$reply_topic_back Ford Scorpio Team :: Zobacz temat - Grzało i przestało :(
Ford Scorpio Team Strona Główna Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Grzało i przestało :(
Autor Wiadomość
pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 12:57   Grzało i przestało :(

Siemano. Nie wiem co się stało ale się stało. Pizga mi w aucie tak ze szyby od środka zamarzają a dmuchawa wieje lodem. Nie wiem co mogło się stać. Do tego silnik od dmuchawy raz się załańcza a raz nie. Słabo wieje, coś obciera - wiem że jest do naprawy. Zimno jest strasznie . Przed chwilą wróciłem bo byłem odpowietrzać i dupa. Dalej tak samo zimno jest jak było. Termostat jest Oki bo 2 razy go zmieniałem na nowy i dalej to samo. Silnik nie chce się dogrzać. Wskaźnik temperatury jest po środku napisu NORM. Nie wiem już co robić????. Jak auto postoi 10 minut i pochodzi na wolnych to przez 5 sekund leży cieple ale po chwili stygnie i robi się zimne. Przewody są b. gorące ale nic nie leci ciepłego powietrza do środka auta. Czy ten duży żółty wiatrak powinien się cały czas kręcić razem z silnikiem???? bo może dlatego że on sie non stop kręci to auto nie chce się zagrzać bardziej???? Jak macie jakieś porady to proszę podzielcie się nimi ze mną. Pozdrawiam

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:13   

pitusiek, moz etrzeba przepłukać nagrzewnicę ?

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:14   

Płukałem i dalej to samo :( . Nie wiem czy ją wymienić na nową??? może to coś pomożę. Ale nie jest zapchana. Brak mi pomysłów
Ostatnio zmieniony przez pitusiek |26 Sty 2007|, 2007 13:17, w całości zmieniany 1 raz  

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:22   

pitusiek, hmm moze masz zapowietrzony układ chłodzenia silnika ? moze spuść cały płyn jak najwiecej go masz i zalej jeszcze raz ale szczerze mówiąc. nei wiem czy to pomoże. A termostat masz na bank dobry ??

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:24   

maca_maca termostat na 100% jest dobry a płyn niedawno zmieniałem na nowy jakies 2 tygodnie temu. Odpowietrzałem dziś ok 1h i dupa nic nie pomogło. Nie wiem juz co robić.

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:27   

pitusiek, żeby grzało na 100% to wywal termostat i płyn będzie chodził cały czas w obegu więc bęzie musiało grzać. silnik się nagrzewa płyn też który cykuluje przez cały czas w układzie to ze nie masz gorącej nagrzewnicy to wina termostatu (na moje oko) a sprawdź w ten sposób. włacz silnik niech sie zagrzeje i otwórz zbiorniczek z płynem chłodzącym i zobacz czy jest wymiana płynu (czy sika) bo jełśi nie to znaczy ze termostat jest do bani. miałem podobną sytuację w poprzednim scorpio to mi mechaniory wywalili termostat na stałe i grzał odrazu. Ale niestety ma to swoje - bo silnik się b. długo nagrzewał przez co więcej palił jak był zimny

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:28   

Kod:
 Jak auto postoi 10 minut i pochodzi na wolnych to przez 5 sekund leży cieple ale po chwili stygnie i robi się zimne. Przewody są b. gorące ale nic nie leci ciepłego powietrza do środka auta.

W Skodzie z początkiem zimy miałem to samo. Wymieniłem nagrzewnice i można włosy suszyć przy nawiewach.

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:36   

Maca_Maca Płyn sika z tej cienkiej rurki co dochodzi do zbiorniczka więc bobieg jest. Co do termostatu to wole tego nie robić bo i tak już sporo pali. Termostat puszcza na 100%. Nie wiem zobacze tą nagrzewnice może faktycznie jest padnięta??? Nigdy nie używałem zadnych proszków do chłodnic itp. Ale skoro ja przepłukałem i jest ok to nie jest zapchana.

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:38   

pitusiek, moze masz zapchane doprowadzenia do nagrzewnicy !? to ze rury będą ciepłe to nei znaczy ze do nagrzewnicy dochodzi gorące chłodziwo

Kuzyn
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:41   

osad na wężownicy nagrzewnicy, wewnątrz rurek, może nie zatamować obiegu wody. Ale skutecznie zahamuje oddawanie ciepła do radiatorów. To że przez nagrzewnicę przelatuje woda to jeszcze nie znaczy że jest sprawna

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 13:44   

Kuzyn napisał/a:
To że przez nagrzewnicę przelatuje woda to jeszcze nie znaczy że jest sprawna
no i jełsi tak jest to pozostaje wymiana nagrzewnicy

Struna 

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Wysłany: |26 Sty 2007|, 2007 14:39   

pitusiek, dotknij węże idące do i z nagrzewnicy czy są gorące

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sty 2007|, 2007 08:34   

Właśnie nie są gorące są letnie. Kiedy tych grubych nie można dotknąć to te co idą do nagrzewnicy są letnie. Zarówno ten co doprowadza płyn do nagrzewnicy jak i ten co ją odprowadza. Mechanik powiedział że to przez to że płyn mi ucieka z chłodnicy - z takiego plastiku co jest na bokach chłodnicy. Czy to może być prawda??? Kiedyś w golfie leciało mi też ale ogrzewanie było bardzo dobre. Mówi że to przez to że nie jest szczelny układ. Do tego całkiem padła mi dmuchawa - nie działa już ani trochę. Wcześniej działała się co jakiś czas ale i tak kiepsko działała. Tak więc juz nie śmigam narazie fordem bo się nie da. Co prawda jest podgrzewanie p.szyby ale to nic nie daje. Cały czas musze szmatka przecierać szybę. Nie dość że jest zimno to jeszcze nic nie wieje. PIĘKNIE :(
Ostatnio zmieniony przez pitusiek |29 Sty 2007|, 2007 08:46, w całości zmieniany 2 razy  

maca_maca
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sty 2007|, 2007 08:42   

pitusiek, no ok ale pytanie czy ubywa ci płynu z układu ?

pitusiek
[Usunięty]

Wysłany: |29 Sty 2007|, 2007 08:47   

Ubywa bo cieknie z chłodnicy. Widać plame pod autem. Sprawdze nagrzewnice i dam znać co i jak bo może to jej wina????
Ostatnio zmieniony przez pitusiek |29 Sty 2007|, 2007 11:20, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu