|
hamulce - czy może grzać się tylko lewy prawy a reszta zimna |
| Autor |
Wiadomość |
TOMMM [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2007|, 2007 19:50 hamulce - czy może grzać się tylko lewy prawy a reszta zimna
|
|
|
witam
wszystko zaczęło się od łozyska które się rozpadło i z tego wynikła wymiana piasty.
pisałem już o tym w poście odnośnie grzejącej piasty
dzisiaj zrobiłem kilka prób i odnoszę wrażenie że całkiem mozliwe że przyczyna grzania się tylnego koła to nie piasta ale tylna szczęka hamulca
rozebrałem szczęki i wszystko chodzi leciutko nic nie blokuje
wygląda wzorowo ale ...
po przejechaniu około 1 km tarcza gorąca że piecze w palce a piasta koło śruby ledwo letnia
odnoszę wrażenie że piasta nagrzewa się od tarczy która z niewiadomych przyczyn się grzeje
czy jest możliwe żeby podczas jazdy hamulec dociskał tylko prawe koło ?
może jakaś wada komputera może ABS ASP czy podobny system
może jakiś elektrozawór albo pompa ?
nie znam się na tym ale tam intuicyjnie szukałbym błędu
po zatrzymaniu i zdjęciu koła tarcza hamulca nie jest zblokowana w szczękach co sugeruje mi że to nie jest nieodbijająca szczęka
uchwyt w którym pływa zacisk też chodzi leciutko
naprawdę ręce mi opadają przy tym tylnym grzejącym się kole
jeśli ktoś zna dogłębniej zasadę działania hamulców scorpiona proszę o radę i informację co może się tam zepsuć i ewentualnie jak to zdiagnozować
pozdrawiam
tomek |
|
|
|
 |
Adam_2000

Auto: Volvo S90L, 2018, T5 AWD
|
Wysłany: |14 Sty 2007|, 2007 20:00
|
|
|
| TOMMM napisał/a: |
czy jest możliwe żeby podczas jazdy hamulec dociskał tylko prawe koło ? |
Tak, jest to możliwe.
| TOMMM napisał/a: | może jakaś wada komputera może ABS ASP czy podobny system
może jakiś elektrozawór albo pompa ? |
Raczej na 99.8% - NIE !
Moja rada - odpowietrzyć układ.
[ Dodano: 2007-01-14, 20:02 ]
| TOMMM napisał/a: |
rozebrałem szczęki i wszystko chodzi leciutko nic nie blokuje |
Szczęka to Ci chyba opadła jak rozebrałeś !
... sorry, musiałem |
_________________ Always look on the bright side of life |
|
|
|
 |
wpgulin [Usunięty]
|
Wysłany: |14 Sty 2007|, 2007 20:58
|
|
|
Tak trzeba to odpowietrzyć a może być w cylinderku troszkę wody w płynie i ona po podgrzaniu robi bałagan może czas zmienić płyn w układzie hamulcowym co mało kto czyni bo i poco |
|
|
|
 |
Rafał A.(antek)

Auto: Mondeo
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 03:13
|
|
|
| TOMMM, uzupełnij profil o rocznik auta |
_________________ Mechanika - Elektryka FORD
tel 791 054 854
Nasza lokalizacja na mapie:
http://tinyurl.com/qhaqjsk |
|
|
|
 |
TOMMM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 06:40
|
|
|
| Speedo napisał/a: | | kolego TOMM dlaczego walkujesz to samo w 2 tematach na raz? w tym obecnym i w tym http://ford-scorpio.pl/fo...ghlight=#189056 poprzednim? Widze ze jak tak dalej pojdzie to sie pozegnamy niezadlugo... i poprzedni temat w kosz leci |
dlaczego ?
to wynika z treści jeśli czytałeś
Twoim zdaniem do czego służy to forum ?
Czy może jest to elitarne forum dla adminów a szary obywatel nie ma prawa pytać, mieć wątpliwości itd. ...
co to wogóle za styl "Widze ze jak tak dalej pojdzie to sie pozegnamy niezadlugo... i poprzedni temat w kosz leci"
trochę wyższego poziomu oczekuję po adminach ...
jesli taki ma być poziom tego forum to faktycznie niedługo się pożegnamy ...
[ Dodano: 2007-01-15, 06:43 ]
i jeszcze jedno ....
szanowny adminie
w mailach do ciebie (kontakt ze speedo) widnieje mail na który nie da się wysłać maila ...
jebac_powiadomienia@op.pl
czy to jest twoja wizytówka i stosunek do forumowiczów ...
bo jesli tak to wszystko jasne
[ Dodano: 2007-01-15, 06:50 ]
| Rafał A.(antek) napisał/a: | | TOMMM, uzupełnij profil o rocznik auta |
rocznik 95 |
| Ostatnio zmieniony przez TOMMM |15 Sty 2007|, 2007 06:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 07:19
|
|
|
Witam! Kolega czytam ADMINA sztorcuje.Moze sie niepodobac.Racja.Ale jezeli juz koega o dobre maniery pyta to nalezalo kolegom choc "dziekuje" przy okazji napisac! Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
fiebik

Auto: citroen C5 '05 2.2 hdi asb kombi
Pomógł: 14 razy Wiek: 56 Dołączył: 16 Paź 2005 Skąd: Iława Warm-Maz
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 08:39
|
|
|
| TOMMM napisał/a: | rozebrałem szczęki i wszystko chodzi leciutko nic nie blokuje
wygląda wzorowo ale ...
po przejechaniu około 1 km tarcza gorąca że piecze w palce a piasta koło śruby ledwo letnia
odnoszę wrażenie że piasta nagrzewa się od tarczy która z niewiadomych przyczyn się grzeje | hmm, tarcze nie grzeją się same z siebie tylko najcześciej na skutek używania hamulców, z tego co mi mechy kiedyś mówili temperatury tarczy mogą bez problemu przekraczać 300 st celsjusza i nikt się temu nie dziwuje.
generalnie zaczął bym od rozgrzania truchę układu hamulcowego i wjechania na diagnostyczną stację, żeby popatrzeć co się dzieje z siłami hamowania na poszczególnych kołach. niestety po takim teście należało by znowu troszkę pojeździć po mieście i test powtórzyć. wtedy łatwiej było by szukać-domyślać się przyczyny.
równie dobrze może to być grzejące się łożysko, o którym gdzieś tam rozpisywaliśmy się. |
_________________ `93 2.9 V6 12V asb nolpg
citroen C5 `05 2.2 hdi asb kombi - żony
z powodów technicznych nie używam wielkich liter za co z góry przepraszam |
|
|
|
 |
TOMMM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:09
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! Kolega czytam ADMINA sztorcuje.Moze sie niepodobac.Racja.Ale jezeli juz koega o dobre maniery pyta to nalezalo kolegom choc "dziekuje" przy okazji napisac! Pozdrawiam.Stefan. |
rozumiem że wszelkie posty dotyczące adminów muszą być błagalne lub wychwalające pod niebiosa ...
mam problem z moim fordem scorpio
to forum podobno jest właśnie dla miłośników forda i podobno można tu przedyskutować swoje problemy z tym właśnie autem
podobno ...
problem z autem nie musi być prosty i oczywisty
tylne koło może się grzać z wielu powodów i dlatego są dwa posty
moje pytania według admina to śmieci ...
ma prawo tak sobie mysleć
ja mam prawo ocenić jego postawę
i nie będę się o tym wielce rozpisywał
co do podziękowań to gdybyś czytał usunięty przez admina wątek zauważyłbyś wielokrotnie podziękowania
Tobie dziękuję za ... krytykę ?
[ Dodano: 2007-01-15, 09:17 ]
| fiebik napisał/a: | hmm, tarcze nie grzeją się same z siebie tylko najcześciej na skutek używania hamulców, z tego co mi mechy kiedyś mówili temperatury tarczy mogą bez problemu przekraczać 300 st celsjusza i nikt się temu nie dziwuje.
generalnie zaczął bym od rozgrzania truchę układu hamulcowego i wjechania na diagnostyczną stację, żeby popatrzeć co się dzieje z siłami hamowania na poszczególnych kołach. niestety po takim teście należało by znowu troszkę pojeździć po mieście i test powtórzyć. wtedy łatwiej było by szukać-domyślać się przyczyny.
równie dobrze może to być grzejące się łożysko, o którym gdzieś tam rozpisywaliśmy się. |
dzięki za radę
na hamowni wynik lewej strony wynosi około 1300 a prawej około 1500 nie pamiętam w jakich jednostkach
problem polega na tym że tarcza (tylko prawa) jest gorąca po jeździe bez hamowania
specjalnie od zimnych tarcz przejechałem około 2km bez dotknięcia hamulca i piasta była zimna a tarcza gorąca
po przejechaniu kolejnych 2-3km tarcza gorąca podobie jak piasta
dlatego wcześniej po tym jak łozysko się rozleciało szukałem przyczyny w piaście
teraz sądzę ze to raczej tarcza przegrzała piastę i z tego wynikła awaria piasty
pozdrawiam |
| Ostatnio zmieniony przez TOMMM |15 Sty 2007|, 2007 09:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Stefan [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:21
|
|
|
Witam! | TOMMM napisał/a: | rozumiem że wszelkie posty dotyczące adminów muszą być błagalne lub wychwalające pod niebiosa ...
| -zrozumialem ze nierozumiesz.Forum jest dla kulturalnych milosnikow.Wchodzisz ledwo i juz krzyczysz.Bardziej doswiadczeni koledzy sami zapytaja o jakies szczegoly jesli uznaja za stosowne a sytuacja bedzie tego wymagala.Odnosnie grzejacej sie tarczy to szczek tam chyba niet.Mozliwe ze jest sztywna gumka w zacisku i nie odciaga tloczka.Sprawdz linke hamulca recznego czy wraca bez zaciec. Pozdrawiam.Stefan. |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:22
|
|
|
| zapieczony cylinderek z prawej strony? pewnie dziwigienka recznego - tarcza pewnie koloru fioletowego? pewnie masz zacisk do regeneracji. |
|
|
|
 |
TOMMM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:29
|
|
|
| Stefan napisał/a: | Witam! | TOMMM napisał/a: | rozumiem że wszelkie posty dotyczące adminów muszą być błagalne lub wychwalające pod niebiosa ...
| -zrozumialem ze nierozumiesz.Forum jest dla kulturalnych milosnikow.Wchodzisz ledwo i juz krzyczysz.Bardziej doswiadczeni koledzy sami zapytaja o jakies szczegoly jesli uznaja za stosowne a sytuacja bedzie tego wymagala.Odnosnie grzejacej sie tarczy to szczek tam chyba niet.Mozliwe ze jest sztywna gumka w zacisku i nie odciaga tloczka.Sprawdz linke hamulca recznego czy wraca bez zaciec. Pozdrawiam.Stefan. |
nie sądzę żeby była to kwestia zacisku z tego względu że po hamowaniu i zdjęciu koła mogę tarczę ruszyć w zacisku ręką więc nie sądzę żeby tłoczek się blokował
ręczny chodzi lekko tzn naciągając linkę tarcza jest blokowana po puszczeniu jest luźna
ręczny odbija bez oporów
co do kultury i reszty w moich postach zajmuję się problemem który chcę rozwiązać
jesli twoim zdaniem zachowuję się nie kulturalnie to przepraszam
i zwróć mi uwagę poza forum gdzie popełniłem te błędy niekulturalne
nie zasmiecajmy wątku który ma na celu rozwiązać mój problem z autem a nie rozmawiać nie na temat
[ Dodano: 2007-01-15, 09:32 ]
| marcys napisał/a: | | zapieczony cylinderek z prawej strony? pewnie dziwigienka recznego - tarcza pewnie koloru fioletowego? pewnie masz zacisk do regeneracji. |
dzieki za sugestie
ale tarcza nie jest przegrzana nie ma też większego bicia co mogłoby powstać po przegrzaniu
tłoczek cofa się lekko podobnie jak ręczny
właśnie dlatego nie wiem co jest przyczyną bo proste rozwiązania już sam sprawdziłem ... |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:33
|
|
|
| TOMMM napisał/a: | w zacisku ręką więc nie sądzę żeby tłoczek się blokował
ręczny chodzi lekko tzn naciągając linkę tarcza jest blokowana po puszczeniu jest luźna
ręczny odbija bez oporów |
to dalej nie oznacza ze masz donbry zacisk. |
|
|
|
 |
TOMMM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:38
|
|
|
| marcys napisał/a: | | TOMMM napisał/a: | w zacisku ręką więc nie sądzę żeby tłoczek się blokował
ręczny odbija bez oporów |
to dalej nie oznacza ze masz donbry zacisk. |
znasz jakiś skuteczny sposób żeby sprawdzić czy to właśnie zacisk ?
bez wymieniania na drugi ...
mechanik którego zmianiam na innego bo się poddał twierdzi że głowę daje że to nie hamulce
niewiele widać jego głowa warta skoro piastę rozkręcił 3 razy hamulce sprawdził a koło jak się grzało tak się grzeje |
|
|
|
 |
marcys [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:49
|
|
|
| skoro piszesz ze najpierw grzeje sie tarcza a potem piasta to cos jest na rzeczy - ze jednak zacisk (no bo co innego?) jesli jestes pewny ze tarcza jest goraca a piasta/felga nie? ja 10 tys km jezdzilem z blokujacym zaciskiem w przednim kole w pelnej nieswiadomosci. jesli to reczny blokuje zacisk - stukniecie mlotkiem w dzwigienke powinno tymczasowo cofnac tloczek (probna jazda celem potweirdzenia) ewentualnie odkrecic zacisk i wkrecic troche tloczek - jesli niechce sie cofnac to z młota go - powinien troche wejsc nie za duzo (zreszta przy sciaganiu zacisku razem z tłoczkami bedzie juz wiadomo czy trzyma czy nie.) i probna jazda bez hamowania. to pozwoli wykluczyc zacisk w 100%. |
|
|
|
 |
TOMMM [Usunięty]
|
Wysłany: |15 Sty 2007|, 2007 09:59
|
|
|
| marcys napisał/a: | | skoro piszesz ze najpierw grzeje sie tarcza a potem piasta to cos jest na rzeczy - ze jednak zacisk (no bo co innego?) jesli jestes pewny ze tarcza jest goraca a piasta/felga nie? ja 10 tys km jezdzilem z blokujacym zaciskiem w przednim kole w pelnej nieswiadomosci. jesli to reczny blokuje zacisk - stukniecie mlotkiem w dzwigienke powinno tymczasowo cofnac tloczek (probna jazda celem potweirdzenia) ewentualnie odkrecic zacisk i wkrecic troche tloczek - jesli niechce sie cofnac to z młota go - powinien troche wejsc nie za duzo (zreszta przy sciaganiu zacisku razem z tłoczkami bedzie juz wiadomo czy trzyma czy nie.) i probna jazda bez hamowania. to pozwoli wykluczyc zacisk w 100%. |
dzieki za rady
już to przećwiczyłem
tłoczek cofa się lekko ręczny odbija a tarcza parzy po 1 km i zimnej piaście
czy w tym samochodzie jest mozliwość wady któregoś z mądrych systemów antyposlizgowych
według mojej oceny wygląda to tak jakby dopiero podczas jazdy wystepowało delikatne dociskanie prawego tylnego hamulca
nie znam dokładnie konstrukcji układu hamulcowego więc szukam porady kogoś kto ten temat dokłądnie miał okazję poznać
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|