|
Ford Scorpio Team
Forum miłośników samochodu marki Ford Scorpio
|
|
Dziwne zachowanie samochodu w koleinach |
| Autor |
Wiadomość |
luk44 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2007|, 2007 11:40 Dziwne zachowanie samochodu w koleinach
|
|
|
Witam wszystkich!
Mam Scorpio 2.0 DOHC z '93 roku.
Autko naprawdę super jeżeli chodzi o komfort jazdy i zachowanie na drodze. Ceny części także przyzwoite.
Ostatnio wymiłem drążki kierownicze, koncówki drążków kierowniczych, tuleje metalowo gumowe w wahaczu. Auto odrazu prowadzi sie o niebo lepiej.
Ale mam problem. Auto prowadzi sie świetnie jak jest równa nawierzchnia. Jak tylko zaczynają sie koleiny to auto pływa po drodze, jakby same koła sie prowadziły a ja musze momentalnie zwalniać prędkość.
Pomijam tu fakt, że nasze dorgi są w opłakanym stanie i to, że samochody w koleinach sie same prowadzą .
Chodzi mi o to, ze to zjawisko jest naprawdę silne i boję sie, że zimą może być też niebezpieczne.
Czy wasze auta też sie tak zachowują, czy tez czeka mnie wymiana któregoś z podzespołu uklad kierowniczy-zawieszenie?
Prosze o pomoc, gdyż nie mogę sam zdiagnozować tej przypadłości.
Dziekuję za pomoc. |
|
|
|
 |
bigdaaddy [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2007|, 2007 11:46
|
|
|
| luk44 napisał/a: | | Ostatnio wymiłem drążki kierownicze, koncówki drążków kierowniczych, tuleje metalowo gumowe w wahaczu. |
Czy byles ustawis zbieznosc kol po tych wymianach? Jesli tak to wroc i niech poprawia. |
|
|
|
 |
robin34 [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2007|, 2007 12:44
|
|
|
| a jakie masz rozmiary felg i opon ? i w jakim stanie opony ? |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |21 Sty 2007|, 2007 13:52
|
|
|
| bigdaaddy napisał/a: | | Czy byles ustawis zbieznosc kol po tych wymianach? Jesli tak to wroc i niech poprawia. | Wszelkie prace remontowo budowlane przy wahaczach strasznie fajnie zmieniaja zbieznosc. Sprawdz to w pierwszej kolejnosci-autopsja. No i mam nadzieje, ze nie masz 17-sto calowych felg i opon o poł metrowej szerokosci. Bo jesli tak to musisz sie do tego zaczac powoli przyzwyczajac. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
|
|
|
 |
mmmk [Usunięty]
|
Wysłany: |21 Sty 2007|, 2007 14:02
|
|
|
tuleje metalowo gumowe... czyli co bo jezeli to to co siedzi na laczeniu stabilizator wahacz to to jest glowna przyczyna a jezeli to te gumy co sa na wewnetrzym mocowaniu wahacza to nie wiem bo nigdy tego nie robilem ale zawsze padaly mi te gumy wahacz stabilizator albo swozen wahacza... obojetnie co bylo rozsypane to i tak zle sie prowadzil... |
| Ostatnio zmieniony przez mmmk |21 Sty 2007|, 2007 14:10, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Aro

Auto: 2 x 2,9: 91/96; noLPG/LPG; ghia/ghia
|
Wysłany: |21 Sty 2007|, 2007 14:19
|
|
|
Jeszcze sworznie, ale nie.... na rownym jest dobrze.
Jak kiedyś miałem buty 15/205 woziło mnie oblesnie, po zmianie na przepisowe było dużo lepiej.
Ja w tej sytuacji zacząłbym od wjazdu na szarpak, póżniej geometria przodu, na końcu amorki na tyle (jeden może być death i autko na nierównościach "myszkuje". |
_________________ 2,9 12V '91 sedan "granatnik"
2,9 24V '96 sedan "papamobile"
1,9 i 3,0 jeździdła z VAG na gnojówkę |
|
|
|
 |
Struna

