40 zeta - oryginał chyba jakoś 80 -90 pln |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |1 Mar 2005|, 2005 18:05
|
|
|
| nowka oryginal ok 60 - 70 zł w ATZ innych nie kupuj, szkoda kasy (podrobka 25zł) |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
misio_23 [Usunięty]
|
Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 12:56
|
|
|
Ja też się zgadzam ,połakomiłem się na termostat za 26 zł bo pasował.Okazuje się że termostaty mają różne temperatury otwarcia a to jest ważne.Kupiłem Motocrafta / ale serce bolało / ogrzewanie wróciło do normy.
Jak są takie mrozy do pokulaj się trochę na etylince aż się zagrzeje plyn w układzie i będzie ok. |
|
|
|
 |
kuba

Auto: I nie ma Forda, nic już ni ma...
Pomógł: 2 razy Wiek: 50 Dołączył: 27 Kwi 2004 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: |2 Mar 2005|, 2005 15:20
|
|
|
| Tylko oryginał, reszta to szrociarstwo. A co do wtrysków to wujek dobra rada mówi - na 1000km na gazie około 50 na benzynce ciągiem. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 09:57
|
|
|
Ja założyłem podróbkę i póki co miodzio jest - zobaczę na jak długo - a, że w V6 wymiana tegoż to banał więc moge poeksperymentować |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:05
|
|
|
Powiedzcie mi jak to jest - wczoraj zaczalem eksperymentowac z regulacja gazu poprzez komputer a przy okazji pokrecilem tez troche pokretlami na reduktorze i samochod na biegu jalowym postal okolo pol godziny i niejednokrotnie trzymany byl na obrotach w okolicy 3000. Wskazowka temperatury doszla do srodka wskaznika ...
Nie wiem czy to o czyms swiadczy, aczkolwiek dawno nie widzialem jej w tym polozeniu - co najwyzej w lato. Poza tym nigdy jeszcze nie uslyszalem w tym aucie zeby wlaczyl sie wiatrak od chlodnicy. Sprobuje wymienic termostat ale mam nadzieje, ze wiatrak mi sie nie zastal i ze wogole dziala .
P.S.
Po tej mojej regulacji troche sie poprawilo z jazda na gazie od rana. |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:21
|
|
|
| No jak pokręciłes to może sobie wolne obroty przestawiłeś. A jak świruje z obrotami to może poprostu regulator nałykał syfu z gazu i nie domyka dobrze. |
|
|
|
 |
IBOL [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 10:30
|
|
|
| Z obrotami jest wszystko ok, w tej chwili nawet lepiej niz ostatnio, bo nie przezywa tak bardzo porannego wstawania. Nie zmienia to faktu, ze i tak dlugo sie nagrzewa. Chyba musze podejsc do znajomego od Sierrki i od rana wsiasc z nim do auta i zobaczyc jakiej temperatury nabiera, bede mial sprawe jasna. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 11:52
|
|
|
| IBOL masz kiepski reduktor jesli na zimno z nim walczysz na dobrym nie powinno byc problemow co najmwyzej bedzie auto troche slabsze, a przy dorbym termostacie po odpaleniu na gazie nie ma prawa zamarznąc nawet przy - 20. u mnie juz po 30 sek (nawet w tak niskiej tempreaturze) reduktor jest wyraznie cieplejszy niz przed zapaleniem. ( beni uzywam tylko do opdpalenia - nie z wyboru tylko co zrobie przeplywomierz to mam strzala i go rozwala) |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |3 Mar 2005|, 2005 11:55
|
|
|
No to jakby też średnio świadczy o stanie Twojej instalki marcys.
termostat to jeszcze nie wszystko - jak pompa wodna słabo pompuje to sobie możesz i dwa termoststy wstawić a i tak będzie się długo nagrzewać. |
|
|
|
 |
|
|