Auto: XC90 2.9 biTurbo
Pomógł: 264 razy Wiek: 47 Dołączył: 22 Kwi 2004 Skąd: Kraków/Skawina

|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 11:39
|
|
|
| luk44, po wymianie wahaczy i gum miałem podobnie - zrobiłem zbieżność i jest miodzio. |
_________________ www.gcstuning.pl
Chiptuning, Hamownia, Serwis/Wyłączanie DPF/FAP, Strojenie LPG, AFR |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:19
|
|
|
Wydaje mi się iż luk44, wcale nie twierdzi iż tak mu sie stało po wymianie elelemnetów zawieszenia - tylko generalnie tak ma.
Ja bym na twoim miesjcu luk44, najpierw sprawdził cisnienie w oponach. a problemu szukał własnie w oponach. (masz zimówki teraz?)
Mną też rzucało jak żydem po sklepie.... wymieniłem opony i jest GIT. (letnie)
Na zimowych ogólnie mam troche tez ten problem - ale wydaje mi się iż jest to związane miękkością tych opon. Boki opony się łatwiej odkształcają?
I co jeszcze zauważyłem:
Pewnego dnia tez mi zaczął pływać... juz po drodze do mechanika przyjrzałem sie tylniej oponie... taki 1/4 flak był. po dopompowaniu - o niebo lepiej.
Wiec ja bym na twoim miejscu zminił oponki na letnie - i dopiero potem ewentualnie szukał innej przyczyny |
| Ostatnio zmieniony przez olcha20 |22 Sty 2007|, 2007 13:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:23
|
|
|
| olcha20, stary, ale po każdej większej robocie z zawiasem zbieżka w zasadzie obowiązkowa więc raczej nie odradzaj tego jakże istotnego zabiegu koledze bo i tak go to czeka. |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:27
|
|
|
| Struna napisał/a: | | olcha20, stary, ale po każdej większej robocie z zawiasem zbieżka w zasadzie obowiązkowa |
No nie mysle nawet że tego nie zrobił
To chyba oczywiste...
Wydaje mi się iż problem miał i przed i po wymianie drążków itd itp..
[ Dodano: 2007-01-22, 13:29 ]
Wydaje mi się iż brak zbieżności na bank by poczuł - a nie pisał iż autko prowadzi się świetnie tylko.... |
|
|
|
 |
Struna

|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:31
|
|
|
| olcha20 napisał/a: | | Wydaje mi się iż brak zbieżności na bank by poczuł | mój byłpo wymianie wahaczy 7mm rozjechany i nie było specjalnie czuć jakichś większych dolegliwości ( no piszczał na zakrętach ) |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:38
|
|
|
| Struna napisał/a: | | no piszczał na zakrętach ) |
No własnie- piszczenie to raz, a dwa - nie ciągneło Cię na boki?
Bo mój za C*** prosto nie chciał jechać
| luk44 napisał/a: | | czy tez czeka mnie wymiana któregoś z podzespołu uklad kierowniczy-zawieszenie? |
Chciałem kolege przed tak radykalnymi krokami ustrzec... |
| Ostatnio zmieniony przez olcha20 |22 Sty 2007|, 2007 13:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robin34 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:46
|
|
|
| przecież geometria to rzecz oczywista po takich naprawach ,bardziej szukał bym w oponach ewentualnie amorki/mój też goni w koleinach ale to bardziej amorki bo nie orginał pod cossa/a taki sam numer miałem przy zużytych oponach po wym nie ten samochód i szczerze mówiąc teraz lepiej jeżdzi mi se na węższych zimówkach niż na letnich o rozm 205 |
|
|
|
 |
olcha20 [Usunięty]
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:57
|
|
|
| robin34 napisał/a: | | a taki sam numer miałem przy zużytych oponach po wym nie ten samochód |
Dokładnie - miałem to samo w 100% |
|
|
|
 |
Gruber
DePutaMadre

Auto: 2.9 12V Ghia, '88r.
|
Wysłany: |22 Sty 2007|, 2007 13:58
|
|
|
Oczywiste to takie zabiegi moga byc dla Was. Nie kazdy po zmianie gum lączących stabilizator z wahaczem ustawia zbieżność. Co wiecej nie kazdy czuje jakies wieksze niedogodnosci w postaci sciagania, bujania itp. Po wymianie koncowek taki zabieg jest oczywisty, ale nie po wymianie sinenblokow... Dodam jeszcze, ze konstukcja wahaczy w mk1/2 jest jakos szczegolnie wyczulona na wszelkie odchylenia od normy. |
_________________ 2.9 12V Ghia, '88r.
www.nova-europa.pl
www.grubergarage.pl |
| Ostatnio zmieniony przez Gruber |22 Sty 2007|, 2007 13:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Copyright © by Ford Scorpio Team |